vigdis vedul2

Vigdis fikk tildelt doktorgrad

Vigdis Vedul-Kjelsås fra Surnadal, fikk fredag godkjent sin doktorgrad på NTNU i Trondheim. Hensikten med avhandlingen er å øke forståelsen av sammenhengen mellom motorisk kompetanse, fysisk form og selvoppfatning.

Vigdis har også stilt spørsmål om hvordan disse tre variablene, samt nivå og intensitet av fysisk aktivitet varierer med kjønn og med ulikt nivå av motorisk kompetanse.

Den høytidelige disputasen til Vigdis endte med godkjent doktorgrad. Den utflytta surnadalingen jobber til daglig ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Hun er en av de første høgskolelektorene ved praktisk-estetiske fag ved HIST i Trondheim som tar doktergrad.

Vigdis kommer til Surnadal i midten av november for å holde et foredrag omkring dette spennende temaet. Alle som driver med barn og idrett, enten på fritida eller i jobbsammenheng, anbefales å sette av tid til å høre på Vedul-Kjelsås.

vigdis vedul1.jpg

Lurer du på hva en disputas er? Wikipedia har svaret:

En disputas er et åpent arrangement der en kandidat ved et universitet eller en høyskole presenterer og forsvarer sin ferdige doktorgradsavhandling overfor kritiske fagopponenter for å oppnå en doktorgrad, det vil si den høyeste akademiske graden.

Forut for disputasen har kandidaten levert inn en avhandling, vanligvis i form av en monografi eller en serie publiserte vitenskapelige artikler som er knyttet sammen av et teoretisk sammendrag. En komite oppnevnt av fakultetet vurderer så om avhandlingen er verdig til å bli forsvart for den aktuelle graden i en disputas.

Hvis avhandlingen godkjennes i første omgang er neste trinn at kandidaten for doktorgraden må forsvare avhandlingen i et offentlig møte ledet av dekanus for fakultet eller en representant for denne mot fakultetsoppnevnte opponenter. Opponentene er normalt medlemmer i den komiteen som vurderte avhandlingen i første trinn av prosessen og som betraktes som eksperter på i alle fall deler av det som avhandlingen omhandler.

Etter at disputasen er avsluttet blir det formelt avgjort om avhandlingen er godkjent og den om aktuelle graden kan tildeles.

Vigdis Vedul-Kjelsås (tidligere Vedul-Moen) var i mange år aktiv som håndballspiller i Surnadal IL, og var i en periode helt oppe på landslagsnivå. I sommer deltok hun sammen med gamle lagvenninner (se bildet under) på håndballcupen som ble arrangert til inntekt for Demensforeninga. Det kan du lese mer om her.

På bildet: Trener Jon Magne Aasbø sammen med Malin Ude von Schantz (tidligere Svendsen), Åse Anita Mogstad og Vigdis Vedul-Kjelsås.

jon magne malin vigdis åse.jpg