Svartvatnet og Snota HEF

Vil utrede Trollheimen som nasjonalpark

Medlem av verneområdestyret, Randi Frisvoll, tror fjellområdet har godt av å få nasjonalparkstatus. Leder for verneområdestyret for Trollheimen, Ola T. Heggem, støtter i utgangspunktet forslaget, men grunneierne må involveres fra første stund, sier Heggem til NRK.

– Jeg tror at tiden er inne for å se om vi kan gjøre det om til en nasjonalpark. Neste år er Trollheimen fjellområde 50 år, og jeg tror at dette kan gjøre det hele litt mer moderne og kanskje forenkle en del drift, forteller Frisvoll til NRK Møre og Romsdal.

Hun ønsker å utrede konsekvensene, spesielt med tanke på hvilke følger det vil få for grunneierne.

– Akkurat det er jeg usikker på, og det er derfor jeg vil ha en sak på det. Jeg vet at om det blir en nasjonalpark kan en søke om en del flere midler, som kan være en fordel for grunneierene. Jeg tror kanskje det ikke blir så store endringer for de.

Lederen for verneområdestyret for Trollheimen, Ola T. Heggem, støtter forslaget men understreker at grunneierne må involveres fra første stund.

– Jeg advarer sterkt mot at vi setter oss politisk og bestemmer dette, uavhengig av hva grunneiere, brukere og lokalmiljøet ønsker seg, sier Heggem.

– Jeg synes det er et spennende konsept, som kan gi flere muligheter og kanskje færre begrensinger. Men det er veldig viktig at vi får til en god prosess, der færres mulig føler seg overkjørt. Vi har sterke brukergrupper med sterke rettigheter i området. Det må være en tillit i dette her, sier Heggem.

I dag har Trollheimen og Innerdalen status som landskapsvernområde, med to mindre naturreservat.

Les hele saken på NRKs nettsider.

 

Foto: Harald Egil Folden.