Picasa

Verdig liv - varig håp

Dette er tittelen på strategiplanen til Det Norske Misjonsselskap (NMS), og det var gjennomgangstonen i misjonstimen Klaus-Christian Küspert hadde om arbeidet i Etiopia på Rindal Menighetshus søndag kveld.

Klaus-Christian Küspert er NMS sin stedlige representant i Etiopia, og han kom nesten direkte frå Addis Abeba til Rindal for så å dra til Stavanger på møte måndag morgon.

Menighetene i Rindal og Surnadal har misjonsprosjekt i Etiopia som de har takkoffer til og får informasjon om. Denne kvelden fikk de orientering om arbeidet direkte og med ferske inntrykk.


Blå-Nildalen er ikke som en norsk dal.

Prosjektet handler om landsbyutvikling i Etiopia, i Blå-Nildalen mot grensa til Sør-Sudan og Sudan. Prosjektet kommer under programmet «Green LiP» som fokuserer på utvikling med fokus på miljø, kvinner og marginaliserte/underpriviligerte folkegrupper i 3 prosjektområder i Benishangul Gumuz.

NMS samarbeider med NORAD i dette utviklingsarbeidet. Ei krone fra NMS gir ni kroner fra NORAD, og slikt blir det resultat av!

Prosjektet passer godt for jordbruksbygder som Rindal og Surnadal. Grønn vekst og matvaresikkerhet er sentralt, og de hjelper kvinner med å sette i gang spare/lånegrupper, en type mikrofinans som på en måte likner oppstarten av våre sparebanker.


"Jeg vil bli den første legen fra denne landsbyen"

NMS har nå bare 5 utsendinger i Etiopia. De samarbeider med Mekane Jesus- kirka som har 7 millioner medlemmer og ansvaret for det lokale arbeidet. De har mange dyktige medarbeidere som er utdannet på skoler og institusjoner som misjonen i sin tid starta. Nå ønsker de først og fremst høgt kvalifiserte rådgivere.


Det er mange sårbare språklige minoriteter i Etiopia. Her ser vi setninga "Gud elsker alle mennesker" skrevet på forskjellige etiopiske språk. Noen, f.eks. de to overste på bildet, har knapt noe skriftspråk. 

Folkegrupper i Etiopia er ikke ukjente med diskriminering og forskjellsbehandling, til og med fengsling, for språket sitt og hudfargen. NMS arbeider blant disse.