Helhetun 7_1024x680

Langtjønnåsen hyttegrend får 35 nøkkelferdige hytter fullt utbygd

Utrolig godt grunneiersamarbeid i Helgetunmarka

For første gang i Midt-Norge blir det bygd ut ei hyttegrend med et miljøvennlig, driftssikkert og rimelig renseanlegg. Kloakken blir sluppet rett ut i naturen etter rensing og da er den så rein at du kan drikke den. Dette er i Langtjønnåsen i Helgetunmarka i Rindal. Her er det et meget godt grunneiersamarbeid mellom 12 grunneiere om utbygging og drift av heile Helgetunmarka.

Trollheimshytter DA
Dette ønsker Lars og Harald Helgetun å framheve. For tre år siden startet de Trollheimshytter DA. Dette selskapet kjøpte området ved Skavlia i Hølstoin og kalte det Langtjønnåsen hyttegrend. Ferdig utbygd er det regulert 35 hyttetomter her. Nå er de i gang med første byggetrinn - 15 hytter. De to Helgetun-karene bygger nøkkelferdige hytter og til hver hytte er all infrastruktur på plass - veg, strøm, vatn og kloakk. Hvert år har Lars og Harald planer om å bygge fem hytter. Det betyr tre år før første byggetrinn er ferdig.

Til høyre: Lars og Harald Helgetun viser fram filtramaret som renser kloakken til drikkendes.

- Vi blir både gammel og grå før heile feltet er oppbygd, sier Lars Helgetun. Trollheimshytter DA har med seg både lærling og innleid hjelp i arbeidet.

Økologisk renseanlegg
Nylig startet arbeidet med et nytt økologisk renseanlegg i tilknytning til hyttegrenda. Det kalles Naturren og er et avløpsanlegg med filtramar - skjelsand som pumpes opp av havet, knuses og er svært kalkholdig og slik velegna til fosforbinding. Det er selskapet Heidenreich i Trondheim som leverer dette via EBT Service i Rindal. Når dritten er rensa gjennom dette kan den drikkes. Dette blir det første renseanlegget av denne type i Midt-Norge og i dag var Rindal Maskin ved Birger Bakken, EBT Service ved Jens Einar Indergård og Heidenreich ved Harald Dalen på plass ved Skavlia. Seinere vil et liknende renseanlegg bygges ved den nylig godkjente hyttegrenda til Hanne Tove Nerbu Baalsrud ved Vålåskaret. Anlegget er dimensjonert for 20 år. Da er det to muligheter - enten ettermontering eller å skifte ut filtermassen. Det som kommer ut er ettertraktet vare, blant anna for jordbruket.

Sjøl om Langtjønnåsen hyttegrend er ei stor utbygging, er dette bare en liten del av Helgetunmarka med tilsammen 200 bebygde tomter. I hyttekommunen Rindal er det nærmere 1000 hytter utbygd. Det kan du lese alt om på Trollheimsporten under Hyttetunet. Der finner du alt om ledige hyttetomtervarer og tjenester, leiekjøring og lokalt næringsliv.

Godt grunneiersamarbeid
I Helgetunmarka er det tilsammen 12 grunneiere som samarbeider i et grunneierlag. - Det er ikke alle grunneierne som selger hyttetomter, men for hver tomt som blir solgt går det en sum til friareal, slik at alle tjener noe på tomtesalgene. Det gjør alt meir smidig og alle får igjen noe, sier Lars og Harald Helgetun. Samtidig deles alt arbeidet mellom alle grunneierne - noen bygger hytter, noen skjærer tømmer, noen brøyter, hogger, frakter med snøskuter og leverer ved og noen har hytteservice. - Et svært vellykka samarbeid, som har fungert i mange år, forteller de. Det meste blir også lagt tilrette av grunneierne, som brøyting og oppkjøring av løyper. De 12 grunneierne som  er med er foruten Lars Helgetun og Harald Helgetun, Tron Olsen, Steinar Flåtten, Lars Kirkholt, Inger Kirkholt, John Kirkholt Røen, Magne Nergård, Morten Nergård, Ole Morten Helgetun, Ola O. Romundstad jr. og Hanne Tove Nerbu Baalsrud.

2 mill. for ei ferdig hytte
- Vi har ikke markedsført oss noe særlig ennå, for vi har ikke hatt så mye å by fram. Men nå er snart den første hytta i første byggetrinn ferdig - nøkkelferdig med strøm, veg, vatn og kloakk - vil ei hytte i Langtjønnåsen hyttegrend komme på rundt 2 millioner kroner, forteller utbyggerne. Du får også kjøpe bare tomt. Den kommer på 350 000 med all infrastruktur lagt til rette. Og så framhever de beliggenheten - Porten til Trollheimen. Helgetunmarka grunneierlag er medlemmer av Trollheimsporten med nettside. Bli medlem - klikk herLangtjønnåsen hyttegrend finner du omtalt her.

Stor hyttenæring
I Rindal har hyttenæringa blitt stor. Kommunen har blitt en hyttekommune. Bare i grenda hos Lars og Harald Helgetun er nå Rindal Maskin, Ebt Service, El-Co, Tørset Malerservice og Svorka Energi engasjert. - Samtidig måtte vi nå finne et nytt felt etter at Reslia - tvillingfeltet - med stor suksess nå er utsolgt, tvillingfelt på grunn av samme infrastruktur, forteller de.

Trollheimsporten fikk være med innendørs og kunne konstatere et fullt utbygd lite bolighus, der mange av oss ville ha vært godt fornøyd med bekvemmelighetene året rundt - et flott og lyst kjøkken med oppvaskmaskin, hems og lyse rom og en stor vindusvegg med imponerende veranda rundt.

Nedenfor: De kaster filtramaret ut over plastduken - det blir rensing av kloakk for Lantjønnåsen hyttegrend. Fra venstre Rune Tiset (Ebt Service), Harald K. Røen (Rindalø Maskin), utbyggerne Harald Helgetun og Lars Helgetun, Jens Einar Indergård (Ebt Service),  Harald Dalen (Heidenreich) og Birger Bakken (Rindal Maskin).

Sjå bildene under - klikk på dem og sjå dem i serie:

 

helgetun 1_1024x680
Fra venstre Birger Bakken, Jens Einar Indergård og Harald Dalen.
helgetun 2_1024x1542
Utbyggerne Harald og Lars Helgetun.
helgetun 5
Den første hytta er snart ferdig i Langtjønnåsen hyttegrend for Harald og Lars Helgetun.
helgetun 6_1024x680
Harald og Lars Helgetun på verandaen.
Helhetun 7_1024x680
Harald og Lars Helgetun i Trollheimshytter DA.
Helgetun 8_1024x680
Vindusveggen i motlys med Harald og Lars Helgetun.