ellevset

Tid for oppfriskning

For mange er påsken her, og for andre er det bare noen få dager til. Mens mange tar turen til påskefjellet, er andre hjemme. Uansett om man skal på skitur, fjelltur eller bare være hjemme er det kjekt å være klar over været. Og skal du på tur: husker du fjellvettreglene eller sjøvettreglene? (Bilde: @ellevset)

Ingressbildet er et leserbilde fra @ellevset av Trollheimen, som hun la ut på instagram med emneknagg #trollheimsporten. 

Det ønska påskeværet ser ikke ut til å komme ifølge yr.no. Yr.no melder naturligvis veldig likt vær i Surnadal og Rindal, men med blant annet noen temperaturforskjeller. Rindal vil også få litt mer sol enn Surnadal, melder værvarselssiden.

Både Rindal og Surnadal vil få delvis overskyet i morgen, med en temperatur på omtrent 2 grader Celsius. Onsdag og torsdag vil inneholde regn, og Rindal kan få sludd på onsdag. Temperaturen vil fortsatt være på rundt 4-5 grader Celsius. Først på fredag ser det ut til at sola vil titte fram igjen. Yr.no melder delvis skyet igjen i Rindal på langfredag, mens Surnadal vil få regnbyger med noen solglimt, noe som fortsatt er gradert som usikkert.  Lørdag og søndag vil det være overskyet, men temperaturen har steget med noen få grader fra tidligere i uken.

 

Ikke vær redd for å legge til emneknaggen #trollheimsporten på Instagram om du får et blinkskudd i påska. Eller send til redaktor@trollheimsporten.no. Vi er kjempeglade for leserbilder!

 

Tenker du deg på tur i påskeferien? Kanskje en tur på påskefjellet? Da er det viktig å ikke glemme fjellvettreglene. Her har dere en liten påminnelse til hvordan du kan få en skikkelig fin og trygg tur:


1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Hentet fra ut Stikk Ut sine nettsider. Les mer grundig under hvert punkt ved å besøke Stikk Ut sine nettsider. 

 

Påsken er sent i år, kanskje dere heller tenker på å ta påsken til sjøs i år? Redningsselskapet har en sjekkliste for før og etter sjøsetting:

  • Sjekk motorens oljenivå og kjølevæskenivå.
  • Kontroller batterispenning og lad batteri ved behov. Et fulladet batteri skal ha 12,72 V. 12,3 V indikerer halv kapasitet, mens 12 V indikerer kritisk lav spenning.
  • Gå over alle smørepunkter, smør gjerne wireoverføringer og bevegelige deler. Rengjør og sett inn med et tynt lag fett. Bruk syrefri vaselin, spray grease eller lignende.
  • Beveg alle ventiler og se etter lekkasje
  • Sjekk ledninger og slanger. Se etter brudd eller slitasje
  • Sjekk og rengjør drivstoffilteret
  • Test vinsjer, drev, trimflaps og ror
  • Etter sjøsetting, se over alle skroggjennomføringer for lekkasje
  • Sjekk at motoren har stabil kjøling
  • Gummiimpellere kan bli harde og sprekke når de står tørt. Bruk verksted til å skifte impeller med mindre du er motorkyndig
  • Sjekk datostempling på utløsermekanisme i redningsvestene
  • Kall opp nærmeste kystradio for test av VHF-en.
  • De fleste fjellvettreglene funker like bra til sjøs. Si fra hvor du drar og hvor lenge du blir borte.

Hentet fra Redningsselskapet sine nettsider.