Eva

Trollheimsporten som tema på lunsjmøte

Hovedredaktør Eva Rønning orienterte om Trollheimsportens status og framtid på mandagens lunsjmøte i Rindal næringsforum. I tillegg hadde ordfører Ola T Heggem et innlegg i etterkant av valget.


Rindal Næringsforum er hovedaksjonær i Trollheimsporten. De fleste medlemmene av Rindal Næringsforum er i tillegg medlemmer i Trollheimsporten, og disse er blant nettportalens beste støttespillere.
 

Profil som lokal nyhetsportal

- Trollheimsporten er ikke en avis, selv om lokalavisene er vårt viktigste sammenligningsgrunnlag, sier Eva Rønning. - Trollheimsporten er en nettportal, som utelukkende formidler ultralokale nyheter fra Surnadal og Rindal, eller nyheter med tilknytning til bygdene. Dette blir kombinert med meldinger og notiser fra medlemmene våre. Hos oss vil du aldri finne nyheter av typen «1 av 30 nordmenn liker å spise på do». Trollheimsporten har en unik posisjon i forhold til de andre, siden vi ikke defineres som avis. 

Eva Rønning mener at profilen som nyhetsformidler nok har økt det siste året. Trollheimsporten har stort fokus på kvalitet i egenprodusert, redaksjonelt innhold og oppsøkende journalistikk, men også en lav terskel for at hvem som helst kan sende inn stoff.

- Jeg føler vi behersker den kombinasjonen godt, sier hun
 

Sidevisninger og rekkevidde

- I valgperioden så vi en eksepsjonell utvikling, som jeg synes tyder på at vi er en informasjonskanal som folk støtter seg til, sier Eva Rønning. - Mandag 14. september hadde vi 27.403 sidevisninger, og tirsdag 15. september slo vi alle rekorder – da nådde vi 38.928 sidevisninger! Trollheimsporten var først ute med nyheten om hvem som ble ordfører i Surnadal etter valget.

I sommermånedene, som normalt er «nede- og agurktid» for media, hadde Trollheimsporten fortsatt et sterkt gjennomsnitt på 10-12.000 sidevisninger pr. dag. På en god dag nærmer vi oss 20.000, på en dårlig dag kan vi være nede på 9.000.

- Vi er helt avhengige av å bruke sosiale media, og primært Facebook, sier Eva Rønning - Facebooks egne sideverktøy gir oss tilbakemeldinger på hvor mange vi når ut til, hvor mange som deler, og hvor mange som «viser interesse». Før jul var gjennomsnittlig rekkevidde på 700, nå er gjennomsnittet på 3.500. Gjennomsnitt på antall likerklikk før jul var 14, nå har vi et gjennomsnitt på 54. Det er veldig bra! 

Delinger og likerklikk på Facebook er viktig for Trollheimsporten. Hvert likerklikk gjør at flere får fram den aktuelle saken på Facebook.

Eva Rønning forteller at hun får tilbakemeldinger på at Porten leses mer og mer, og brukes mer og mer av bedrifter for annonsering. I Rindal er Trollheimsporten så å si enerådende, og i Surnadal i stadig framgang. Trollheimsporten har en liten leserskare i Meldal og Orkdal også, og flere medlemmer og annonsører som kommer derfra. Selv er hun, som innflytter til Surnadal, veldig bevisst på at hun har tatt over en tradisjon som kommer fra Rindal.


Økonomi

Når det gjelder økonomi har Trollheimsporten mye å hente. 

- Vi mente vi hadde et nøkternt budsjett for annonsesalg, men vi vil ikke være i stand til å nå målene vi har satt oss, sier Eva Rønning. - Med to heltidsansatte ser vi at vi ikke har kapasitet til å jobbe med salg i det omfanget vi må for å nå målet. Vi merker mer og mer at annonsørene kommer til oss, det er et godt tegn. Samtidig har vi meget gode priser, men merker likevel at det sitter langt inne for mange annonsører å bruke penger på bannerannonser.

Trollheimsporten får nye medlemmer hver måned, både bedrifter og lag/organisasjoner. Men dette gir ikke store inntekter. Totalt sett ser det likevel ikke så mørkt ut. Med to heltidsstillinger ser man heldigvis at annonsesalget nesten har fordoblet seg så langt i år.

- Men vi må likevel strekke oss lengre, derfor vedtok vi i forrige uke å utlyse en salgsstilling. Vi håper vi finner egnede kandidater. Med godt ry og gode lesertall kommer gode salgsargumenter, sier Eva Rønning.                             

Veien videre

-.Vi har mye å gå på i Surnadal enda, men er godt fornøyd med dekningen i Rindal. Alle kan be om et besøk og gi oss tips, om de synes vi ikke er flinke nok til å ta kontakt selv. Her kan vi alltid bli bedre!

Alt i alt har det siste året vært veldig positivt for Trollheimsporten.

- Vi har et veldig solid team som utfyller hverandre, ønsker det beste for Porten og jobber godt. Vi har økt inntektene og leserskaren vår. Det skulle da strengt tatt bare mangle når man har to personer på jobb hver dag. Men vi hviler ikke på laurbærene. Vi har ikke kapasitet til å dra ut på alt, men vi prioriterer medlemmene og gode nyheter. Vi har som overordnet mål å fortsette å vokse ut av «lillebror»-rollen, sier Eva Rønning.


 Hun setter følgende mål for Trollheimsporten framover:

- oppsøke og være mer på tilbudssiden for medlemmene: mer tid på oppsøkende, utadrettet arbeid.

- øke medlemsantallet, her har vi spesielt mye å hente i Surnadal.

- optimalisere brukervennligheten til nettsiden: opprydning i lite brukte sider, utbytting, oppdatering, ombygging?

- øke annonsesalg og markedsavtaler.

- øke omfang og rekkevidde.

- opprettholde kvalitet på egenprodusert redaksjonelt stoff – dette krever at vi har kapasitet tidsmessig og økonomiske ressurser.


Kommentarer til Trollheimsporten

Odd Inge Løfald sitter selv i styret i Trollheimsporten. Han sa at styret spesielt har fokusert på å bedre kvaliteten på det journalistiske. Og det synes han at de har klart.

Ordfører Ola T Heggem sa, på vegne av Rindal kommune, at han er svært godt fornøyd med Trollheimsporten som informasjonskanal. Han presiserte at det er viktig å huske at styrken til Trollheimsporten ligger i det lokale.

Ola T.jpg

I etterkant av valget

Ordfører Ola T Heggem hadde merket seg at det var stor aktivitet på Trollheimsporten rundt valget, og så det som et godt tegn.

- Det er bra at valg engasjerer, sa han. 

Samtidig mente han at dette var en noe annerledes valgkamp enn det man har vært vant til. Ikke minst ble den mye preget av enkeltsaker. Sosiale media får en stadig større påvirkning, også i valgkampsammenheng. Det er bra med stort engasjement, synes ordføreren, men på den annen side har han registrert en lavere terskel for det som nærmer seg personangrep. 

Det nye kommunestyret har en normal sammensetning, historisk sett. Det kan se ut som at rindalingene ikke liker at ett parti har rent flertall i kommunestyret. Det har hittil ikke skjedd i to valg på rad. Men ordføreren trøster seg med at årets valg var det beste Senterpartiet i Rindal har gjort etter en periode med rent flertall.


En negativ spiral

Ola T Heggem mener at noe skjedde i bygda i fjor høst. Det ble mye fokus på det negative, en negativ spiral.

- Det er viktig at vi er flinke til å framsnakke bygda vår, sier ordføreren, og får medhold blant tilhørerne i den saken.

Ordføreren mener at det nå langt på vei har blitt en selvfølge at det er hus og boligtomter på Trollheim, nytt bygg på Øvre Dalen, at El-Watch er på sentrum, og at vi har et skimuseum og en fotballhall i bygda. Han tror de fleste setter pris på disse initiativene fra kommunens side, og mener at det etter hvert vil bli en selvfølge med bru over Sunna også.


Lokal optimisme

Når det gjelder næringslivet har ordføreren registrert at flere bedrifter har hatt tunge tider, men han ser også en positiv utvikling nå. Han har fortsatt tro på at det skal bli ny aktivitet i T-komponentbygget. Mange interessante stillinger er utlyst i disse dager, noe som tyder på vekst og optimisme i flere lokale bedrifter.

Det er mer husbygging i Rindal i år enn det har vært på mange år tidligere. Samtidig har kommunen en liste med kjøpere av tomter på Selbrekka, til det blir klart for bygging neste år.

Ordføreren nevner at det er lyst ut nye boenheter som skal bygges for forsikringspenger, og samtidig er det lyst ut tilbudskonkurranse for utvikling av sentrumsnære boliger på Trollheimsporten i dag.

- Grunnen til at vi kan gjøre dette er selvsagt at vi tar imot flyktninger, men de planlagte boligene skal ikke bare være for flyktninger, sier han.

Ola T Heggem er stolt over at Senterpartiet gjorde de vedtakene som de mente var nødvendig i forkant av valget, og at de sto oppreist på det gjennom valgkampen.

Når det gjelder eiendomsskatten har han lovet at de ekstra inntektene som her kommer inn fra lokalt næringsliv også skal gå tilbake til næringslivet.


Optimisme i landbruket

Emil Gåsvand kommenterte spesielt optimismen innenfor landbruket i bygda. Det er mye nydyrking, og flere nye fjøs som kommer opp. Gåsvand syntes det var rart at ikke ordføreren nevnte akkurat dette i sitt innlegg, og lurte på om det skyldes at landbruksminister Lishaug har hatt en finger med i spillet for å øke optimismen i landbruket. Emil Gåsvand mente at næringslivet også skulle hatt mer av det pågangsmotet som man nå ser innenfor det lokale landbruket.

Flere kommenterte at man også ser en slik positiv trend i Surnadal.

Ordføreren sa seg enig i at optimisme innenfor landbruket er bra, og at han ikke rakk å nevne alt i sitt korte innlegg. Det er også mye hyttebygging i Rindal, tilføyde han. Når det gjelder fjøsbygging mente han at i alle fall noen av de aktuelle gardbrukerne hadde tatt avgjørelsen om å bygge fjøs allerede før regjeringsskiftet.


Studietur med næringsforum

Rindal næringsforum har invitert medlemmene til studietur i Trondheim, men påmeldingen er dessverre så liten at turen muligens må kanselleres. Odd Inge Løfald ga medlemmene noen timers frist for å melde sin interesse, før det blir tatt en avgjørelse på dette.

Mange mente at en studietur som dette, med fokus på salg og markedsføring, er midt i blinken for næringslivet i Rindal.

Odd Inge.jpg

Arbeidet med digitalt kart

Rindal Næringsforum arbeider med et digitalt kart over Rindal, som blant annet skal gi en god oversikt over lokalt næringsliv. Odd Inge Løfald innrømmet at han har undervurdert arbeidsmengden med prosjektet. Det har heller ikke vært noen stormende oppslutning fra medlemmene. Men det jobbes med saken, og kartet skal bli ferdig.


Turisme i Rindal

Ola T Heggem trakk fram betydningen av å bruke lokalt næringsliv, som butikker og spisesteder. Det er ikke dårlig at Rindal har to overnattingsteder, hvor det til tider er fullbooket på begge stedene.

Randi Gåsvand fra Saga Trollheimen Hotel fortalte at de har hatt mange utenlandske turister i sommer. Saga Trollheimen Hotel bruker booking.com, og der får de veldig mange gode tilbakemeldinger fra folk som har vært innom.

Randi Gåsvand synes ikke det er rart at det kommer mange utenlandske turister til Rindal. De kan bruke Rindal som et fredelig utgangspunkt for å reise og se Atlanterhavsveien, Trollstigen, mørebyene og Trondheim. Hotellet arrangerer også aktiviteter i Trollheimen. Randi Gåsvand understreket viktigheten av å bruke Trollheimen aktivt i markedsføring, og å bevare statusen som "Porten til Trollheimen".