tp_leserinnlegg

Vi stemmer nullalternativet


Vi stemmer nullalternativet 30 mai

Vi velger Nordmørsalternativet foran Orkdalsalternativet


Tiden er kommet for at både politikere og innbyggere flagger sine syn og meninger. Vi er tre som har gjort oss opp noen personlige tanker foran folkeavstemmingen.

Vi ønsker å trekke fram fire punkter for nullalternativet.

•        Lokalt selvstyre - medbestemmelse

•        Fortsatt bygge videre på det interkommunale samarbeidet

•        Større mulighet for å beholde lav arbeidsgiveravgift

•        Opprettholde en veletablert bo- og arbeidsmarkedsregion
 

Nedenfor følger noen betraktninger knyttet til valg av sammenslåing:


Felles bo og arbeidsregion

Rindal har hatt et godt samarbeid i regionen så langt tilbake vi kan huske. Både innenfor næringsliv med blant annet utveksling av arbeidskraft og innenfor det offentlige. Vi ser ingen grunn til å avslutte dette samarbeidet. Vi mener den alminnelige rindaling trenger industriarbeidsplasser innenfor akseptabel pendleravstand. For at det skal bosette seg barnefamilier i Rindal må arbeidsplassene være innenfor rimelig avstand. Vi ser internasjonale og regionale selskaper satse på industri i Surnadal. Med havna på plass blir området ett betydelig knutepunkt for industri og arbeidsplasser. Det vil vi være en del av!
 

Arbeidsgiveravgifta

Arbeidsgiveravgifta er i dag den samme i Rindal og Surnadal. Den skal fornyes i 2021, men vi mener bestemt at det blir enklere å reforhandle samme lave arbeidsgiveravgiften i forhold til å bli en del av en storkommune med en avgift på 14,1%.


Interkommunale samarbeid

I dag har vi flere typer samarbeid med Surnadal som fungerer godt. Hva skjer med disse hvis vi ikke går sammen med Surnadal? Vi har blant annet barnevern, PPT (pedagogisk- psykologisk tjeneste) og i tillegg har vi samarbeid om lensmann og NAV.


Fv. 65                                                                                                                                                                       

Fv. 65 skal ikke reduseres til en veistrekning for pendling til jobb, men være en viktig åre for distribusjon av lokal produksjon. Vi vil jobbe for å få en bedre veistandard.


Kommunale arbeidsplasser                                                                                                                              Ved en eventuell sammenslåing av kommuner vil vi uansett miste kommunesentret og de aller fleste administrative arbeidsplasser innenfor kommunens gamle grenser. Dette gjelder begge alternativer. Nærheten til Skei vil for de fleste være en fullt ut akseptabel pendleravstand.


Lokal medbestemmelse

Vi vil ha større medbestemmelse ved en sammenslåing med Surnadal. Dess større region er, dess mindre blir sjansen for å være med å bestemme lokale tiltak.

Vi håper folkeavstemmingen ender opp med en stor deltakelse, slik at vi får best mulig råd. Når dagen kommer og vi skal gjøre vedtak kommer vi til å vektlegge nøye alle tilbakemeldinger vi har fått for hånden etter avstemming, undersøkelser, høringer og folkemøter. Et godt og sterkt råd fra rindalinger veier tungt, uansett vår personlige overbevisning nå frem til 30. mai.


Johan Almås
Camilla Løften
Robert Nergård