9

Tirsdagstur i Tørsetmarka

Planen om en topptur i Oppdal 20. juni ble droppet pga. dårlige værutsikter. I stedet fikk vi en trivelig rundtur i Tørsetmarka. Ingen ble deppet av noen regndråper!

Første mål var Bjørnåssetra. Derfra tuslet vi ned til Tørsåsløa hvor det ble en lang matpause. Mye å snakke om for godt voksne turgåere. Ingen tvil om det! Visdomsord og humoristiske kommentarer svirret rundt i rommet.

1-startsted.jpg
Klar til å gå fra P7, dvs. parkeringsplass nr 7, som ligger nedenfor Tørsåsløa.

2-kart.jpg
Vi fulgte en merket tursti nesten helt fram til Bjørnåssetra. Turstien er lagt etter en gammel setervei. Gikk en annen vei tilbake.

3-sti.jpg
Ti tøffe tirsdagstrimmere tok turen til Tørsetmarka, tirsdag tjuende.

4-bekk.jpg
Over Ljøsåa. Et skikkelig magaplask hadde gjort seg på bildet. Men i overkant å forlange det, syntes jeg.

5-reir.jpg
Rypa fikk sitt livs sjokk da vi kom. Håper den får ruge i fred de neste dagene.

6-seter.jpg
Her ser vi Bjørnåssetra. Ligger fint i terrenget! Siste år med seterdrift var 1952.

7.jpg
Fjøset ble  berget fordi eierne (på Austigard Bjørnås) tidlig la på blikktak. Mange seterfjøs har råtnet ned. Dessverre!

8-stakkstong.jpg
Dette er restene etter ei stakkstong som i bokstavelig forstand er blitt overkjørt. Nå er det skiløpere som ferdes her om vintrene. Ikke høykjørere som henter høy fra høyløer og høystakker. 

9.jpg
Det var godt å komme inn i Tørsåsløa. Også godt å sette seg ned og prate sammen. Noe som er vitsen med Tirsdagstur´n!     
 
Tirsdag 27. juni blir det kulturvandring med Nils Røv i spissen. Vi starter ved Røv og går først til Langslåa, en gammel seterplass. Neste stopp blir ved det idylliske Grytvatnet. Deretter rusler vi ned til Setersetra og Sagatun.

Turen går i kjente trakter for Nils. Antar at han under veis vil fortelle mye interessant om både natur, dyreliv og kulturminner. Denne Tirsdagstur´n er ikke så væravhengig som en høyfjellstur.
 
Oppmøte som vanlig: Tirsdag kl. 9.30 ved Torshall. Vel møtt! Tror det blir en innholdsrik Tirsdagstur!
 

Tekst/bilder: HEFolden