Marte og Marta

Temamøte om skjønnhetstyranniet

I dag var journalist og forfatter Marta Breen på besøk i Rindal. Rindal Sanitetsforening hadde invitert henne for å sette fokus på "skjønnhetstyranniet", kroppshysteriet som gir store konsekvenser for ungdoms forhold til egen kropp, utseende, selvbilde og selvtillit.


Marta Breen fortalte at hun er født på 70-tallet, da verden var helt annerledes. Hun hadde radikale foreldre, og var ofte med på politiske møter som barn, noe hun lærte mye av, mener hun selv. Det var naturlig for henne å ta feminismen med inn i eget voksenliv. Marta Breens siste bok heter "Født feminist", med undertittel: "Hele Norge baker ikke". Nå bruker hun mye tid på skjønnhetstyranniet, både i sin spalte i Dagsavisen, og gjennom bloggen sin. Denne problematikken har eskalert, den er ute av kontroll, mener hun. Jenter bruker nå mer tid foran speilet enn på lekser og lesing tilsammen.

IMG_5681.jpg
Leder i Rindal Sanitetsforening Marte Iren Langø og foredragsholder Marta Breen


For en del år siden opplevde jenter kanskje fokus på utseende fra TV og fra bladene i kioskhylla. I dag oppleves et massivt press over alt, hele tiden. Og vi har blitt så vant til det at vi sjelden reagerer. Marta Breen mener at jenter utsettes for krysspress. Det er skolepress, skjønnhetspress og sosiale medier. Det sier seg selv at det er vanskelig å leve opp til alle kravene og forventningene. Marta Breen mener at det er viktig å jobbe mot kommersielle aktører, for å få dem til å dempe presset. Man må si fra. Av og til blir man faktisk hørt.


Det er store forskjeller på jenter og gutter allerede på babystadiet. Det er ulike klær, ulike bøker og leker for jenter og gutter. Jenter skal være søte og yndige, gutter får litt mer rom til å være seg selv.

IMG_5687.jpg
Marta Breen viser et eksempel på seksualisering av kvinner, en hamburgerreklame. Noen reagerte, og plakatene ble fjernet.


Overseksualisering er stadig mer vanlig, f.eks. i reklame. Man vekker oppmerksomhet ved å kle av kvinner i sammenhenger der det ikke er natulig. Marta Breen viste en rekke eksempler på dette, f.eks bukseløse kvinner i snøen. Noen eksempler kan du se her, på Marta Breens blogg.


Mange ukeblader har ekstremt fokus på slanking. Verstingene er de "gode, gamle" som Hjemmet, Norsk Ukeblad og Allers. Radmagre kvinner blir gjerne fremstilt som "veltrente" i magasinene. Kjendispressen over hele verden forfølger kvinner og mobber kroppene deres. Se og Hør satte fokus på Britney Spears sin "bulemage", påpeker Marta Breen. Selv har hun jobbet på samme forlagshus, og kan fortelle at det finnes langt større bulemager hos gutta på desken i Se og Hør.


Marta Breen vakte oppsikt da hun satte fokus på "ord som hater kvinner". Eksempler på slike ord er "muffinmage", "kalkunhals", "flaggermus", "grevinneheng" eller "ridebukselår". Hun fikk motbør for dette, og ble beskyld for å "hisse seg opp" over småting. Feminister blir gjerne framstilt som "hissige" og "rasende", sier Marta Breen. Dette må hun tåle mye av. Ved å gå inn i detaljene og "ufarliggjøre" dette, slipper man å forholde seg til den egentlige meningen, sier hun. Meningen med slike utspill som "ord som hater kvinner" er jo å sette fokus på hele bildet, det at samfunnet har kommet hit.


Kjønnsrollepresset rammer selvsagt menn også, men i mindre grad. Man kan se ut som Bjørn Sundquist eller Atle Antonsen og fortsatt være kul. Kvinner seksualiseres, mens menn får være seg selv. Marta Breen viste eksempler på sexy bilder av kvinner, og helt like bilder av menn. Når man ser et hårete mannfolk poserer naken med soveromsblikk får man kanskje opp øynene for hvor tåpelig framstillingen er.


Kosmetisk kirugi var fjernt for den som vokste opp på 70- og 80-tallet. Det var nesten forbeholdt Hollywood-stjerner. Nå har det blitt helt vanlig. Vi ser slike inngrep på TV hver dag. Vi har blitt vant til dette også. Det skader nok ikke å bli mer oppmerksom på det.


Takk til Marta Breen for et interessant og tankevekkende fordrag!