IMGP8741_690x461_cropped_680x352

What Does The Fox Say? – Go to Norway!

Peter Lančarič fra Slovakia begynte denne uka som elev ved Surnadal vidaregåande skole. Han kommer frå Senec 25 km øst for hovedstaden Bratislava. Han ønsket å ta det tredje av de fire åra i slovakisk High School i utlandet. 

Etter at bestekameraten hans viste han videoer med Ylvisbrødrene, og særlig «What Does The Fox Say», var saken klar; han ville til Norge!

Han besøkte så et kontor for utenlandsstudier for å få råd, og der fikk han god hjelp. Foreldrene godtok planene hans og var villige til å koste på han dette oppholdet.

Ylvis-humoren gikk rett inn hos Peter, og han måtte finne ut mer om dette landet. Nysgjerrigheten førte til intense studier av alt han kunne finne om Norge på internett. Det han fant falt i smak, folket, naturen og levestandarden tiltrakk han.

Så kunne norsklæreren hans fortelle at folk i Norge ikke hadde noe stress, for fra januar 2014 gikk Peter på norskkurs i Bratislava to dager i uka. I juni hadde han videre intensivkurs med fire dager i uka.

I hele høst ventet han på at de skulle finne en vertsfamilie til han i Norge.

I Rindal bor Camilla Hyttebakk og Øyvind Lilleløkken. Datteren i huset ønsket å dra på språkreise til sommeren. Camilla kontaktet et byrå om dette, og da fikk ho høre at de manglet vertsfamilie for to vgs-elever. Camilla og Øyvind slo til, og Peter havnet i Rindal og går nå på Surnadal vgs fra siste tirsdag og ut dette skoleåret.

Camilla understreker at Peter er en hyggelig fyr, og at sønn og datter i huset trives svært godt med det nye familiemedlemmet.

Trass i det grundige språkkurset opplevde Peter at han ikke forsto noen ting da han kom hit og hørte folk snakke  –  rindaling og surndaling!

Peter Lančarič har derimot ingen problemer med å presentere seg på norsk (bokmål) for revygruppa som han møtte fredag kveld, og du kan trygt innlede en samtale med han hvis du snakker «fint». Og han behersker engelsk godt. I Slovakia lærer de både engelsk og tysk fra tidlig i skoleårene.


Peter Lančarič helt til venste på bildet - les mer om revygruppa her!

Peter har drevet med drama både på skolen og i fritiden, og han har erfaring i å stå på en scene og framføre en tekst. Derfor var det naturlig at han ble med Camilla på revyøvelse. I fritiden har han også gått på ski og stått på snøbrett. Det kan det bli muligheter for her også.

Peter måtte innrømme at han savnet både foreldre og venner de første dagene, men alle blide og smilende menneskene han har møtt i Rindal og Surnadal, gjør at han allerede trives godt her og ser ikke mørkt på å være her disse månedene. Han er også glad for å ha mange hjelpsomme medelever på Surnadal vgs.

I mellomtiden kommer kontakten med slekt og venner i Slovakia til å gå gjennom Facebook og Skype. De har jo støttet han i dette valget; det var jo bestevennens skyld at han tok dette valget! Selv er han lykkelig over at han fikk denne muligheten.

Framtidsdrømmen er å lære seg enda bedre norsk under dette oppholdet, dra hjem til Slovakia og avslutte High School, for så kanskje å komme tilbake for å studere informasjonsteknologi i Trondheim.