Magne Løfaldli

Vil bygge behandlingsanlegg for tømmer

Magne Løfaldli og InnovasjonsTRE har nylig fått støtte av Innovasjon Norge til å utrede muligheten for behandlingsanlegg for grantømmer ved Surnadal havn. Blir prosjektet en realitet, får industriområdet et nytt anlegg i 100-millionersklassen, og bygda flere titalls nye arbeidsplasser.

Utgangspunktet for prosjektet er at det de kommende årene skal hugges store mengder grantømmer langs Vestlandet og opp til Nordlandet, og da spesielt i Møre og Romsdal. Prosjektleder Løfaldli beskriver en storstilt offensiv strategi for norsk skog- og trenæring fra regjeringsnivå, som gjenspeiles i økt bruk av tre som byggemateriale.

Men i dag eksporteres råmaterialet til Tyskland, for så å sendes tilbake i form av foredlede produkter. Det vil Løfaldli gjøre noe med. Han mener det eksisterer solid kompetanse innen treindustrien på Nordmøre, og han og InnovasjonsTRE AS fikk nylig klarsignal til å gå videre med et forstudie av et behandlingsanlegg for grantømmer. InnovasjonsTRE driver for tiden med hele ti ulike utviklingsprosjekter, hvor samarbeid med Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU står sentralt. Til dette konkrete prosjektet bidrar Innovasjon Norge med 250.000 kroner av den samlede kostnaden på en halv million. Fylkesmannens landbruksavdeling i Møre og Romsdal er også en sentral del av prosjektet.

- Fylkets treindustri er akkurat her, smiler Løfaldli.

Behandlingsanlegget, som mest sannsynlig havner i 100-millionersklassen, vil produsere konstruksjonsvirke, men vil også ha eget sagbruk. Råvarene vil i all hovedsak være gran, men også furu. Anlegget vil behandle 120.000-150.000 kubikk tømmer pr. år, noe som er dobbelt så mye som det som er tenkt eksportert fra Surnadal havn.

- Det er potensial for mye mer verdiskapning enn det vi eksporterer, og det er ikke noe annet råmateriale som har så høy multiplikatorfaktor i form av arbeidsplasser som tømmer. Samfunnsgevinsten er enormt stor, sier Løfaldli.

- Det er ikke snakk om noe gigantanlegg, men et middels stort, effektivt og automatisert anlegg med truck-avstand fra kaikanten for best mulig logistikk, beskriver prosjektlederen.

 

Null avfall

Det er dessuten stort fokus på full utnyttelse av råvarene – det ideelle er null avfall. InnovasjonsTRE har derfor vært i dialog med Papir- og fiberinstituttet (PFI) ved NTNU, som ser på muligheten for å utvinne bioolje og impregneringsolje av avfallet.

Løfaldli anslår at anlegget kan komme til å generere mellom 20-40 arbeidsplasser lokalt. Men ringvirkningene i eksport vil være internasjonale, mener han.

- Vi er nødt til å se internasjonalt, fastslår Løfaldli og gir eksempel på at det er større fokus på bruk av tre i England enn i Norge.

InnovasjonsTRE henter inn ekstern kompetanse fra TreSenteret AS og PFI for å lage en forstudierapport, som kan bli ferdigstilt allerede i løpet av året. Går alt etter planen er forprosjektet i gang om ett år, og byggestart kan skje så tidlig som i 2018.