Lørdag
Lørdag Skyet
Skyet
Flau vind
Søndag
Søndag Delvis skyet
Delvis skyet
Liten kuling
Trøorgel 2015 Solvangorgelet D Bjørlo Dordi GS foto BGB

Trøorgel-doktoren kommer

Trøorgel-restauratøren Arjen L.H. Stolk fra Herand i Hardanger – opprinnelig fra Nederland – kommer til Surnadal kommende torsdag 24. mai. Han bor i huset mitt, gjør litt service på Solvang-orgelet som han satte i stand, skal òg gjere ein jobb i Stavsetskulen; orgelet der trengs reparasjon/vedlikehald. Arjen skal også til Åsskard kirke for å se på orgelet som «Gullkongen» Fredrik Bruseth gav Todalen kirke – før han gav dem pipeorgelet som står der idag.

     Dersom du har et gammel fint harmonium (trøorgel) og vil sette det istand, har du sjansen til en vurdering av arbeidet før Arjen drar nedover igjen for å hente et orgel i Førde som skal til Herand for å gjøre seg nytt.

     Solvang-orgelet ble transportert tur/retur med Surnadal transport. Transporten kom på 10.000, og fordi Solvang-orgelet var så ramponert – kom istandsetting på 40.000. Nå skal Arjen se på noen tangenter som er blitt litt trå. Orgelet er nå et lite klenodium. Det er en fest å gå på oppdagelsesreise i alle de fine registrene.

     Herand er for øvrig stedet der Hardangerjektene ble bygd. Håper Bernt Bøe viser Arjen Sjøbruksmuseet!

 

Arjen L.H. Stolk.

Tlf. 41086016 

arjenlhstolk_herand@hotmail.com 

www.har-monium.no

 

Hilsen Dordi Skuggevik

 

Biletet over: Tommel opp for orgelet frå Solvang Grendahus som Dordi Glærum Skuggevik fekk restaurert hos trøorgeldoktor Stolk i 2015. Her prøvespelar Daniel Bjørlo heime hos Dordi.

Trøorgel Rannei-orglet Åsskard foto BGB.jpg

Klenodiet som Rannei Husby gav Todalskyrkja i 1916 og som gjorde teneste i Åsskard kyrkje frå 1932 til 1952. Arjen Stolk har uforpliktande lova å vurdere istandsetting av det.

Begge foto: Bernt G. Bøe.

Tips en venn Skriv ut