Ingress

Utvidet barnehagen på rekordtid

I den siste tida har det vært stor tilflytting og økende barnetall i Stangvik skolekrets. I løpet av høsten i fjor ble barnehagen utvida med ei ny avdeling. Nå stortrives både barn og voksne i nye og større lokaler. Torsdag formiddag møttes en gruppe av involverte fra Surnadal kommune til offisiell åpning og omvisning i de nye lokalene.
 

Barnehagestyrer Gro Kvammen Sæter forteller at barnetallet har vokst fort i kretsen. Surnadal kommune har løpende barnehageopptak. Mange søkte på hovedopptaket i fjor, og det kom stadig flere søkere. I mars/april var det klart at barnehagelokalene var alt for små. Ei gruppe fra kommunen satte seg raskt ned for å skissere en løsning for ombygging av lokalene. Kommunestyret bevilget penger, og etter det skjedde ting fort. De ombygde lokalene sto klare for innflytting i desember.
 

Økende behov for barnehageplasser

Optimismen råder i Stangvik. Kretsen har mye tilflytting. Gro Kvammen Sæter forteller at mange unge som kommer herfra og velger å flytte tilbake. Kommunalsjef for oppvekst Astrid Mogstad Høivik trekker fram løpende barnehageopptak som en av årsakene til at unge nyetablerte velger å flytte tilbake til Surnadal. Det er få kommuner som har løpende barnehageopptak. Leder for hoveutvalget for oppvekst Rakel Polden sier seg enig i dette, ikke minst er det viktig for økonomien til unge familier, at de raskt får barnehageplass og kan være i jobb.

- Det er også en tydelig tendens til at barna begynner tidligere i barnehagen enn før, og at flere barn har full barnehageplass, sier Astrid Mogstad Høivik - Det gjør at behovet for barnehageplasser har vært økende, selv om barnetallet i kommunen samlet har gått ned.

Men i Stangvik er trenden positiv. Det har vært trangt om plassen i Stangvik barnehage i lengre tid. Tidligere har man brukt noe av skolens lokaler for å få plass, men økende elevtall gjør at skolen nå trenger plassen selv. I fjor vår ble det klart at en utvidelse av barnehagen var nødvendig. Det nærmet seg 10-15 barn for mye i forhold til arealet.

- Vi satte oss ned og fant fram til en løsning for ombygging av de eksisterende lokalene, forteller Gro Kvammen Sæter. - Dette var jo en positiv utfordring.

 

Effektiv ombyggingsprosess

I mai var ombyggingen i gang. Den gamle personalavdelingen, som allerede var for liten, ble bygd om til ny avdeling. Tidligere ubrukte kjellerlokaler ble også tatt i bruk. Det gamle uteskuret ble gjort om til ny personalavdeling. Og så fikk man på plass nytt uteskur. En del av ombyggingen ble utført av kommunens egne folk.

Barnehagestyreren roser barnehagepersonalet, som har vært positive gjennom hele prosessen. Byggeperioden var hektisk, men heldigvis var det mye bra vær utover høsten, slik at de kunne være mye ute med barna. Prosessen gikk derfor foholdsvis smertefritt.

I desember var lokalene klare, og endelig var det god plass til alle i barnehagen. Det er nå 16 ansatte og 45 barn her. Og flere skal det bli.

- Vi nærmer oss 50 barn og 17 - 18 ansatte, smiler Gro Kvammen Sæter.

Barnehagen huser nå en dobbel småbarnsavdeling, en avdeling for 3-åringer og en for 4-5 åringer. I det nye uteskuret er det plass til mange små som sover i vogn. Der er det kameraovervåkning, og det fungerer veldig fint.

Under den offisielle åpningen torsdag formiddag fikk de involverte fra kommunen en omvising i lokalene. Også mye av det gamle var fornyet, blant annet med nytt kjøkken. Det er tydelig at både små og store stortrives med god plass i barnehagen.

IMG_2554.jpg

IMG_2549.jpg

IMG_2546.jpg

IMG_2561.jpg

IMG_2563.jpg
Utvidelsen av barnehagen feires med kaffe og kake. F.v. Astrid Mogstad Høivik, Gro Kvammen Sæter, Rakel Polden, Arne Sæter, Olav Rønning, Ole Stavås, Sjur Skuggevik og Bjørn Høivik.