OxyVision ingress

Visjonærer i OxyVision

Surnadalingen Martin Gausen og sunnmøringen Nils Hovden har i 15 år jobbet med å perfeksjonere «mikroboblekunsten» i oppdrettsnæringa. Det er tydelig at de har lyktes. Firmaet deres OxyVision, med hovedkontor i Surnadal, er nå suverene på landsbasis – og når stadig nye høyder.

- Alle som driver med lakseoppdrett har problemer med lakselus, sier daglig leder Gausen. Han kan fortelle at samtlige som driver med oppdrett i Norge har kjøpt deres produkter, noe som tilsvarer monopsalg til rundt regnet 200 anlegg. I tillegg leverer OxyVision til ca. 100 anlegg i utlandet, deriblant Canada, Chile, Tasmania og Færøyene. På toppen av dette ser man et økende behov hos rekeoppdrett i Asia.

- Vi lager også kvadratiske nettverk som kan ligge permanent i bunnen av merder, dette er riktignok mest aktuelt i tropiske klima hvor oksygennivået varierer mer, sier produksjonssjef Isak Sæterbø.

- Jo høyere temperaturen er i vannet, jo lavere er oksygennivået, forklarer Hovden. - For å drive effektiv oppdrett er man derfor avhengig av oksygentilførsel.

Bilder fra Italia og Vietnam_690x308.jpg

Bilder fra abboroppdrett i Sardinia (t.v.) og rekeoppdrett i Vietnam (t.h.) hvor oppdretten bedrives i jorddammer. Legg merke til at det benyttes luftkompressor, ikke oksygentanker slik som i Norge.

 

Her til lands er det desidert størst bruk av mobile maskiner, eller tromler, som brukes under lakselusbehandling. Nota, eller merden, dekkes med duk for å stenge vannet inne. Lakselusstoff tilsettes så i vannet, og det er i løpet av denne avlusingsprosessen at laksen trenger tilførsel av oksygen. Her kommer OxyVision inn i bildet.

Lakselus_690x448.jpg

Fra lakselusbehandling.

 

Unik patent

Det var Gausen som i oppstarten i år 2000 utviklet tok den unike patenten på doble slanger med jevn trykkfordeling og 3000 hull pr. meter. Det er gjennom disse mange hullene at mikroboblene med oksygen pipler ut i merden.

Isak Sæterbø_690x462.jpg

Produksjonssjef Isak Sæterbø presser den grønne, utenpåliggende slangen sammen med den mindre, sorte på innsiden.

– Vi fyller slangenes fulle lengde med kammer, så oksygenet får en jevn fordeling inne i selve slangen, sier Sæterbø.

- Slangene fordeler oksygen jevnt i hele arealet, noe som gir en høy effektivitet i bruken av oksygenet, forklarer Gausen.

Slangene, som kan være alt fra 10 til 50 meter lange enkelt lengder medpå til sammen over 1000 meter, er festet på mobile NetOx-tromler som fraktes på båt. Gausen forteller at flytting av tromlene til bruk på ulike merder lokaliteter kan føre med seg smitte i mellom områdene og anbefaler alle kunder å ha egne tromler pr lokalitet.

Bilder fra båt_690x308.jpg

Typiske situasjonsbilder ute i «felten», her fra SalMar-anlegg på Frøya.

 

Bred kompetanse, stor takhøyde

I 2001 gjorde Nils Hovden inntog på ekte sunnmørsk vis.

- Det hadde god effekt på økonomien, sier Hovden med glimt i øyet.

Siden har også fiskeingeniør Henrik Grundvig kommet til med ansvar for forskning og utvikling. Både han og Hovden holder til vanlig hus på OxyVisions avdeling på Ås. Også Gausen og Hovden har, i likhet med Grundvig, utdanning og bakgrunn i oppdrettsnæringen. Totalt teller firmaet i skrivende stund seks ansatte, men det søkes nå etter nye medarbeidere både på salgssiden og som systemtekniker.

- Det er gode tider i næringen. Men vi har opplevd både opp- og nedturer, og ting kan endre seg fort, sier Gausen nøkternt.

Det ser likevel lyst ut for Gausen og co. Utvikling og testing har vært en viktig del av driften siden dag én, og for tiden arbeides det med å utvikle nye metoder for avlusning. OxyVision startet nemlig i år med å se på mulighetene for å lage ferskvannslokk på toppen av merden for en enklere og mer skånsom behandling mot AGD (gjellesykdom) og lakselus. Les mer om prosjektet på kyst.no. I tillegg tilbyr OxyVision løsninger som kan bedre oksygentilstanden i forurensede vann.

- Markedet er ikke mettet for våre produkter, sier Hovden.  

 

Plasskrevende produksjon

Den gode plassen i OxyVisions nye lokaler på Syltøran er helt avgjørende for å drive effektivt, ifølge Gausen. Produksjonshallen ble bygget for halvannet år siden, etter firmaet selv tok over produksjonen i 2010 – en milepæl, forteller Gausen. Med egenproduksjon går kostprisen betraktelig ned.

- Det er de siste fem årene at det virkelig har begynt å ta seg opp, sier Gausen.  

Tidligere har de holdt til både på HAMOS og i Norsk Kvalitetsmats lokaler, men nå er den nye hallen like ved Syltøran stadion hovedsete for produksjon, et velutstyrt ferdigvarelager, og stadige utprøvinger og kvalitetskontroller av slangene.  

Testområde_690x464.jpg

Testområde med merd i laboratorieskala. Her blir slangene testet på hvor effektivt de får oksygennivået til å stige i vannet. F.v. Henrik Grundvig, Nils Hovden og Martin Gausen.

 

Verdens største oppdrettsmesse

Nå går tiden medFirmaet har allerede startet med til å forberede seg på oppdrettsmessa Aqua Nor i Trondheim i august.

- Det er verdens største oppdrettsmesse, så det er klart det er viktig for oss å gjøre det godt der, sier Hovden.

Han og Gausen har dermed allerede startetbegynt forberedelsene med å befeste sin posisjon som suverene aktører på en arena som samler nærmere 500 utstillere og 20.000 besøkende fra hele verden.

OxyVision portrett_690x416.jpg