Einar

Vårens vakreste eventyr

Det er mangt som gjerne vil påberope seg å være Vårens vakreste eventyr, men ett av dem er så klart lamminga. I Rindal starter lamminga rundt 20. april, og når påska er sein som i år, blir det påskelam.

 

Trollheimsporten har besøkt garden Fjellet, som, som navnet tilsier, ligger høgt i terrenget, i Lomunddalen høgt ovenfor Halgunsetgardene. Her bor Einar Hjulstad Asphaug med familien, kona Elisabeth og barna Malin, Gunnar og Elinor. Og i kårhuset bor Einar senior. Til daglig er Einar å finne som landbruksmekaniker på RBL, på tidligere Rindal Meieri. Og sjøl om han i påskedagene har fri fra arbeid, er det blitt lite med påskeferie så langt. De siste nettene er det blitt bare 2-3 timer med søvn. Under lamminga er det lurt å være til stede så mye som mulig, for sauene skiller ikke på natt og dag når de skal lamme. Og det kan fort gå galt.
 

For 5 år siden ble sauefjøset i Fjellet påbygd , og siden da har besetninga blitt utvida til i dag å telle 155 vinterfora søyer av rasen kvit spælsau. I går, da Trollheimsporten var på besøk, hadde det kommer 50 lam, og det var ventet om lag 200 til.
 

Dårlig start.

- Men det ble en dårlig start på lamminga i år, sier sauebonden. Under ultralydskanninga etter jul viste det seg at flere søyer var tomme. Tre av bekrene i værringen hadde rett og slett ikke fungert. I tillegg har 12 av søyene abortert, og 26 lam har gått tapt. Det viste seg at søyene hadde blitt smitta av toxoplasmose.
 

Toxoplasmose er en sykdom de fleste sauebønder får bitter kjennskap til før eller seinere. Sykdommen skyldes infeksjon med parasitten Toxoplasma gondii. Katter får i seg parasitten ved å ete mus og smågnagere og skiller ut parasittegg med avføringa. Hvis katten gjør fra seg i fôr som drektige søyer eter, kan det føre til fosterdød og abort.
 

Men enda ventes 200 lam i Fjellet, så det blir like vel mange å sende ut på beite og slippe til fjells etter hvert. Og i år er det rekordtidlig vår, så det blir ikke lenge til de første lamma kan få ut og lufte seg og smake på groen, sjøl på en plass som ligger ca. 400 meter over havet.

 

Fjøset.JPG

Sauefjøset i Fjellet

Amming.JPG

Amming

Kosestund.JPG

Kosestund

Mor og barn.JPG

Mor og barn

Gunnar.JPG

Gunnar med ett av lamma

Ventende.JPG

Avdeling for ventende

Trillinger.JPG

Nyfødte trillinger

Søtnos.JPG

Søtnos

Søsken.JPG

Søsken

Spelsaulam.JPG

Spelsaulam

Fjellet.JPG

Garden Fjellet ligger høgt og fritt, om lag 400 moh med utsikt mot Trollheimen