Mandag
Mandag Delvis skyet
15°
Delvis skyet
Flau vind
Tirsdag
Tirsdag Klarvær
13°
Klarvær
Flau vind

Tirsdagstur til Vaulen

Høstens første Tirsdagstur gikk til Vaulen på Nordmarka i Surnadal, 15. august. I Krokvassdalen var det hele tre markagarder i sin tid. Et interessant område!

1-Austergarden.jpg
På tuftene etter Austergarden. Paul (t.v.) oppdaget ei hustuft, og Eldrid Mahle fortalte om fjerne slektninger som hadde bodd i Krokvassdalen. 
 

Turstien fra østenden av Krokvatnet går først forbi tuftene etter Austergarden. Deretter kommer Midtgarden og til sist Vaulen. Som mange vet, var Vaulen i en periode eid av den engelske familien Musters. En plass med historisk sus!

2-Midtgarden.jpg
Midtgarden. Her står det i dag ei hytte på tuftene etter den gamle markagarden.

3-turgaaere.jpg
Merket sti til Vaulen fra østenden av Krokvatnet. Lettgått terreng!

4-gruppen.jpg
Ved statuen av James Lawrense Chaworth-Muster (1901-1948), som holdt til mye på Vaulen. Fikk gjort utrolig mye i sitt korte liv.

5-statue.jpg
Statuen ble satte opp etter at hovedbygningen på Vaulen ble satt i stand (2002-2004). Anbefaler å spille Vaula-valsen på YouTube. Frisk musikk med flotte bilder!

6-gapahuk.jpg
Gapahuken på Vaulen er både romslig og trivelig! Vaulen eies i dag av Surnadal kommune. Leies ut til ulike arrangementer.

7-kaffe.jpg
Alltid godt med bålkaffe!

8-ruin.jpg
Her stod fjøset på den gamle markagarden. Fundamentet til låvebrua ser vi fortsatt. Vaulen var ikke bosatt etter 1723. Hadde i årenes løp flere forskjellige eiere.

9-fotograf.jpg
Edgar prøvde seg både som balansekunstner og fotograf. Krevende kombinasjon!

10-alle.jpg
22 tirsdagstrimmere fikk en fin dag i et område hvor folk har ferdes i hundrevis av år. Rart å tenke på!


Neste tirsdag, 22. august, fortsetter vi vår felles vandring til fjells. Da til Storgruvpiken ved Skarvatnet i Oppdal. Satser på godt vær så vi får nyte utsikten fra toppen. Den er utmerket!

Samme utgangspunkt som alltid: Torshall, kl. 9.30. NB: Ta med penger til parkeringsavgift. Vel møtt!
 

Tekst/bilder: HEFolden
 

Tips en venn Skriv ut