Ann Berit Fiske, Hilde Betten og Vilde Bøe Gjengstø

Tredoblet tilværelsen

Etter å ha drevet Betongfabrikken frisør alene i snart tre år, har Hilde K. Betten nylig fått selskap av både nyansatte Ann Berit Fiske og lærling Vilde Bøe Gjengstø. På Syltbakken kan de bekrefte at alle gode ting er tre.

Når Trollheimsporten kommer innom er trioen i full teorimodus. På tavla har Hilde tegnet ansiktsformer, helfigur og profil, og det diskuteres kinnbein og klippeteknikker. For Hilde og Ann Berit, som har henholdsvis 26 og 12 års erfaring sitter det meste i fingrene, men for lærling Vilde gjenstår det fortsatt mye øvelse som gjør (frisør)mester. Men også de erfarne setter stor pris på å få frisket opp det helt grunnleggende.

- Det er godt for oss å repetere, for det er så lenge siden vi har vært igjennom dette, sier Hilde.

Vilde startet den to år lange lærlingperioden 1. august, og har allerede rukket å klippe mange. 17-åringen kommer rett fra andre året frisørfaget i Kristiansund, hvor hun fort fant seg til rette både sosialt og med studiene. Det er ikke bare enkelt å flytte hjemmefra i ung alder, men Vilde forteller at det gikk helt fint.

- Det var nok tyngre for mamma, smiler hun.

Hun synes riktignok det er godt å være tilbake i Surnadal igjen, og var aldri i tvil om at hun skulle ha lærlingeplass i hjembygda. Og får Vilde det som hun vil, er det i Surnadal hun blir værende også etter svenneprøven er avlagt.

- Jeg vil flytte hæmatt for godt, fastslår hun.

 

Engel på døra

Gjør lærlingen alvor av planene, følger hun i fotsporene til salongens nye heltidsansatte. Ann Berit flyttet nemlig hæmatt med mann og barn tidligere i år, og nå bygger de drømmehuset på Kvanne. Forutsetningen for å forlate Trondheim til fordel for Surnadal var å få seg en jobb hun ville like, og når Ann Berit hørte så mye bra om Hilde og hennes salong, ble valget såre enkelt. Og Ann Berit var hjertelig velkommen på Syltbakken.

- Jeg storkoste meg alene, men plutselig sto det en engel på døra, da, smiler Hilde.

Etter ti år hos frisørkjeden H2 i Trondheim, med hele 18 frisører i salongen, har Ann Berit naturlig nok fått en langt roligere tilværelse på Betongfabrikken. Med åtte frisørsalonger i bygda var Ann Berit spent på om det ville være nok kunder til henne, men kollegaen var aldri i tvil. Hilde har siden oppstarten i desember 2013 hatt en jevn og økende strøm av surnadalinger, rindalinger, halsabygg, kristiansundere, tingvollgjeldinger, fiskekoner og ferieturister.

- Hår er det nok av, sier Hilde.

 

Humor og trygghet

Nå ser trekløveret frem til to år med læring, latter og kreativitet. Vilde skal stødig loses frem til svenneprøve, og er utvilsomt i trygge hender. På Betongfabrikken vil de gjøre hverandre gode.

- Det handler om å bli trygg på seg selv som menneske. Regel nummer én er at det skal være gøy å gå på jobb! Så er det opp til oss å gjøre læretiden til Vilde spennende. Vi vil jo at hun skal bli skikkelig god, sier Hilde. Skal vi tro nestoren er Vilde på god vei til å bli nettopp det.

- Jeg har hatt såpass mange lærlinger oppover tida, så jeg vet hva jeg ser etter. Det blir morsomt å følge Vilde, fortsetter hun, og Ann Berit roser frisørlærlingen blant annet som lyttende og lærevillig.

- Ja, hun er overraskende flink, sier Hilde og alle tre bryter ut i latter.

Betongfabrikken Hilde Betten underviser .jpg

Hvilken lugg passer best til et rundt ansikt?

Ann Berit Fiske og Vilde Bøe Gjengstø.jpg

Ann Berit Fiske (t.v.) og Vilde Bøe Gjengstø har funnet seg godt til rette hos Hilde K. Betten.