Tive Lise Torve Ap 2

Tove-Lise Torve på besøk i Rindal

Fredag hadde Rindal Arbeiderparti besøk av Tove-Lise Torve fra Sunndal. Hun er listekandidat fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal til Stortingsvalget til høsten. 

Omvisning og en prat med de ansatte

Sammen med representanter fra Rindal Arbeiderparti besøkte Tove Lise Torve først Rindal skole. Rektor Jon Brønstad understreker at skolen ikke driver partipolitikk, men når politikerne spør om å få komme og se skolen så får de selvsagt lov til det. De fikk en omvising i ungdomsskolebygget og på skoleområdet, og Jon Brønstad fortalte om skolen, undervisningsopplegget og skolemiljøet.

Han fortalte blant annet om "Tid til å leve"-timene, hvor elevene i stor grad kan velge selv hva de ønsker å gjøre. De kan velge å finslipe sine ferdigheter på bestemte områder, eller de kan velge å prøve noe helt nytt. Det er mange valgmuligheter.

Etter omvisingen fikk Tove Lise Torve en prat med en del av de ansatte ved skolen, blant annet om skolepolitikk. Hun fikk en del innspill, både om hva som er bra med skolen og om hvilke utfordringer lærerne og øvrige ansatte møter i hverdagen. Kommunepolitikerne i Rindal er flinke til å holde seg orientert om skolens arbeid, mener de.


Ønsker ikke detaljstyring

Tove Lise Torve forteller at hun aldri har vært på Rindal skole før. Hun synes det er en fin skole, og hun har sansen for hvordan man har organisert skolehverdagen her, både i helhet og detaljer. Hun synes det er kjekt at skolen har et tilbud om skolemat, ihvertfall for de eldste elevene. Hun forteller at Arbeiderpartiet har programfestet at de vil ha skolemat på alle skolene.

Innspillene som hun fikk fra de ansatte bekrefter i stor grad Arbeiderpartiets valgprogram, mener hun. Arbeiderpartiet går blant annet inn for at alle skolelever, fra 1. - 10. trinn, skal ha like lang skoledag, men at det skal legges inn mye mer fysisk aktivitet for de yngste elvene. De ansatte ved skolen er også opptatt av å ha god nok lærertetthet, og at skolen ikke skal detaljstyres av politikerne.

Tove Lise Torve Ap.jpg
F.v. Arnfinn Eriksen, Tove-Lise Torve, Jon Olav Furuhaug og rektor Jon Brønstad ved Rindal skole.


Fordeler og ulemper med å drive teknologibedrift i Rindal

Turen gikk videre til teknologibedriften El-Watch AS i Rindal sentrum - en bedrift rindalingene er imponert over, og ikke så rent lite stolte av.

Daglig leder Kjetil Halle fortalte at det er Rindal kommune som eier bygget El-Watch holder til i. Bedriften har et godt samarbeid med kommunen, og fikk i stor grad utformet bygget etter sine egne ønsker da det ble pusset opp fra grunnen for noen få år siden. Resultatet har blitt meget bra, det er lyse og romslige lokaler. Det å kunne ha god plass er en av fordelene med å være på bygda, forklarer Kjetil Halle. Bedriften kunne ikke hatt tilsvarende lokaler om de f.eks. hadde vært lokalisert i Trondheim.

Tove Lise Torve El-Watch q.jpg
På omvisning hos El-Watch
 

Det er både fordeler og ulemper med å drive bedrift i Rindal, samtidig som man har kunder og forretningsforbindelser fra hele verden. Kjetil Halle forteller at de gjerne skulle ha vært nærmere en flyplass. Men han ser også fordeler med plasseringen, blant annet de fine nærområdene. Her har de også mange gode ambassadører og mye støtte fra kommunen og nærmiljøet. Her er det heller ikke mange bedrifter som konkurrerer om de best kvalifiserte arbeidstakerne innen teknologi.

El-Watch AS har i dag 10 ansatte, og skal snart ansette en salgs- og markedssjef i tillegg. Dermed er de snart oppe i 11 ansatte. Kjetil Halle forteller at det begynner å tynnes ut med kvalifisert arbeidskraft innenfor deres fagområde i lokalmiljøet. Men de har en ansatt fra Trondheim, som ukependler, og i framtida kan det være aktuelt å ha ansatte som jobber delvis hjemmefra også.


Vipps-løsning klar til lansering

El-Watch jobber innenfor fire hovedområder. Det er utvikling, sensorløsninger, styring og betalingsløsninger. 

Bedriften har levert en del betalingsautomater de siste åra. Dette vil nå etter hvert gå over på Vipps-løsninger. Og slike løsninger har El-Watch nå snart klare til lansering. Da blir Vipps knyttet opp mot de løsningene El-Watch allerede har. Her er det ikke måten betalingen skjer på som er viktig, men det som betalingen fører til, f.eks. at en bom åpner seg, at man får tilgang til strøm osv.

Tove Lise Torve El-Watch 2.jpg
F.v. Tove-Lise Torve, Arnfinn Eriksen, Jon Olav Furuhaug, Kjetil Halle og Eirik Tørset.


Sensorløsningene er satsingsområdet for framtida

Kjetil Halle forteller at sensorløsninger er det store satsingsområdet for bedriften i åra som kommer.

- Vi merker stor interesse for det vi driver med, ikke minst innenfor industrien, sier han.

El-Watch har blant annet levert mye til lastebilbransjen, nå sist til Volvo Trucks.

De nyeste sensorene er utviklet i samarbeid med VARD, som er et ledende selskap innen design og bygging av offshore- og spesialfartøy til oljeindustrien. Kjetil Halle forklarer hvordan sensorene brukes i VARD sine fartøyer. Det er flere tusen målepunkter i hver båt, og på disse punktene ligger ulike sensorer. Sensorene kan gi tidlig varsel om feil, slik at brukeren kan være i forkant med vedlikehold og unngå driftsstans.

El-Watch sine sensorer har svært lang levetid. Levetiden på en slik sensor kan f.eks. være 15 år. Kjetil Halle forteller at det finnes konkurrenter som kan levere sensorer med like lang levetid, men de utfører målinger noen få ganger pr time. El-Watch sine sensorer kan utføre målinger hvert sekund.

- Det handler om at vi skal hjelpe kundene våre å tjene penger, sier Halle, og legger til at innspill fra kundene er det aller viktigste for nytenking i bedriften.

Framtida ser lys ut for El-Watch. Kjetil Halle ser starten på et nytt kapittel i bedriftens historie. Her er det også viktig å holde forspranget til konkurrentene.

Tove Lise Torve lyttet med stor interesse til presentasjonen av bedriften, og anbefalte at man også ser på mulighetene innenfor velferdsteknologi og smarthusløsninger, som sikkert kommer for fullt snart. El-Watch er ikke fremmed for det heller.


Avsluttet med besøk på Rindal Helsetun

Siste post på dagens program for Arbeiderparti-representantene var et besøk på Rindal Helsetun.