Tydelige trøndelagssignaler

I det rindalsordfører Ola Heggem beskriver som et historisk møte mellom fylkesmenn og politikere, ble det fredag gitt tydelige signaler om at Rindal er på god vei over grensa.

- Som dere skjønner, så er det tre toppa lag som møtes, sa Ola Heggem da han ønsket velkommen til det første møtet om kommunereformen etter sommeren. Fra Sør-Trøndelag deltok fylkesmann Britt Skjelbred og assisterende fylkesmann Mari Mogstad, samt Alf-Petter Tenfjord, prosjektleder kommunereformen. Fra Møre og Romsdal deltok Rigmor Brøste, assisterende fylkesmann, og Vigdis Rotlid Vestad, prosjektleder kommunereformen.

 

God prosess

Heggem oppsummerte prosessen fra starten i juni 2014, via søknad om overflytting til Sør-Trøndelag våren 2015, utarbeiding av intensjonsavtaler og innbyggerundersøkelsen i vår. Slik status er nå mener Heggem at to av kommunene på Indre Nordmøre har lagt vekk alternativet Rindal-Surnadal-Halsa.

- Både i Rindal og Halsa oppfatter jeg at det alternativet er steindødt, sier Heggem.

Det endelige vedtaket som ble fattet var som kjent at Rindal består som egen kommune. Ved en eventuell tvangsutøvelse fra regjering og Stortinget foretrekker (les: krever, ifølge Heggem) kommunestyret en sammenslåing med kommuner i Orkdalsregionen.

Assisterende fylkesmann i Møre og Romsdal Rigmor Brøste roste Rindal kommune for å ha gjennomført en god prosess, blant annet med grundig planlegging og godt besøkte folkemøter. Hun opplyste om at Fylkesmannen fra 1. juli har tatt en mer aktiv rolle i kommunereformen, i tråd med at departementet har bedt Fylkesmannen om å gjøre en selvstendig, helhetlig og faglig tilråding i regionen innen 1. oktober.

Britt Skjelbred, fylkesmann i Sør-Trøndelag, la på sin side vekt på hvordan hver enkelt kommune kan være med på å bidra til å styrke regionen som helhet – og hvordan sterkere kommuner må hjelpe til å bære de minste. Skjelbred informerte om at Fylkesmannen er langt på vei med gjennomgang av kommunenes ulike vedtak, vurdering av tilfellene hvor prosessen har stagnert og det må brukes tvang, og hvilke regioner som bør jobbe sammen.

- Vi må jobbe for å finne ut hvordan det kan bli til fordel for kommunen å knyttes til Trøndelag, sier Skjelbred, en innfallsvinkel Heggem tydelig satte pris på.

 

Demografi og sentralisering

Møre og Romsdal er et fylke med en jevnt over svak demografisk utvikling, med nedgang i folketallet alle steder bortsett fra områdene i og rundt byene.

Alf-Petter Tenfjord, prosjektleder kommunereformen Sør-Trøndelag, trakk derfor frem viktigheten av å tenke langsiktig i forhold til sentralisering, og det å ha et punkt i fylket som kan være tyngdepunkt for et helt område – ikke bare et bysentrum.

Tenfjord fikk støtte av Brøste, som knyttet sentraliseringsaspektet opp mot hverdagsregion versus bo- og arbeidsmarkedsregion. Sistnevnte er nemlig ett av kriteriene som veier tungt i tilrådinga.

- Fylkesmannen i Møre og Romsdal må være lydhør på at hverdagsregionen er litt annerledes enn bo- og arbeidsmarkedsregion her på Nordmøre, mener Brøste, og mener helhet og enhet må flettes sammen på best mulig måte:

- Vi skal se hver enkelt kommune, men også hvordan regionene skal bygges. Vi må skape kraftsenter også utenfor byene for å skape en dynamikk som er viktig for samfunnsutviklinga.

Ola Heggem tror løsningen til bedre utvikling ligger i samarbeid, men understreker at utvikling ikke er uløselig knyttet til sentralisering.

- Rindal er raus i forhold til interkommunale samarbeid, men sammenslåing og redusering av offentlige arbeidsplasser er ikke nødvendigvis svaret på samfunnsutvikling. Isolert sett tror jeg vi har større muligheter som lokalsamfunn hvis vi står alene og knyttet til Trøndelag, enn som en del av en sammenslåingskommune, fastslår Heggem.

 

Tydelige signaler

Britt Skjelbred, fylkesmann i Sør-Trøndelag, ville tegne et hypotetisk bilde av en fremtid hvor Rindal er en del av Trøndelag.

- Hvordan kan det bli en styrke for kommunen, spør Skjelbred.

Heggem slår fast at det å være en del av to regionsamarbeid, Nordmøre og Orkdal, er krevende og ikke gir den helheten som er ønskelig for Rindal. Heggem er tydelig på at det er samarbeidet med Orkdalsregionen som er mest givende for Rindal, spesielt med posisjonen som eneste innlandskommune i Møre og Romsdal. Han påpeker at Rindal ligger litt for langt unna til å dra nytte av veksten i og rundt Trondheim, men at de likevel gjerne vil være delaktige i fremtidig regionutvikling. Men om det å «se nordover» betyr samarbeid eller sammenslåing, kan riktignok skape politisk uenighet.

- Vi ønsker å være nærmere knyttet til en vekstregion enn det vi er i dag, sier Heggem.

Da møtet nærmet seg slutten ble det merkbart at Rindal er i ferd med å ta nok et skritt mot å få oppfylt nettopp dette ønsket.

Assisterende fylkesmann i Møre og Romsdal Rigmor Brøste var forsiktig med å si noe endelig, da Fylkesmannen enda ikke har ferdigstilt sin tilråding, men hevdet at de vil være lydhør på Rindals ønske om fylkestilhørighet.

- Det høres ut som dere er hjertelig velkommen til Trøndelag, smiler Brøste. - Hvis fylkesgrensa blir flyttet og Rindal kommer med i Trøndelag, må vi snakke med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om hvordan man skal ivareta Rindal på best mulig måte om de skal stå som egen kommune.

Men selv om Fylkesmannen i Møre og Romsdal kan gå med på å gjøre trøndere av rindalingene, ser det ut til at ønsket om å stå alene ikke blir innfridd.

- Slik det ligger an i dag er det lite sannsynlighet for at Fylkesmannen i Møre og Romsdal tilrår at Rindal skal fortsette som egen kommune, slår Brøste fast.

Heggem minnet samtidig om at det er snakk om to reformer – kommune og region – hvor han frykter at Rindals søknad om overflytting til Trøndelag blir skjøvet ut av ligninga om regionreformen skulle vise seg å flytte på de geografiske grensene.

- Jeg ber innstendig om at vår søknad blir med i en løsning uavhengig av om Møre og Romsdal blir oppdelt, henvendte Heggem seg til trønderne.

Britt Skjelbred bekreftet utvetydelig at Rindals søknad inkluderes i hele prosessen:

- Jeg vil være så tydelig som det går an på at vi behandler søknaden fra Rindal i forbindelse med regionarbeidet, så det ikke blir koblet på utsettelse.

Ordføreren mener Rindal må si seg politisk meget godt fornøyd med utfallet av dagens møte.

- Jeg synes det ser ut til at begge Fylkesmennene vil gå for at får bytte fylkestilhørighet, og at vi blir med i vurderinga til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, oppsummerte Heggem.

Han mener at rindalspolitikerne med disse signalene nå må sette fremtidsfokuset på videre regionsamarbeid – med Fylkesmennene i ryggen.

Kommunereformsamling 19.08.16[1].jpg

Bak f.v. assisterende fylkesmann Møre og Romsdal Rigmor Brøste, prosjektleder kommunereformen Møre og Romsdal Vigdis Rotlid Vestad, fylkesmann i Sør-Trøndelag Britt Skjelbred, assisterende fylkesmann Mari Mogstad og prosjektleder kommunereformen Alf-Petter Tenfjord. Foran f.v. Line Flåtten fra forhandlingsutvalget i Rindal, rådmann i Rindal Birgit Reisch, varaordfører og forhandlingsutvalgmedlem Magnar Dalsegg og ordfører og forhandlingsutvalgmedlem Ola Heggem.