Vellykket tursamarbeid

50 turer. 1344 turdeltagere. 145 timer på tur. Og ingen har vært mer på tur enn Asbjørg Vaagland fra Halsa. Det interkommunale tursamarbeidet Søndagsturen 52-17 har lyktes i å vekke tradisjonene.

De 1344 turdeltagerne på Søndagsturen 52-17 fordeler seg på 935 forskjellige personer i Rindal, Surnadal og Halsa. I snitt har det vært 27 stykker med hver søndagstur, i regn, vind, solskinn og snø. Målet var å «ta tilbake» søndagsturen i forbindelse med Friluftslivets år, og spesielt med tanke på barnefamilier.

Kultursjef i Surnadal, Lilli Husby, rapporterer at det helt klart var flest turgåere på vårparten. Den mest folksomme turen fant sted i mars, da nærmere 70 stykker ble med på Betnneset rundt.

I alle tre kommunene har ulike frivillige lag og foreninger bidratt til gjennomføring og tilrettelegging, inkludert stirydding, kaffekoking og båltenning. Trine Glåmen, folkehelsekoordinator i Halsa, forteller at arrangørene er svært glad for samarbeidet. Spesielt velkomment har det vært med informasjon rundt historiske hendelser og kulturminner på turmålene.

- Guidede turer har fenget mange i Halsa, sier Glåmen.

Og det er nettopp i Halsa at det har vært flest på tur sammenlagt. De fleste har vært godt voksne, mens det stort sett har vært lite ungdommer og barnefamilier. Glåmen forteller videre at det har vært fokus på at turene skulle være et lavterskeltilbud, med håp om å slå et slag for folkehelsa.  

 

Turglad halsabygg

Asbjørg Vaagland har vært med på 16 turer, hovedsakelig i Halsa men også noen i Surnadal.

- Nå har jeg fått sett hele Halsa, smiler Vaagland.

Hun forteller at hun nok kommer til å savne tradisjonen med søndagsturer, men som en god trøst fikk hun, som den med flest turdeltagelser, være med til Kårvatn i Todalen for å velge seg ut utstyr til 6.000 kroner på Kårvatn Fjellutstyr.

I tillegg ble det arrangert fotokonkurranse. Se de tre vinnerne nedenfor.

Morten Møller, kultursjef i Rindal, forteller at samarbeidsprosjektet med å blåse liv i søndagsturen nå er over, men han håper det kan være en inspirasjon for andre til å fortsette i samme ånd.

 

Søndagturen 5217 vinner_690x394.jpg

Trine Glåmen, Asbjørg Vaagland, Lilli Husby og Morten Møller.

Ole T.jpg

3. plass i fotokonkurransen: Ole Trygve Foseide

150201-FraTurIRindalIsfiske_640x1138.jpg

2. plass: Lars Helgetun

KKBetten.jpg

1. plass: Kristin Kvande Betten