2018-07-30 09

Vellykket flytting av gammelt eldhus

Mandag ble et over hundre år gammel eldhus flyttet ca 3 km langs fv65 på Rindalsskogen. Elmer Talgø har kjøpt et gammel stabbur og eldhus som sto ved Grefstad i Nybø-grenda. Stabburet er flyttet tidligere, og nå har de to gamle bygningen blitt en del av tunet på småbruket Østbø.

2018-07-30 08.54.09.jpg
Elmer Talgø var selv med på flyttingen av eldhuset (Foto: John Storholt)

2018-07-30 09.02.14.jpg
(Foto: John Storholt)

Det var Bolme Kran & Transport som tok seg av transporten. Statens Vegvesen ordnet med tilrettelegging, og politiet dirigerte trafikken underveis. Trafikken ble stoppet bare i noen få minutter på deler av strekningen. Talgø forteller at hele jobben var gjort på ca halvannen time, og flyttingen var vellykket. Huset ble holdt stabilt under transport, og kom fram helt. Nå venter en del arbeid, blant annet med utskifting av råttent treverk.

tun.jpg

Det gamle stabburet og eldhuset har nå blitt en del av et koselig tun hjemme hos Magnhild Bakk og Elmer Talgø. Bygningene skjermer også for innsyn fra veien.

Talgø har forhørt seg litt om historien til eldhuset. Det har visstnok vært brukt til produksjon av river og møbler. Det har også vært bakerovn her. Han har tatt vare på en del av det gamle inventaret, og det skal han sette inn igjen.

innvendig.jpg
Eldhuset har blant annet innbygde hyller og skap i veggene. Dette vil Elmer Talgø ta vare på.


John Storholt filmet flyttingen: