Surnadal-Tommelen opp

Varm skolemat i Surnadal

I Surnadal kommune er det stadig flere elever som får mat på skolen. Det vanligste er brødmatbuffet. Men av og til vanker det varmmat, for eksempel fiskekaker. Dette kan vi lese om på nettsidene til Stiftelsen Skolematens Venner.

I flere år har ungdomsskoleelevene i Surnadal fått mat på skolen. Når det er varm mat, er det kjøkkenet på sjukeheimen som leverer. Fra i år får elever på både barneskoler og i barnehager være med på denne ordningen.

Annenhver tirsdag er det varm lunsj på Surnadal ungdomsskole. De andre dagene er det brødmat med massevis av sunt pålegg og grønt tilbehør. Skolen har ansatt en assistent i 50 % stilling som ser til at rundt 300 elever og ansatte kan forsyne seg fra fem stasjoner. Dermed unngår de lange køer og får gjort unna spisingen på cirka 20 minutter per klassetrinn.

- Vi har levert varmmat til ungdomsskolen i 4 år allerede, forteller Albert Brouwer, som er kjøkkensjef på Surnadal sjukeheim. Den varme kunsjen er kjempepopulær. Cirka 98 % av elevene deltar i abonnementsordningen, som koster 1136 kroner per halvår.

- I år har vi også startet med å levere varmmat til Stangvik barneskole og 3 barnehager i kommunen, til sammen cirka 200 porsjoner. Dette leveres også annen hver tirsdag. Her er det veldig fokus på hjemmelaget mat og rene retter. To-tre grønnsaktyper inngår i hver middag, og alt bør komme her for seg, slik at barna kan se hva de spiser. Menyen er et resultat av dialog med mottakerne. Det er viktig å lytte til hva ungene liker, og vi justerer hvis de ikke liker det vi tilbyr.

Den entusiastiske kjøkkensjefen er opptatt av at unger skal få riktig mat og bli kjent med matkulturen. Han forteller at han har fått kommentarer på smak, som tyder på at elevene er mest vant med smaken av halvfabrikata. Han skulle gjerne ha servert mat laget fra bunnen av oftere. - Kjøkkenet vårt utnyttes dårlig, så vi kunne ha produsert mer. Det er en drøm å kunne jobbe med mat til barn, sier han. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på maten vår, legger han til.


Les mer om skolemat i Surnadal, og se flere bilder, på hjemmesiden til Stiftelsen Skolematens Venner: Flere får varm skolemat i Surnadal

Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter har sitt eget opplegg: I Bæverfjord er det varm mat hver fredag


Foto: Stiftelsen Skolematens Venner