IMGP9962

Ny frist for innspill: 11.oktober

Vilkårsrevisjon for Trollheimsreguleringa

Onsdag kveld inviterte den interkommunale styringsgruppa for vilkårsrevisjonen i Trollheim Kraftverk til åpent møte i Surnadal Kulturhus. Et hovedpunkt på dette møtet var kunndjøringa av at fristen for uttale og innspill til revisjonsarbeidet er utsatt til 11.oktober. Innspilla sendes til bodil.gjeldnes@surnadal.kommune.no.

Et mål for revisjonen fra kommunenes side er styrking av laks og sjøaurestammen i Surnavassdraget, sa ordfører John Ole Aspli i åpninga av møtet. I arbeidet med revisjonen av vilkåra for Trollheim Kraftverk er det nedsatt ei styringsgruppe, ei arbeidsgruppe og ei referansegruppe der den siste er breidt sammensatt av informanter fra ulike miljø og organisasjoner. Det har kommet noen innspill til styringsgruppa, men det er altså fremdeles mulig å delta fram til 11.oktober.

Kommunene la seg flate
Prosjektleder for kommunene er Tor Ziegler(tv). Han har erfaring både fra kraftutbygging i inn- og utland og fra arbeid med vilkårsrevisjoner.  
Han innleda orienteringa si med å beskrive behandlinga av kraftutbyggingskonsesjoner for 50 år sida og nå. De tidligste utbyggningskommunene la seg flate for krava til utbyggerne. - Det er til å skjemmes av, sa han. Seinere ble krava endra og revidert. Drifta, kjøringa, av kraftverka, har også endra seg. Kraftmarkedet har gått fra å være nasjonalt, til å være nordisk og nesten europeisk. Da er vasskraftverka reguleringseffektive sammenlikna med andre typer kraftverk, fordi de lett kan slåes av og på. Derfor blir manøvreringsreglementet for kraftverket det som det blir mest krevende å bli enige om.

Åpenhet
Fagspesialist Arne Erlandsen(th) fra Statkrafts hovedkontor fortalte at det nå var flere vilkårsrevisjoner på gang. Han jobba også med Rana-vassdraget som også er nasjonalt laksevassdrag. Rana og Surna må dermed regnes med å få mest mulig lik behandling. Han sa at effektkjøring i nasjonale laksevassdrag klart bør unngåast, for vi veit at det er skadelig. Effektkjøring passer best i kraftverk med utløp direkte i sjø eller magasin. Han såg videre fram til en åpen prosess med kravstillerne og myndighetene i samband med vilkårsrevisjonen i Surna, og han mente det var viktig for han å delta i slike møter tidlig i prosessen slik at folk visste hvem han var når de seinere kommuniserte med hverandre.  

Gode fiskeribiologiske kunnskaper
Surnavassdraget er et av de best fiskeribiologisk kartlagte vassdraga, kunne forsker Gunnbjørn Bremset(th) fortelle. Han la fram foreløpige resultat og anbefalinger fra Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) sine oppdrag for Statkraft i Surnavassdraget. De har et forholdsvis tett stasjonsnett langs vassdraget fra fjorden til Bolme, og undersøkelsene skal foregå fra 2009 til 2013. De har for eksempel drevet med gytefisktelling. Som gytebestandsmål opereres det med måletallet 2 egg pr.m2. Det krever gyting av 1000 holakser i Surna. Vi ligger langt under det! Etter hans syn var auka vassføring oppstrøms kraftstasjonen og nye kjørerutiner – hindring av raske reduksjoner i vassføringa - de beste fiskeforbedrende tiltaka. - Men største faren for laksen i dag er lakselus og oppdrettslaks, sa Bremset.

Tiltaksplan
Vassdrags- og miljøkoordinator hos Statkraft – Region Midt, Trine Hess Elgersma(tv), orienterte om planen for skjøtsel og overvåking av vegetasjon og grusører i Surna. Tiltak etter planen er alt sett i verk, og tilsammen skal 17 tiltak planlegges og gjennomføres i løpet av 5 år.  

Omløpsventil på plass
Arild Magne Gjerdevik(th) er kraftverksjef i Statkraft – Region Midt. Han fortalte om funksjonen til omløpsventilen som er under montering i Trollheim Kraftverk. Det er en konstruksjon på mesta 50 meter. Tunellvatnet skal gå gjennom dette systemet for å få redusert trykk før det går ut i elva forbi kraftstasjonen når den har driftsstans. Trykkreduksjonen skjer i tre trinn. Konstruksjonen er produsert i Tsjekkia og utgjør en investering på 21 mill. Den var testa i mai, men gav for mye vatn, lyd og rystelser. Den bygges nå om og ny prøvekjøring blir i desember, og målet er drift fra 2. kvartal 2011.

Minstevassføring
I samtalen kom det fram klart krav om at minstevassføring er et minimumskrav. Flere ønska variasjon på kjøringa av kraftstasjonen i takt med årstida. Tapping av botnvatn skulle en også unngått på grunn av temperaturen på vatnet. - Normal vasstemperatur er punkt nr.1, kom det fra en i salen. Auka vassføring i samband med utgangen av smolt var et anna krav.
Det var ellers ros til forvalninga og til Statkraft for at de tar ansvar for elva og til Fylkeslaget for jeger- og fiskeforeningene og Fylkesmannen for at det var representert på dette møtet.


Arne Erlandsen og Mons Otnes i samtale