Lars Olav Lund rein

Lars Olav Lund: Et eventyr

Villreinens eventyr i Sørishavet over

- Det var et eventyr å få reise kloden på langs og å komme på undersida av jorda. Det forteller Lars Olav Lund i Statens Naturoppsyn (og linkene skal fungere). Nå er villreinens eventyr på Sør-Georgia i Sørishavet over. Tilsammen 6644 rein ble tatt ut i to omganger.

Under Bøgdakvelden i fjor fortalte Lars Olav Lund fra den første turen nedover. Da fikk vi også sjå levende bilder fra villreinjakta i Sørishavet. Den gangen var det fire jegere fra Norge og Statens Naturoppsyn som reiste nedover. Nå i to hektiske sommermåneder der nede, i januar og februar, var det seks jegere.

Opprinnelig var dette et engelsk prosjekt, der Norge og nordmenn ble bedt om å bistå. Først trodde man det var 3000 - 3500 reinsdyr. Det skulle vise seg å være dobbelt så mange.

To sesonger med jakt
Det måtte to sesonger med jakt til for å få slutt på villreinens eventyr i Sørishavet. Sammen med seks andre reiste Lars Olav Lund nedover 2. juledag (26. desember 2013) for del to av denne villreinjakta. De var framme 1. januar 2014 og returnerte sist i februar.

- Det har vært et eventyr å få lov til å reise kloden å langs. Der nede på Sør-Georgia var det sommer og det var et yrende liv med sel og fugl og mye lyd. Det har ikke vært folk der på 50 år. Mange arter ble forsøkt satt ut under kvalfangertida, men kun villreinen greidde å etablere seg, forteller han. Nå skulle alt av villrein tas ut.

- Vi bodde i naturen og levde et enkelt feltliv. Det var som ei vanlig norsk villreinjakt, der vi hadde lov til å felle alt vi fant, forteller Lars Olav Lund.

Her kan du lese om prosjektet
Det var et innslag på Dagsrevyen 24.02.14 om saken http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen#t%3D26m33s (søk på Sør-Georgia og datoen 24. februar 2014).

NRK har også et oppslag på nettsida: http://www.nrk.no/trondelag/har-felt-6.500-rein-pa-sor-georgia-1.11566564

Se også blogg Miljøblikk: http://miljoblikk.no/2014/02/en-rein-trussel/

Med dette er oppdraget utført. I løpet av 2013 og 2014 ble det tatt ut 6644 reinsdyr. Det ble tilsammen skutt 5715 dyr i løpet av to sesonger (totalt 4 måneder), 3140 dyr i sommermånedene januar og februar 2014 og 2575 dyr i 2013. I 2013 ble det også slakta 929 dyr for konsum.

Et kapittel over
- Dermed er et kapittel i norsk villreins liv på den vesle øya Sør-Georgia i Sørshavet over, forteller Lars Olav Lund.

Under finner du bilder fra jakta og en stor opplevelse.

Alle foto/copyright: Lars Olav Lund

Lars Olav Lund slakting.jpg

Over ser du fra slaktinga og under Lars Olav Lund og mange tusen pingviner - urinnvånerne.

Lars Olav Lund pingviner.jpg

Enkelt feltliv Lars Olav.jpg

Over fra det enkle feltlivet under villreinjakta og under fra Grytviken.

Grytviken Lars Olav.jpg

CEBay.jpg

En gummibåt var et greit framkomstmiddel og under ser du fra Sør-Georgias barske natur.

CumberlandEB-NordenskjöldGlacier.jpg

Lars Olav Lund grønn havskilpadde.jpg

På heimturen var det mellomlanding på den tropiske øya Ascention, der Green Turtles (havskilpadder) er en attraksjon. Under ser du kirkegjengerne i Grytviken, der kirka hadde 100 års jubileum 1. juledag 2013.

LOL_Kirkegjengere_Grytviken.jpg

Videre under ser du kart over Sør-Georgia og hvor på kloden denne vesle øya ligger.

SG-Barff-Busen.jpg

SG-world.png