Budsjettkonferansen 2022:

Anne Berit Flo Halle, prosjektsjef i Alti Forvaltning, fikk med seg boka "Furkunnjmat" som takk for at hun fortalte om sin hjemflyttingshistorie på budsjettkonferansens andre dag.

– Jeg syntes det var skummelt å skulle flytte hjem

Publisert Sist oppdatert

Anne Berit Flo Halle er hjemflyttet surnadaling på første året etter mange år i trønderhovedstaden. Hun var invitert til budsjettkonferansens dag to til å holde innlegg om «Vårt møte med Surnadal», og talte til forsamlingen om hvordan det har vært å flytte hjem igjen.

Flo Halle er, i likhet med ektemannen Bjørn Kristian, utdannet sivilingeniør og sammen har de sønnen Sverre. Det var Sverre som ble den utløsende faktoren for at Anne Berit og Bjørn Kristian fant ut at de ville bort fra Trondheim. Sverre, og den fullparkerte parkeringsplassen i Bymarka en skjebnesvanger dag i 2021.

– Bjørn Kristian er fra Steinkjer, så det var ikke gitt at det skulle bli Surnadal da vi fant ut at vi ville nærmere familien. Jeg har fått høre mange ganger at det var bra jeg fikk med meg Bjørn Kristian hit, men sannheten er at det var han som fikk med meg hjem igjen, smilte hun til forsamlingen.

– Da vi skulle på familietur i Bymarka i fjor, men ble møtt med et skilt om full parkeringsplass så var begeret fullt for Bjørn Kristian. Vi skulle bort fra Trondheim.

Hvorfor Surnadal?

Så hva er det som får folk til å flytte hjem igjen? Det er et spørsmål Anne Berit har stilt både seg selv, til andre og fått selv. Det er flere svar på det spørsmålet, men gjennomgående ifølge henne selv er folket.

– Surnadal har et godt friluftstilbud, og vi kunne også realisere husdrømmen her, en drøm som ikke var realistisk i Trondheim. Men det aller viktigste er jobben. Alt annet kan være på plass, men uten jobb så kan man ikke flytte.

Som Trondheimsbaserte sivilingeniører er det ikke gitt at man vasser i jobbmuligheter. Anne Berit kontaktet Alti, som tilfeldigvis trengte en ingeniør akkurat som henne. For ektemannens del, som jobber i konsulentleddet, var det ikke like lett. Men heldigvis(!) kom denne pandemien.

– Kollegium uten å være kolleger

– Pandemien åpnet opp manges øyne for digitale møter og plattformer, så det ble hjemmekontor på veldig mange, også for Bjørn Kristian. Det at mange arbeidsgivere nå legger til rette for hjemmekontor, slik at arbeidsgiver i teorien kan ha base i Trondheim eller Oslo, er nok et viktig budskap å sende til dem som vurderer Distrikts-Norge.

– Situasjonen vår nå er at Bjørn Kristian har én kontordag i uka i Trondheim. Realiteten er at han nå bruker mindre reisetid enn kolleger han har i Oslo og på Østlandet.

I den forbindelse kom Flo Halle med et forslag om å skape flere kontorfellskap slik at det legges mer til rette for hjemmekontorister.
– På den måten får man et kollegium og en sosial arena uten å være kolleger.

Hva er bra med Surnadal?

Hva som er bra med bygda og hva som trekker den enkelte til eller tilbake til Surnadal eller lignende steder vil variere fra person til person. For Anne Berit og Bjørn Kristian sin del var barnehageplass ett av de viktigste aspektene ved hjemflyttingen.

– Jeg var skeptisk til å flytte med tanke på barnehageplassen, så det at kommunen opprettet midlertidige plasser på Øye var svært positivt for oss. Slike ting gjør mye for fleksibiliteten når folk skal flytte. Hadde vi flyttet motsatt vei hadde vi fått «snakkes i august» i fleisen.

– Jeg har møtt en del fordommer rundt det å flytte hjem, som har gått på kvaliteten på bygg og anlegg, men her er det mange gode bygg for mange forskjellige grupper. Fritidstilbudet er også bra; da jeg gikk ut av videregående i 2008 var det én dansetime i uka for eksempel, så det var gøy å se hvordan dansen har utviklet seg med full danseforestilling. Helsetilbudet oppleves også som trygt.

– Det er også sagt at «Surnadal er for spesielt interesserte hvis du ikke liker fjellturer», men det finnes mange gode lavterskeltilbud for friluftsinteresserte. Men da bør det samtidig legges til rette for sykling og ganging rundt hele bygda for eksempel. Mange som kommer fra byen er vant til å sykle.

Glem ei ungdommen

I tillegg til brøyting og kollektivforbindelse med nasjonale reisetjenester, trakk Flo Halle også frem dette med attraktive og sentrumsnære boligtomter.

– Jeg kan bare snakke for meg selv her, men jeg har alltid ønsket å bo i sentrum og da hjelper det ikke hvor fine tomtene er på Nordvik for eksempel. Det er viktig med attraktive tomter i hele kommunen. Og så bør det ses på dette med leieboliger og hvordan det kan stimulere til tilflytting og boligbygging. Terskelen for å flytte hjem blir høyere dersom man «må» kjøpe enebolig, fortsatte hun.

– Og så må vi huske ungdommene og satse på dem. Det å skape gode ungdomsminner er svært viktig, slik at videregåendeelever og russ som etter hvert skal ut av bygda forlater den med gode minner og et ønske om å komme hjem igjen.

«Help me to help you»

Anne Berit avsluttet sitt innlegg med en oppfordring om å synliggjøre alt det positive Surnadal har å tilby. Hun ba kommunen om hjelp med argumentene for hjem- og tilflytting.

– Jeg syntes selv det var skummelt å flytte hjem. Etter så mange år ute har jeg ikke lengre full oversikt over alle tilbudene. Her savner jeg innsalget fra kommunen; hva har Surnadal å tilby? Jeg ble kjempeimponert da jeg så mangfoldet i kommunen i Surnadalsmagasinet. Vi trenger en digital versjon av dette.

– Hjelp oss med å skape gode argumenter for hjemflytting, var oppfordringen fra Flo Halle.

Powered by Labrador CMS