Trollheimsprogrammet

Vil samle skandinaviske toppledere i Surnadal

Med base i Surnadal har det ferske Trollheimsprogrammet satt seg fore å bli Skandinavias beste på lederutvikling. I dag tok de sine første skritt foran Surnadal Næringsforening.

- Vi er kjempespent, smiler programfasilitator Terje Østlyng.

Han og hans kolleger har utviklet Trollheimsprogrammet over mange år, og føler nå at timingen for lansering er riktig.

- Norge og Skandinavia mangler et nytt lederprogram. Det er et stort hull i markedet. Vi er helt sikre på at vi skal få det til i Surnadal, fastslår Østlyng.

Han presiserer at dette ikke er et vanlig kurstilbud, men et langsiktig program som gjennomføres over en 12-månedersperiode. I moduler på fire hele uker, spredt ut over et helt år, vil et tyvetalls ledere samles med base på Vårsøg hotell. Men de vil langt ifra bure seg inne bak hotellveggene. Trollheimsprogrammet legger tvert imot stor vekt på å implementere et bredt spekter av de natur- og kulturopplevelsene som er tilgjengelige i Surnadal og omegn. Østlyng kan opplyse om at de allerede har vært i samtaler med både hotellet og iTrollheimen for å finne utfordringer og løsninger utendørs.

I deres søken etter et passende sted for å slå seg ned var det etter hvert liten tvil om at de ville velge seg Surnadal. Ikke bare skal selve programmet med dets workshops, foredrag og seminarer gjennomføres i området, men selve selskapet etableres også med adresse Surnadal.

- Det var bare på ett sted vi føler vi ble tatt på alvor, sier Østlyng.

Han forteller at det var Lars Løseth som åpnet de første dørene for Trollheimsprogrammet i Surnadal. Siden har de også møtt med SuSu-programmet (næringssamarbeid mellom Surnadal og Sunndal), Vårsøg hotell og i dag altså Surnadal Næringsforening. Det har vært en god start, skal vi tro Østlyng.

-  Vi er blitt tatt imot med velvilje og positivitet.

Målgruppa er ledere i bedrifter av ulik størrelse, bransje og geografisk tilhørighet. I de to pilotprogrammene som starter i august inneværende år vil de konsentrere seg om å jobbe med ledere fra Møre og Romsdal og Trøndelag. Senere håper de å kunne ta en større bit av norgeskartet og på sikt også tiltrekke seg ledere fra skandinaviske og internasjonale selskaper. Primærgruppa er privat næringsliv, men Østlyng kan melde om at de har fått gode signaler på at også offentlig næringsliv er interessert.

 

Kompetente tilretteleggere

Med seg på laget har Trollheimsprogrammet blant annet Jonathan Reams, professor i voksnes læring. På nettsidene kan vi lese at de jobber med de fremste forskerne på feltet internasjonalt, og at de selv bidrar til utviklingen av fagfeltet gjennom sitt eget akademiske arbeid. Trollheimsprogrammet hevder at kompetansen som tilbys i programmet er unik i skandinavisk sammenheng.

Ambisjonene er skyhøye og kompetansen likeså, men programfasilitator Kristin Lysklett understreker at språk og form på selve programmet vil være enkelt og individuelt tilpasset hver enkelt deltager.

- Vi skreddersyr så alle får utfordringer på det nivået de er.

Deltageravgiften er relativt høy, men Østlyng forklarer at de er mottagelige for individuelle tilpasninger hvis mindre bedrifter ønsker å delta men ikke har økonomi til å betale fullpris. Han forteller at Trollheimsprogrammet dessuten vil være behjelpelige med å søke om støtte for de det gjelder.

Det er ingen krav til utdanning, slik lignende lederutviklingsprogrammer gjerne har, men man ser helst at deltageren har minimum fem års erfaring. Også her er det riktignok rom for justeringer. Det skal være rom for de fleste. På et senere tidspunkt har man også et mål om at programmet kan konverteres til å passe unge gründere.

Kommunalsjef Karin Halle mener gjengen bak Trollheimsprogrammet har satt seg «hårete mål», men hun ser også helt klart verdien i satsinga – både for lokalsamfunnet generelt og for næringslivet spesielt.

- Dette er nytt og ukjent, derfor går det ikke uten at vi blir ambassadører og drar sammen, sa hun henvendt til næringsforeninga.

- Det får satt Surnadal på kartet, programmets deltagere vil bruke aktører i nærmiljøet, slik som hotellet, og man får muligheten til å utvikle ledere.

 

På bildet ser vi programfasilitatorer Terje Østlyng og Kristin Lysklett med nyvalgt leder i Surnadal Næringsforening, Stig Sæter, og kommunalsjef næring, Karin Halle.