Panelet_1024x498

Ungdomspolitikk i Surnadal - enige om det meste

Senterungdommen i Surnadal og Høgrøysta inviterte i kveld til debatt m ungdomspolitikk i Svorkasalen. Det starta med tre minutters innlegg fra lederne for de politiske partiene og deltakerne var Eivind Hasle (SV), Mons Otnes (Ap), Bernt Venås (Sp), Palmer Vikan (Uavhengig - KrF), Marit Kringlebotn (H) og Johs J. Vaag (FrP). Under spørsmål og svar til slutt, var det lite uenighet. Ungdommene hadde for bredt seg godt og det gikk kjapt i svingene, nesten for kjapt for Trollheimsporten.

Rundt 40 hadde møtt fram i Svorkasalen i kveld for å debattere ungdomspolitikk i Surnadal.

Innlederne fikk bare tre minutter og Lise Bjerknesli i Senterungdmmen og Høgrøysta (til venstre) var en streng møteleder, noe Bernt Venås (Sp), som starta, fikk merke. Han hadde forberedt seg på en femminutter:

Bernt Venås (Sp) starta etter loddtrekning og sparka ballen til ungdomene: - Dere må spørre dere sjøl om hva dere vil og ønsker. Kom med det dere brenner for, sa han og nemnteblsant anna fagbrev, som Sp har kjempa for lenge.

Mons Otnes (Ap) var nestemann og trudde han var ung. - Heilt til jeg fikk tenåringer. Nå har jeg tre og blir stadig utfordra, sa han. - Å være ung i Surnadal er godt, sa han og nemnte kultursatsinga og ville arbeide for å gjøre det attraktivt for jenter å bli i kommunen. - Jeg håper og trur at de tilbuda vi gir før dere flytter ut, gjør at dere ønsker å komme tilbake, la han til og nemnte ridehallen og den videregående skolen, slik at ungdommen slipper å flytte ut for tidlig.

Palmer Vikan (Uavhengig) stilte for KrF. - Vi her et kristent humanistisk menneskesyn og legger tilgrunn kristne grunnverdier. Det er viktig å trives fra vi er født, gjennom barnehage, skole og videregående. Det er viktig å ha gode relasjoner til sin kommunen og kanskje kunne komme tilbake til jobb og med familie i bygda. Det er viktig med et godt ungdomstilbud og vi har prøvd og lagt tilrette for uorganisert ungdom.

- Valgkamp i år har føltes meiningsløst. Men trua på å engasjere seg er der. Det nytter. Vi vil alle ha en bedre skole, sa Marit Kringlebotn (H) og nemnte karakterer og bedre skoleskyss, forkjørsveg i sentrum. - Husk det er dere som har noe dere skulle ha sagt. Bruk stemmeretten.

Johs J. Vaag (Frp) rosa senterungdommen for at de har satt i gang dette. Johs rosa Marit Kringlebotn for arbeidet ho har gjort for FrP i Surnadal. - Vi satser på en god og framtidsretta ungdomspolitikk. Ungdommen er framtida. Den må vi satse på og vi må legge tilrette for, sa han og nemnte grendeskoler, nulltoleranse for mobbing, strengere disiplin i skolen og leksehjelp.

Eivind Hasle (SV) presenterte seg sjøl som pensjonist og har jobba innafor videregående skole og mye med frivillig arbeid blant ungdom. - Utdanning, omsorg, miljø og fordeling, er hovedsakene til SV. Surnadal er en god kommune for ungdom, sa han, men ville løfte blikket litt likevel og nemnte miljø.

Lise Bjerknesli fra Høgrøysta var en streng møteleder og ingen fikk meir enn tre minutter innledningsvis. Etter innledningsinnlegg var det mat og kaffepause, der praten gikk livlig blant de rundt 40 frammøtte i Svorkasalen.

Etter pausen var det klart for spørrerunde, der det ble stilt åtte gode spørsmål fra ungdommene tilstede i salen, som ville vite om meir om hva politikerne ville gjøre for sentum og sentrumsplanen, den videregående skolen, hvordan få ungdom til å flytte tilbake til Surnadal, ungdomsrådet, uorganisert ungdom og trafikk og trafikkproblemene.

Etter hvert spøsmål fikk tre politikere uttale seg og svare i ett minutt med sine synspunkter på de ulike spørsmålene. Det gikk kjapt og Lise Bjerknesli styrte debatten med hard og kjapp hand. Nesten for kjapp, både for politikerne og Trollhemsporten.

Men det var en interessant øvelse - likevel svært vanskelig å rapportere direkte fra - dessverre. Til slutt fikk alle ett minutt til en sluttappell. Her var samtlige enige: Bruk stemmeretten. Det er valget deres, sa aller til surnadalsungdommen.

Samtidig kom det fram lite uenighet blant toppolitikerne i Surnadal under seansen og vi tar sjansen på å oppsummere kort for hvert enkelt parti og ordførerkandidat slik:
Johs J. Vaag (Frp) mante til samarbeid mellom generasjonene og meinte det var viktig å satse på den videregående skolen i bygda.

Marit Kringlebotten (H) ville fortsette å sette ungdom- og ungdomspolitikk på dagsorden. - Det er viktig å engasjere de uorganiserte ungdommene og å skape et levende sentrum med mange ulike treffpunkt. Skole og ikke minst den videregående er et viktig satsingsområde, sa ho og nemnte ungdomsrådet som et viktig organ for ungdommen. Men det viktigste budskapet Marit hadde til ungdommen var: - Bruk stemmeretten. Det er valget deres!

Det var Palmer Vikan (Uavhengig - KrF). - Engasjer dere og bli med i samfunnet og samfunnsdebatten, sa han og meinte den uorganiserte ungdommen var viktig. Han viste til gatebilklubben og hva de har fått til. - Vi har programfesta ti nye lærlingeplasser, sa han.

Bernt Venås (Sp) ville arbeide for trygge og gode oppvekstvilkår, slik at surnadalsungdommen ønsker å flytte heim. - Sommerjobber og lærlingeplasser er viktig understreket han.

Mons Otnes (Ap) viste til hvor viktig det var å arbeide for at ungdommen trives, slik at de ønsker å komme tilbake til Surnadal. - Å beholde og utvikle den videregående skolen er utrolig viktig. Samtidig må vi legge tilrette for ei god utvikling i sentrum og gjøre sentrum av Surnadal til en plass ungdommene våre ønsker å komme og treffes og bo og leve. vidwere vil vi arbeide for feire lærlingeplasser, slik at ungdommen kan gjøre ferdig utdanninga i Sunadal, sa han.

Eivind Hasle (SV) meinte det var viktig å gjøre grunnskolen bedre, samtidig som det ble satset på den videregående skolen. - I tillegg synes jeg det bli lagt alt for lite vekt på miljø og klima, sa han og ville arbeide for å gjennomføre miljø- og klimaplanen i kommunen.

Under panelet med fra venstre Eivind Hasle (SV), Mons Otnes (Ap), Bernt Venås (Sp), Palmer Vikan (Uavhengig - KrF), Marit Kringlebotn (H) og Johs J. Vaag (FrP). Nederst ser du alle i Høgrysta t-skjorter, som de stilte med unde siste del av debatten: