mons otnes ingress

Surnadal videregående skole har delvis åpnet igjen:

– Veldig godt å ha elevene tilbake

Mandag 27. april åpnet Surnadal vidaregåande skole opp for undervisning i VG2 og VG3 yrkesfag, i tråd med retningslinjer fra Helsedirektoratet.

– Disse linjene har i stor grad praktisk undervisning, sier Mons Otnes, rektor ved Surnadal vidaregåande skole. Det er viktig at de får gjenoppta den praktiske delen av undervisningen.

Fra 12. mars har yrkesfagene, i likhet med resten av skolen, hatt hjemmebasert undervisning med innleveringer og videomøter med lærerne.

– Det har fungert veldig bra, sier Siri Heggset

– Men det var godt å komme på skolen igjen og møte de andre, sier Sindre Bakk Solem. Det har vært litt kjedelig.

godt å komme på skolen igjen 690.jpg
Siri Heggset (f.v.), Fabiano Cappello, Arian Lervåg og Hans Fredrik Pives Moxnes syntes det var godt å komme på skolen igjen.
 

Mons Otnes har også følelsen av at elevene synes det er godt å komme på skolen. Han sier at han har møtt elever, for eksempel på butikken, som har gitt uttrykk av at de savner skolen. Han sier at skolen føler et stort ansvar for å ta vare på elevene.

Man har satt i gang en rekke tiltak for å minimere sjansen for smitte. Elevene skal vaske hendene når de kommer på skolen. Sprit og engangshansker står lett tilgjengelig, og vaskerommet er åpent, slik at de har tilgang til vaskeutstyr.

De har også tatt grep når det gjelder bruk av rom. Kun de rommene som elevene bruker er tilgjengelig, resten av skolen er stengt, inkludert kantina. Otnes forteller at Bente Heggset på kantina har satt ut matkasser, der elevene kan ta det de vil ha, og betale med vipps. Det er en ordning basert på tillit, og så langt har det fungert veldig bra, mener Otnes.

Det er også begrenset hvilke verksteder de ulike klassene kan bruke i den praktiske undervisningen. Skolen har flere verksteder, som dekker ulike funksjoner. Per i dag har hver klasse hatt begrenset adgang, men de håper å få i gang en ordning der de ulike linjene kan bruke de verkstedene de trenger etter tur, med en dag mellom, slik at de kan vaske verkstedet mellom hver klasse.

Skolen samarbeider tett med kommunehelsetjenesten, som har endelig ansvar for å avgjøre om skolen må stenges igjen ved en eventuell smittesituasjon. De har også vært på skolen og orientert håndvask og hygiene.

Elever som føler seg syke, må holde seg hjemme på et tidligere tidspunkt enn før. Rektor forteller at ordningen med fraværsregler er blitt midlertidig opphevet, slik at man ikke trenger attest fra lege for å få gyldig fravær.

– Hvis de sier at de er syke, stoler vi på at de er syke, sier Otnes.


Ingen eksamen

Selv om undervisningen er satt i gang igjen, vil slutten av året bli litt spesielt i og med at eksamen er avlyst. Dette skal ikke få noen konsekvenser for elevene ved for eksempel opptak til høyere utdannning. De vil få et vitnemål der det står at eksamen er avlyst på grunn av korona.

Lærer Anders Melling ser ikke dette bare som negativt. Han mener innsats og resultater underveis i skoleåret viser best hva eleven sitter inne med.

– Både dagsform og nerver spiller inn på hvordan eksamensresultatet, sier han. Ofte ser vi at eksamenskarakteren er lavere enn den vurdering vi som kjenner elevene gjør. Vi har et omfattende teoretisk pensum, og å skulle vise det en kan i løpet av fem timer, kan være vanskelig. Kvaliteten på arbeidet elevene gjør underveis gir et helhetsbilde.

 

Fornuftige elever

Mons Otnes sier at skolen føler et stort ansvar for å ta vare på elevene, og han berømmer elevene for å ta situasjonen på alvor og følge de retningslinjene de har fått.

– Vi har med voksne elever å gjøre her, de forstår situasjonen. Når vi sier at vi skal gjøre ting på en bestemt måte så gjør de det slik.

på plass på skolen 690.jpg
Fra venstre Sindre Bakk Solem (f.v.), Jorunn Fiske og Antony Gyelakowski på plass på skolen igjen.