Verneområder

Trollheimsporten 10 år III

Trollheimsporten 2003 - fra verneområder til Seterbilder fra Romådalen

Trollheimsporten jubilerer og har finner du vår jubileumssak fra 2003 til glede for alle lesere. Da er det stoff fra Verneområder til Sterbilder fra Romådalen. Innimellom finner du mange bilde av blomster og planter. Da er det bare å gå inn på Trollheimen og klikke deg fram til disse menyene - alt jubileumsstoffet finner du her på Trollheimsporten 10 år under Velkommen Om Trollheimsporten på Hovedsida.

Trollheimsporten feirer ti år i år og lager jubileumssaker fra hvert år til glede for alle lesere. I 2003 fortsatte oppgraderinga av Trollheimen på Trollheimsporten med innlegging av svært mange bilder, særlig blomster. Du finner dem ved å klikke på Trollheimen og leite deg fram videre i menyene. I 2003 gikk det på verneområder og teksta nedenfor, samt bildet til venstre. Siste sak var Seterbilder fra Romådalen - som du i8 tillegg finner under Romådalen og Bilde fra Trollheimenunder Trollheimen - klikk deg fram. Nederst ser du alle bildene fra saka om Romådalen - klikk på dem og sjå dem større og i serie - åpningsbildet ser du nedenfor til høyre:

Verneområder
For å bevare et særegent landskap i Trollheimen ble et område på 1165 km2 fredet som landskapsvernområde, men det var så seint som i 1987. Samtidig ble Svartåmoen naturreservat (4,5 km2) i Folldalen opprettet. Minilldalsmyrene naturreservat (1,9 km2) i øst, mot Nerskogen, kom til i 1990.
Naturreservatene skal sikre spesielle naturtyper. På Svartåmoen (utvidet i 1999 til 8,2 km2) finner vi særegen urskog, mens Minilldalsmyrene er et stort og særegent myrområde med en spesiell flora og et rikt fugleliv.
Men alt i 1977 var Innerdalen blitt fredet (73 km2). Den var da et av de første landskapsvernområdene i landet.

Verneformål
Formålet med vernet av Trollheimen er å ta vare på et særegent og vakkert fjellområde med skog og seterdaler og et rikt plante- og dyreliv.

Verneregler
Du er velkommen til å besøke områdene. Vi ber imidlertid om at du merker deg følgende utdrag av vernereglene:
* Landskapet er vernet mot tekniske inngrep av enhver art.
* Motorisert ferdsel, samt landing og lavtflyging med luftfartøyer, er forbudt. I forbindelse med næringsutøvelse kan det gis dispensasjoner.
* Planter og plantesamfunn er fredet mot all slags skade og ødeleggelse som ikke følger av lovlig næringsvirksomhet eller vanlig aktsom ferdsel.
* Tørrgadd og andre spesielt dekorative trær er fredet.
* Nye plantearter må ikke innføres.
* Dyr og fugler med bo og reir er fredet hele året, med unntak av lovlig jakt og fangst etter viltlovens bestemmelser.
* Fiske kan foregå etter gjeldende regler.

NB! Vær oppmerksom på spesielle regler for det enkelte naturreservat. Vernereglene er utformet med tanke på at all ferdsel og aktivitet skal skje hensynsfullt – slik at naturkvalitetene i området ikke forringes.

Søppel må tas med ut av området.
Trollheimen er også et beiteområde, husk båndtvangen.

Forvaltning
Fylkesmennene i Sør-Trøndelag og i Møre og Romsdal er forvaltningsmyndighet. Det er ansatt oppsyn for verneområdene. Oppsynet har ansvaret for skjøtsel, og utøver tilsyn med områdene.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Statens hus, 7468 Trondheim
Tlf. 73 94 90 11

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Fylkeshuset, 6404 Molde
Tlf. 71 25 80 00

Statens Naturoppsyn – Trollheimen, 6657 Rindal
Lars Olav Lund
Tlf. 71 66 55 61, mob. 947 20682
Faks: 71 66 55 61
e-post: lars-olav.lund@dirnat.no

Seterbilder fra Romådalen
(27.12.03) Romådalen er en lang og vakker dal som strekker seg fra Todalen og østover mot Fagerlidalen innunder Snota. Det går også en gammel tursti fra Trollheimshytta og gjennom dalen, en marsj som er oppgitt til 9-10 timer. (Ruta blir ikke markedsført noe særlig lenger av hensyn til først og fremst et viktig hjortetrekk fra innlandet og ut mot kysten.) Marit og Svein Dalsegg fra Meldal tok disse bildene på en tur dit sommeren 1996.

 

Seterbilder 1
Foto: Svein Dalsegg
Romådalen ved Indre Halasetra
Romådalen ved Indre Halasetra.
Husbysetra med Botnnebba og Rognnebba
Husbysetra med Botnnebba og Rognnebba.
Indre Halasetra - kvil på trappa
Indre Halasetra - kvil på tappa.
Kveld ved Indre Halasetra
Kveld ved Indre Halasetra.