Trillingene på Belavollan

I Rindal og Surnadal er det blitt født to sett trillingkalver

Sjansen for trillingfødsel på storfe i Norge 1: 100 000, men i Rindal og Surnadal er det kommet to sett med trillingkalver i løpet av 5 måneder.

Publisert Sist oppdatert

Det mest vanlige hos norske storfe er å få en kalv en gang i året. Av og til forekommer det at blir født tvillinger. Men trillinger er det ganske sjelden at det blir født! Sjansen for det er 1 : 100 000. Derfor er det utrolig sjeldent at det er født to trillingsett i Rindal og Surnadal i løpet av fem måneder.

Trillinger på Hafella

Kvigekalvene sammen

Hos Hans Magne og Aina Brønstad på Hafella i Bokta i Rindal ble de nokså overrasket da kua 711 fødte trillinger 29. oktober 2022. Kalvinga gikk i følge Hans Magne uten problem. Kua 711 fikk sine kalver nummer 9, 10 og 11. Kua var født 02.02.2013. Den gamle kua fikk avlsuttet karrieren sin med disse trillingene grunnet et spenetråkk som gjorde det at hun ikke kunne fortsette i fjøset. Trillingene på Hafella var en oksekalv som fikk navnet Emil og to kvigekalver som fikk navnet Annemor og Ella. De har alle sammen flyttet til Sverkeli hos Jon Ole Røen.

Helt fersk i livet.

Trillinger på Belavollan

Hos Magne Sollid og Anne Kari Indergård på Belavollan i Surnadal ble det født trillinger den 26. februar i år. Kalvinga gikk bra og sjokket var stort da det var tre kalver som gjemte seg inne magen på kua. Magne sier at kua var ganske stor før kalving, så han mistenkte tvillinger. Men trillinger hadde ikke vært i tankene! Trillingmora 1137 er født 10.03.2019 og fikk sine kalver nummer 4, 5 og 6. I mars i fjor fikk hun tvillinger. Dette ligger nok i genene på kua, så det er spennende hvor dette kan ende!

Like, men ikke prikk lik
Trillingmora på Belavollan

Tvillinger og trillinger på storfe

Når det blir født en eller flere kalver, altså tvillinger og trillinger kan det bli både kvigekalv og oksekalv i samme kull. Kvigekalven i kullet har stor sjanse for å være ufruktbar, også kjent som Freemartin- syndrom. Kvigekalven har i mange tilfeller delt blod/fosterkretsløp med oksekalven og det har hemmet utviklingen av eggstokkene. Kvigekalven kan få litt okselignende oppførsel og vil ikke bli brunstig. Men det finnes unntak. I disse tilfellene kan det være to/tre fosterkretsløp og de vil ikke bli påvirket av hverandre, og kvigekalven kan være fruktbar. Hos andre arter er ikke freemartin et kjent problem.

Powered by Labrador CMS