Varsler stor aktivitet på Nordmarka

Svorka og Statkraft varsler stor aktivitet på Nordmarka både denne sommeren og neste sommer. Alle de fem dammene skal rehabiliteres. Turfolk og hyttefolk vil først og fremst merke det når vegen skal rustes opp. Det blir også merkbart at flere av de regulerte vatna blir tappa ned til under laveste regulerte vannstand store deler av sommeren.

Bård Andreassen Jostein Bruset og Oddleif Misund_690x422.jpg
Bård Andreassen, prosjektleder Oddleif Misund og byggleder Jostein Bruset viser oss hvordan den nye Bævervassdammen blir.
 

Bård Andreassen i Svorka er opptatt av å få ut all nødvendig informasjon til folk som bruker Nordmarka. Det er mange som bruker området både hverdag og helg. Mange drar på tur og mange har hytter i området. Svorka og Statkraft skulle gjerne ha gjort unna det nødvendige arbeidet utenom høgsesong, men det er dessverre ikke mulig. De kan ikke starte verken vegarbeid eller rehabilitering av dammene før snøen er borte i området.

Anleggssjef i Statkraft Arild Gjerdevik forklarer at det har kommet nye damsikkerhetforskrifter, og nå er tiden kommet til opprusting av dammene til Svorka kraftverk.

- Dammene har selvsagt vært sikre hele tiden. Men nå skal de også sikres for framtida, sier han.- Vi kan gjerne kalle det oppussing etter mange års bruk, og forsterkning.

kart dammer.jpg
Dette er de berørte områdene på Nordmarka. Andersvassdammen skal rehabiliteres neste sommer. De fire andre dammene skal rehabiliteres i sommer, slik at flere av vatna vil bli tappa ned store deler av sesongen.
 

Etter at arbeidet med dammene er ferdig vil vannstanden bli som før, men flomløpene vil være noe større, slik at flomvann kommer raskere gjennom dammene.

Arbeidet på Nordmarka starter snart. Allerede i neste uke vil Mikkelsen Maskin gå i gang med brøyting av vegen. Først når vegen er tørr og fin kan opprustingen av vegen starte. Det vil medføre regulert ferdsel i området gjennom store deler av sommersesongen. Vegen vil ikke bli stengt, unntatt i helt spesielle tilfeller, men folk må belage seg på å være tålmodige og følge anvising.

veger kart.jpg
Dette er vegen som skal opprustes. Det er strekninger på flere mil til sammen, så det er klart at arbeidet vil ta tid.
 

- Det blir to spesielle år for hytteeierne, og slik må det dessverre bli, sier Bård Andreassen. - Men jeg opplever at folk er veldig positive, for de ser at de får en bedre veg.

Båtutsettene på et par av vatna bli også flytta og forbedra, og det vil sikkert mange sette pris på. Ikke minst er det en fordel å få båtutsettene et stykke unna selve dammen, slik at det blir mindre risiko når større mengder vann slippes igjennom.

nye bævervassdammen.jpg
Slik skal det bli med utbedret veg og nytt båtutsett ved Bævervassdammen. Det nye båtutsettet bli tryggere enn det gamle, som vi ser ligger helt inntil dammen.


Foreløpig framdriftsplan fra hovedentreprenør:

- Riggetablering ved Støttstigan: 18.4 – 18.5
- Steinbrudd ved Bævervatn: 25.4 og ut sesongen
- Vei Andersvatn – Bævervatn: 25.4 – 27.5
- Dam Bævervatn: 25.4 og ut sesongen
- Dam Geitøyvatn: 15.7 og ut sesongen
- Bru Andersvatn: 20.6 – 28.7
- Bru Langvatn: 19.7 – 26.8
- Båtutsett Bævervatn: 4.7 – 29.7 


Mer informasjon finner du på www.svorka.no