Lørdag
Lørdag Skyet
11°
Skyet
Svak vind
Søndag
Søndag Skyet
Skyet
Flau vind

- Vi ska varra snill og gævv

Om knappe fjorten dager går startskuddet for russefeiringen i Surnadal. Russepresident Erik Kvendset Andersen, karmasjef Marit Ingeborg Bævre og knutesjef Elise Stensønes lover at Surnadalsrussen skal gjøre seg bemerket på en positiv måte. 

Fredag 26. april kl 17 braker det løs med russedåp på torgplassen ved Surnadal Kulturhus. Deretter går det slag i slag frem til 17. mai. 

Russen er aktiv gjennom hele året, og har blant annet deltatt i Demensaksjonen, laget russerevy, arrangert fester på Sagatun og på hotellet og hatt temadager på skolen. Surnadalsrussen har også fått positiv oppmerksomhet rundt vaksinering mot hjernehinnebetennelse og klamydia-testing. 

Trollheimsporten har tatt en prat med tre rødruss som er veldig klare for å starte russefeiringen. Marit Ingeborg Bævre og Erik Kvendset Andersen er avgangselever på vg3 studiespesialisering, mens Elise Stensønes går vg3 påbygning tl generell studiekompetanse ved Surnadal vidaregåande skole. 

Hvilke forventninger har dere til russefeiringen? 
- Det blir herjing og liv, dunking fra russebiler og mye gøy. Vi skal ikke være tamruss, så bygda skal merke at det er russetid. Samtidig lover vi å være "snill og gævv". Målet vårt er å ha det artig, og vi håper bygda også får det inntrykket. 

Surnadalsrussen har valgt å bytte ut tittelen "terrorsjef" med "karmasjef", og den rollen er det Marit Ingeborg Bævre som har. 

- Det er ingen som trenger å kvie seg til russetida. Eller...kanskje noe få, smiler hun. Dårlig karma kan få konsekvenser, men vi straffer ingen hardt. Det er heldigvis slutt på tiden hvor folk ble kjørt på Nordmarka og dumpet i elva. Nå er det troskyldig moro som gjelder, sier hun. 

Hva er russetida for dere?
- Det skal først og fremst være morsomt. Det er også viktig for oss at alle blir inkludert. Fellesskapet står sterkt, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med hverandre. Spesielt på tvers av studiespesialisering og yrkesfag. Alle skal få kjenne på at de får være med, uansett om de er med på bil eller ikke. 

Marit, Erik og Elise sier at det er noen russ som ikke er med på russebil, men at dette er elever som av ulike grunner har valgt dette selv. 

- Av rundt 60 russ er det noen få "vandreruss". Det er først og fremst de som ikke bestemte seg for å bli russ før veldig sent, og de som ikke ønsker å bruke penger på dette. Vi har ingen oppfating av at noen er ekskludert.

Til stor glede og lettelse for mange er det stor forskjell på bygd og by når det gjelder russefeiring. I flere byer har allerede feiringen startet, og politiet har svært mange oppdrag hver eneste dag som følge av russefeiring som går over styr. I Surnadal er tradisjonen at russen nøyer seg med knappe tre uker med fest og moro med russeklær og russebiler. Årets russekull i Surnadal har til sammen 9 russebiler; 7 røde og 2 svarte. 

Kjenner russepresidenten på ansvaret? 
- Ja, jeg må innrømme at jeg gjør det. Jeg vil på det sterkeste oppfordre mine medruss til å oppføre seg fint. Men jeg er ikke veldig bekymret, for det er en fin gjeng. Så langt har det i alle fall godt bra, smiler Erik. 

Har du kontroll på 17. mai-talen?
- Ja, jeg har faktisk begynt på den. Målet er å være ferdig før russetida starter, slik at jeg ikke trenger å tenke mer på det.

Vil det legge en demper på 16. mai-festen? 
- Så absolutt ikke. Jeg kommer nok neppe til å ta det rolig fordi jeg skal holde tale dagen etter. Vi skal til Lerkendal 16. mai, så da vil neppe talen være noe jeg tenker mye på, sier Kvendset Andersen.

Elise Stensønes er leder i ungdomsrådet i Surnadal kommune, og skal være konferansier for hovedtoget 17. mai. Dermed blir det to russer på talerstolen på Skei.

- To "kurne" russ der altså...Det blir interessant, ler de. 

russ marit erik elise_690x507.jpg

Russeknuter til glede og besvær 
Russeknuter har vært debattert landet rundt den siste tiden, og da særlig knuter som gjelder sex og alkoholforbruk. Surnadalsrussen diskuterte hvilke knuter de ville ha med, men endte likevel opp med å ta med den drøyeste av alle; §15: Ha sikker sex med 7 frivillige på 7 dager. 

Skjønner dere at denne knuten vekker oppsikt? 
- Ja, så definitivt. Vi tenker at denne er så drøy at ingen kommer til å prøve å ta den. Det er også svært viktig å påpeke at dette er helt frivillig av alle parter. Vi oppfordrer ingen til å ta denne knuten. Det skal også sies at vi har fjernet flere knuter som fokuserer på sex, og blant annet tilført §29: Være på skolen hver dag i russetiden.

Tenker dere at enkelte av russeknutene kan føre til at noen føler seg presset til å ha sex eller drikke for mye? 
- Vi har en viss forståelse for at noen kan kjenne på den følelsen. Samtidig er det helt friviliig, og ingen konkurranse om å ta flest knuter. Hver enkelt må kjenne på hva som er riktig for seg selv. Ingen blir sett rart på om man ikke tar knuter som gjelder sex og alkohol. Om noen velger å være edru hele russetiden så blir dette respektert fullt ut. 

Surnadalsrussen har også valgt å tatt med flere viktige russeknuter som blant annet gjelder å ikke yt vold gjennom hele russetiden og ikke bruk noen form for narkotika under hele russetiden. Styret har også laget interne regler for hva som er greit og ikke, og om reglene brytes blir det bot på 200 kroner som må betales til russekontoen. 

- Eksempler på slike regler er at barneskoleelevene ska vernes, og at det kun skal være vann på vannpistolene på skoleområdet. Reglene sier også at om noen gjør hærverk på russebilene våre, så vil det slå tilbake med full karma. Der er vi ikke nådige, sier karmasjef Bævre. 

Etter russetida kommer eksamensperioden. Deretter skilles veiene for Surnadalsrussen 2019. 

Hvor går veien videre? 
- Jeg har planer om å studere økonomi, og kanskje ender jeg opp som lærer en gang i fremtiden, sier Erik. Marit Ingeborg skal jobbe et halvt år før hun begynner i forsvaret i januar. Elise skal ta seg et friår før hun starter på sykepleierutdanningen, og skal blant annet til Afrika for å jobbe som frivillig med barn og dyr. 

Vi ønsker trioen lykke til med russefeiringen og innspurten på videregående skole. 

russen1_690x491.jpg

Her er russeknutene til Surnadalsrussen 2019: 

FØR 1.MAI
§ 1 Button/Visittkort: Sjekke seg for kjønnssykdommer hos helsesøster før 25. April.
§ 2 Gullpinne: Bade før 1.april
§ 3 Ispinne: Bade før 1.mai
§ 4 Logo på demensaksjon: Delta i demensaksjon
§ 5 Lekebil: Ha russebilen klar til 25.april kl. 23:59. Ferdig registrert og pimpa.
§ 6 Bomullsdott:Være vaksinert mot hjernehinnebetennelse i russetiden.

ETTER 1.MAI
§ 7 Knute i lua: 24 timer uten å sove
§ 8 Kritt: Sitte med ryggen til en hel time
§ 9 Linjal: Sitte under pulten en hel skoletime
§ 10 Sikkerhetsnål: Be om sextips fra moren til en medruss
§ 11 Vaselinboks: For gutter: Gå hånd-i-hånd med en annen russ av samme kjønn i en butikk, kjøp vaselin og en pakke kondomer. For jenter: Gå hånd-i-hånd med en annen russ av samme kjønn i en butikk og diskuter høylytt størrelsen på agurker, bananer, etc. Deretter kjøp det utvalgte produktet sammen med en pakke kondomer.
§ 12 Peace merke: Ikke yt vold gjennom hele russetiden.
§ 13 Solariumsbriller: Ta sol sammen med en medruss i minst 10 min
§ 14 Sminkeserviett: Gå bort til en jente fra 1. eller 2.året. Ta med sminkefjerner og tørk bort sminken til vedkommende
§ 15 Kondom: Ha sikker sex med 7 frivillige på 7 dager
§ 16 Ølkork: Drikke en kasse 0,33-litere på 24 timer
§ 17 Fløyte: Stå køvakt i kantinen med STOPP-skilt, fløyte og refleksvest. Ikke vær redd for å sende folk bakerst i køen
§ 18 Monopolseddel: Poledance på en lyktestolpe på Skei i minst 5 minutter
§ 19 Kvikklunsjpapir: Handle på polet med langrennski, staver og tursekk
§ 20 Stoffbit: Ha russebuksen på hele russetiden, unntak er gjennomføring av knuter uten bukse (Eller ved anledninger som konfirmasjon, bryllup, begravelse, dåp osv)
§ 22 Kongle: Ha beskyttet sex utendørs med en medruss
§ 22 Klistremerke fra banan: Spis en banan erotisk i timen.
§ 23 Liten smokk: Kline med en førsteklassing
§ 24 Rosa fjær: Kline med en medruss av samme kjønn
§ 25 Lekebil: Kjøre ti runder rundt rundkjøringa
§ 26 MOT-logo: Ikke bruk noen form for narkotika under hele russetiden.
§ 27 Munkholmkork: Holde seg edru gjennom hele russetiden
§ 28 Bokbind: Være aktiv i en hel førsteklassetime
§ 29 Et kakelys: Være på skolen hver dag i russetiden
§ 30 Kondom med kritt i: Sex på skolen
§ 31 Bjelle: Sitte i veikanten ved banken med et skilt der det står: en tut - en sup?
§ 32 Pølsepapir: Gå inn to-sammen inn på en bensinstasjon, kjøp kondomer, gå på do og kom blide og fornøyde tilbake igjen etter 15 minutter
§ 33 Kondompakke: Kjøp en pakke kondomer med bare kroppsspråk
§ 34 Uåpnet kondom: Avstå fra sex i russetiden
§ 35 Refleks: Ha radarkontroll i Miljøgata med refleksvest og hårføner
§ 36 Champagnekork: ha sikker sex med et medlem av russestyret
§ 37 Tampong: Putt to tamponger i munnen og drikk en halvliter/rusbrus
§ 38 Glowstick: Lys på noen som kliner med lommelykt/flashlight
§ 39 Fargerik fjær: Bytt alle klærne med en russ av motsatt kjønn og gå slik en hel skoledag
§ 40 10-kroning: Ring på ti ulike husstander og spør pent om de vil være med ut og rulle
§ 41 1881 logo: Ring 1881/180 og be dem gå inn på www.knuter.no for å anbefale deg 5 russeknuter. Deretter gjennomfør minst 3 av 5 i løpet av dagen
§ 42: Lekestol i gull: Stripp for eller gi lap-dance til en i russestyret
§ Tequila-kork: Ta en body- tequila på en medruss. Salt på halsen, glasset med tequila mellom brystet og lime i munnen.
§ 44 Signaturen til gymlæreren: Delta i en gymtime iført undertøy, sokker og sko
§ 45 En lapp med klem på: Gi en klem til alle som sier hei til deg en hel skoledag
§ 46 En marshmallow: Grill marshmallows på bålet i restauranten på Vårsøg Hotell
§ 47 Babytruse: Stjele en truse fra en 1.- eller 2.-klassing og heng den opp i kantinen
§ 48 Godteribil: Kjør i 20 km/t foran bussene fra skolen til AMFI
§ 49 Vannflaskeetikett: Ha vannkrig med minimum fem medruss på Skei
§ 50 Bit av smågodtpose: Sove i russebilen tre netter på rad
§ 51 Flaskeåpner: Drikk en kasse pils sammen med tre medruss uten å tisse
§ 52 Plastbit: En russ drar en medruss på akebrett gjennom hele AMFI
§ 53 Signert russekort av president/visepresident: Kline med og/eller ha sikker sex med visepresidenten eller presidenten
§ 54 Dopapirbit: Surre inn en lærers bil med dopapir
§ 55 Bilde av seansen: Kyss kinnet til ordføreren (gjelder Surnadal/ Rindal/Halsas ordfører)
§ 56 En bleielogo: Kline med en ungdomsskoleelev
§ 57 Blyantspisser: Ha seksualundervisning på ungdomsskolen
§ 58 Blad: Stå på alle fire og rop "mø", mens du spiser gress i Miljøgata
§ 59 Nakenbilde: Springe naken over Øyebrua
§ 60 Smågodtleppe: Kyss en politimann (eller kvinne) på kinnet. Spør om lov først!
§ 61 Hundekjeks: To går inn på en matbutikk og den ene går som en hund på fire føtter mens den andre holder båndet. Lei hunden til hundematavdelingen mens “hunden” bjeffer og den som holder båndet hysjer. Går til kassen med hundemat og åpner posen rett før betaling og belønner “hunden” med å gi den godbit/mat for å så betale for posen/pakningen.
§ 62 Neseklype: Gå med badehette, svømmebriller og svømmeføtter en hel skoledag
§ 63 Grønn seigmann: Kjøre hjem en full førsteklassing, for så å vekke foreldrene
§ 64 En kindersjokolade: En russ tar en skje O'boy i munnen, mens en annen tar melk, så skal det lages sjokolademelk
§ 65 Kvist: Ha sex med en frivillig mot et tre
§ 66 Bit av svettebånd: Løpe rundt banen på Øye med fire innlagte drikkepauser som et kappløp med en eller flere medruss (5x0,33l)
§ 67 Bussbilletten: Være guide en hel busstur
§ 68 Snusboks: Ha 15 posesnus eller en halv løssnusboks under leppa i min. 20 minutter
§ 69 Leketog: Følg en tilfeldig person i minimum 10 minutter
§ 70 Tusenfrydlogo: Løft hendene og rop "Woho" hver gang bussen kjører i nedoverbakke eller over fartshumper, som på berg-og-dal-bane.
§ 71 Bit av kartongen: Konsumer en liter sjokolademelk på 60 sekunder
§ 72 Sminkekost: Bli sminket av russ av det motsatte kjønn, og gå sånn en hel skoledag.
§ 73 Twister-logo: Spille en runde Twister på Amfi
§ 74 Skolens logo: Ha 0% fravær i hele russetiden
§ 75 Rød "L" på hvit bakgrunn: Sette en "L" bakpå en politibil
§ 76 Bit av rutetabell: Stoppe russebilen på en bussholdeplass, tilby å plukke opp en som står der, for så å kjøre vedkommende dit han/hun skal
§ 77 Felleskjøplogo: Sykle på leketraktor eller trehjulssykkel ned Miljøgata
§ 78 Bilde av en av kantinedamene: Kyss på kinnet av kantinedamene
§ 79 Etikett fra Paraceteske: Være beruset hver dag i russetiden (minst 3 0,33l hver dag)
§ 80 Bit av kaffepakning: Ta med kaffekopp i en av timene til Frode eller Ola Svein, og ta en skål hver gang en av dem drikker av sin egen kopp
§ 81 Bilde av deg selv med megafon: Spør og svar på alle spørsmål med megafon en hel skoletime
§ 82 Gummihanske: Ha sikker sex med følgende utstyr på deling: Hjelm, kondom, briller , gummihansker, knebeskyttere
§ 83 Champagneglass i plast: Reise seg hvert 5. minutt en skoletime og si «drekk å pul fram te jul», «kjør da russetid», «mai du skjønne promille», *eventuell vine-quote*
§ 84 Dommerfløyte: Løpe gjennom kantina i bare undertøyet i langfri
§ 85 Bit av matpapir: Stjel matpakken til en elev, og spis den ved siden av han eller henne
§ 86 Kors: Si «halleluja/amen» til alt læreren sier en time
§ 87 Signatur fra læreren: Spør læreren hvordan man gir orgasme til det motsatte kjønn
§ 88 Undertøyet: Få fem lærere til å signere undertøyet ditt
§ 89 Viking/Falcken-logo: Flytt på scooteren til en elev på skolens parkering. Legg igjen en lapp der det står at personen har parkert ulovlig og måtte derfor bli flyttet.
§ 90 Lollipop: Spandere is og russekort på en hel barnehage
§ 91 Imsdalkork: Ha «wet T-shirt contest» med første eller andre-klassinger i hvite klær
§ 92 Hubbabubbapapir: Ha en hel pakke med hubbabubba en hel skoletime
§ 93 Kam: Gå til en frisør og spørre om å få «pulesveis»
§ 94 Bind: Hindre en medruss i å ha seg med en annen russ. COCKBLOCK
§ 95 Rose: Gi en rose til en medruss du synes er pen/kjekk
§ 96 Stein fra brua: Hoppe bukk over Øyebrua to og to eller fra banken til Kulturhuset
§ 97 «Do not disturb»-skilt: Grillparty i hagen eller sove over i hagen til en lærer
§ 98 Terning: Gå på gulstripa fra bussplassen til Skei-krysset (Vær forsiktig!)
§ 99 Skolenavnet på lapp: Campe på skoletaket en hel natt (rydd opp)
§ 100 Bamsemums: Velg en 1. eller 2.-klassing, og hver gang dere møtes i RT skal dere klemme
§ 101 Lite 17. mai-flagg: Møte opp og fullføre hele 17. mai-toget
§ 102 Skismøring: Kom for sent til timen med skisko, ski og skistaver og skyll på dårlig føre

Tips en venn Skriv ut