Syttitallet i ord og musikk

Anne Grosvold møtte tirsdag kveld pianist, komponist og forfatter Ketil Bjørnstad og hans gode venn, musiker Ole Paus i Storstua ved Surnadal Kulturhus. Utgangspunktet for bokbadet var Ketil Bjørnstads siste bok Syttitallet, som er en del av en selvbiografisk syklus i seks bind.

Paus & co.jpg
F.v. Ole Paus, Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad.


I samtale med den anerkjente journalisten og programlederen, Anne Grosvold, snakket han og hans gode venn, Ole Paus om deres vennskap og livet på 70-tallet.

Ketil Bjørnstad mistet begge sine foreldre med kort mellomrom og i sorgen etter de oppdaget han at det var mange spørsmål han hadde glemt å stille.  Derfra kom ideen til bokprosjektet. Å ta vare på de gode historiene og minnes med kjærlighet.

Som gode venner allerede på 70-tallet hadde Ole Paus og Ketil Bjørnstad noen morsomme fortellinger fra livet der Bjørnstad bodde på gutterommet og Paus på hybel i Oscarsgate i Oslo. Paus handlet helst sine klær hos litt finere klesforretninger som bla Ferner Jacobsen, mens Bjørnstad gikk i sin mors sydde klær. Det ble Paus sin oppgave å lære Bjørnstad om bekledning,og sokker var et stort tema.
Før Ole Paus skulle reise på en turne, fikk han ideen å vaske sine sure sokker. En bøtte med vann, Biotex, hans sure sokker og til slutt, før han dro, lokk på bøtta. Da han kom tilbake møtte han sin hybelvertinne i gangen, omkranset med slintrer av sokker som hang til tørk over alt… bøtta hadde gjæret og eksplodert!

Ganske fornøyelig var også fortellingen om hvordan de oppvartet sine kjærester. Ole Paus med langstilkede roser og Ketil Bjørnstad med Aselia. Ikke visste han at det var en julerose. Når Paus ga en rose, ga Bjørnstad en Aselia. Og til slutt ble han invitert hjem til jenta og det viste seg at hele huset bugnet av Aseliaer. Ikke rart han fikk ta henne med seg til Paris, mente Paus, de hadde nok blomster i det hjemmet.

I følge Ketil Bjørnstad og Ole Paus startet alt på 70-tallet. Og Bjørnstad refererte til vår egen Henning Sommero og Vårsøg,  visebølgen, jassen og bluesen som ble spilt på Club7 i Oslo.

Der Ute Der Inne, fra Ole Paus sitt album med samme navn i 1970, gikk rett hjem hos Ketil Bjørnstad. Og Bjørnstad var ikke snauere enn at han gikk hjem til Ole Paus, ringte på døren og erklerte; du er et geni! Dette var starten på et godt og evigvarende vennskap. Og selvfølgelig fikk publikum også denne sangen. Videre framførte han «Sett Deg Ned» fra albumet Garman. Og fulgte på med Blues for «Pyttsan Jespersens Pårørende»

Det ble en stemningsfull og fin kveld i Storstua med et publikum som så absolutt lot seg begeistre av kjente sanger og komposisjoner fra denne tiden. En lun og god humor krydret det hele gjennom kvelden, der hverken Ole Paus eller Ketil Bjørnstad var redde for å by på seg selv og sine selvopplevde historier fra denne tiden. Og med sangen « Himmelen vet hva hun het» ble det en grei overgang til historien om Kristiania- bohemen og Hans Jæger og albumet « Leve Patagonia» som naturlig nok, fikk litt ekstra oppmerksomhet. Herfra fikk man bla høre Et Hvitt Aeroplan og ikke minst et lite fyrverkeri av en instrumental på piano, som ikke ble med på albumet. Det er ikke tvil om at musikk som ble laget for 40 år fortsatt holder seg i dag!

Selv om albumet «Bjørnstad/Paus/Hamsund» ikke ble utgitt før i starten av 80-tallet, ble i hovedsak dette prosjektet jobbet med på 70-tallet, og Bjørnstad og Paus framførte den nydelige sangen «Høstdag» til publikums store begeistring.

Kanskje hadde mange forventet å høre den kjære og kjente «Sommernatt Ved Fjorden», men mulig at tiden løp fort for en trio som tydelig trivdes og hygget seg sammen med et godt fornøyd publikum. 

 

grosvold_bjornstad_350x328.jpgole_paus_330x328.jpg