Tidenes Rindal-LAN

Det er en umiskjennelig eim av pizza, energidrikk og testosteron som møter meg når jeg entrer hallen i Rindalshuset fredag formiddag.

 

Litt over 100 deltakere, derav 100% hankjønn, har nemlig valgt å vie tiden sin til LAN torsdag til lørdag denne uka. LAN er en forkortelse for local area network, på godt norsk lokalt nettverk. Rindal-LAN er betegnelsen på akkurat dette lokale nettverket som i helga samler rekordmange fra blant annet Meldal, Rindal og Surnadal under ett tak i Rindalshuset. Nytt av året er at Meldal-LAN og Rindal-LAN er slått sammen til ett.

 

Oversikt_690x462.jpg

 

Trollheimsportens utsendte bemerker at lysforholdene ikke akkurat er optimale for fotografering, og teknisk ansvarlig Inge Skjølsvold drister seg til å slå på lyset på tribunene. Dette til stor og høylytt skuffelse for de mange spillende, som nok ikke har vondt av å bli utsatt for andre lyskilder enn den fra sin egen og naboenes skjermer.

 

ingress_690x462.jpg

 

RindalLAN skjerm_690x462.jpg

 

Når jeg rusler rundt, tidvis vasser og snubler, blant brusbokser, sjokoladepapir og ymse klesplagg, er det hovedsakelig to store spill som er å finne på skjermene: League of Legends (LoL) og Counter-Strike (CS). Dette er to svært ulike spill, men det de har til felles er at de spilles online, det vil si at man spiller med og mot andre spillere i en virtuell verden. I LoL er denne virtuelle verdenen en fargerik kamparena hvor man kjemper med sin egen «helt» mot andres helter, helst på lag med andre. I CS er den virtuelle verdenen en ganske annen – her er virkelighetsnærheten og dermed overlevelsesinstinktet desto større når man er first person shooter og må klare seg uten magi eller «helter». Begge spillene er store navn innen e-sport, og i disse tider gjennomføres det verdensmesterskap i League of Legends i Sør-Korea.   

 

RindalLAN desk_690x462.jpg

Tor Helge Taagvold fra Meldal, en av initiativtakerne for det opprinnelige Meldal-LAN tilbake på starten av 2000-tallet, har hendene fulle med å steke frossenpizza og grove rundstykker med ost og skinke. Han tar seg likevel tid til å fortelle en av LANets turneringer: LoL-turneringen ble vunnet av Rindal Wreckers, et lag som besto av surndalingene Henrik Melkild, Vetle Kvande, Steinar Gjeldnes, Trym Skogset og Andreas Sveen. De stakk av med førstepremien på 5000 kr.

 

RindalLAN stol_690x462.jpg

Ingen pris for beste stol?

 

RindalLAN størst skjerm_690x462.jpg

...eller for største skjerm?

 

Det ryktes at noen deltakere måtte kaste inn håndkleet allerede tidlig på dag to av arrangementet grunnet kvalme. Det er nemlig ikke bare-bare å e-prestere på en diett av pizza og sukker i flytende form – noe spesielt uerfarne deltakere får merke. Men blant de yngste deltakerne som fortsatt holder ut finner jeg Anders Haltli, 13 år, fra Rindal. Det er hans første Rindal-LAN, og synes det er «gøttj» å delta, men han innrømmer at det er vanskelig å sove... I den andre enden av hallen og erfaringsskalaen er Morten Solem på 21 år. Han er som veteran å regne og har deltatt siden 2006. Han er riktignok en sky skapning som det ikke var mulig å fange på film.

 

Ingress1a_690x438.jpg

Anders og naboene.

 

Sovekroken_690x462.jpg

Sovekroken. Det er lett å forstå at søvn fort kan bli mangelvare.

 

Idet jeg takker for meg og søker mot daglys og sivilisasjonen, kan jeg kjenne at guttene trekker et kollektivt lettelsens sukk. Så kan de igjen rette blikket mot skjermen, la headsettet forbli på ørene, og på ny fordype seg i en annen verden hvor det ikke finnes innpåslitne journalister.