ArneLGrimsmoIngress

Surnadaling med lysende fremtid

Arne Løhre Grimsmo har forsket på samspill mellom lyspartikler og atomer, noe som har resultert i en doktorgrad med internasjonal interesse. Trollheimsporten har snakket med fysikeren om oppveksten på Berset i Surnadal, veien mot doktorgrad og om fremtiden.
 

- Forklar hva doktorgraden din går ut på. Er det mulig å overføre kunnskapen til dagliglivet, eventuelt gi noen eksempler?

Under doktorgraden min har jeg forsket på hvordan lys og materie interagerer på det mest fundamentale nivået, altså hvordan isolerte atomer samspiller med lyspartikler. Dette er helt på grunnforskningsnivå, så det har nok ingen umiddelbar anvendelse i dagliglivet. Men, for oss som driver med det, tenker vi hele tiden på potensialet for teknologi. Tanken er at vi ønsker å kunne kontrollere naturen helt ned til de minste byggeklossene. Men, det er umulig å spå akkurat hva som kommer ut av det på lang sikt. Michael Faraday ble visstnok en gang spurt av den daværende britiske finansministeren (ca. 1850) om hva som var den praktiske verdien av elektrisitet. Svaret han ga var at finansministeren en dag ville kunne skattlegge det.

 

- Du har høstet internasjonal interesse, både fra Asia og USA, hva betyr det for deg?

Det betyr utrolig mye å få publisert arbeidet sitt i anerkjente tidsskrift. Det er liksom første indikasjon på at andre i fagfeltet mener det du gjør er interessant. Uten det ville det kanskje føltes litt meningsløst. Noe av det morsomste jeg gjorde i løpet av doktorgraden var å samarbeide med en eksperimentell gruppe i Singapore. De hadde fattet interesse for en teoretisk idé jeg og en kollega hadde publisert, og bestemte seg for å prøve å gjennomføre det i praksis, altså eksperimentelt. Jeg ble med på prosjektet som "teoretisk konsulent", og besøkte Singapore et par ganger for å se på eksperimentet og diskutere veien fremover. Det er utrolig spennende å se en idé gå fra skrivebordet til realitet i laboratoriet.

 

- Hvordan tror du oppveksten i Surnadal har formet deg som person? Var det noe eller noen i lokalmiljøet eller familien som inspirerte deg akademisk?

Oppveksten i Surnadal har nok hatt veldig stor innflytelse på hvordan jeg er som person, og i hvert fall indirekte hatt betydning for karrierevalget. Jeg var ganske "filosofisk" av meg som barn. Å vokse opp på bygda med mye nærhet til naturen var kanskje ideelt for en som likte å spekulere på hvordan verden var satt sammen. Selv om det er mer enn ti år siden jeg flytta fra bygda nå, føles det fortsatt som det er Surnadal som er hjemme. Når det gjelder inspirasjon fra lokalmiljøet har jeg alltid vært ganske selvdreven, men jeg hadde en veldig god fysikklærer på videregående: Klaus Andreassen.

 

- Fortell litt om hvordan de siste ukene har vært.

Et par uker før disputasen var jeg ganske rolig, men så kom nervene mer og mer, og helt på slutten var jeg veldig stresset. Jeg øvde på fremføringen fra jeg stod opp til jeg la meg, og til og med drømte om disputasen. Jeg var sikkert ikke så morsom å henge med de to ukene, og har litt dårlig samvittighet for kjæresten som var kommet på besøk helt fra New Zealand.

 

ArneLGrimsmoDisputas_690x613.jpg

Fra Arnes disputas på fredag i forrige uke. Foto: Nils Ingebrigt Grimsmo

 

- Hvordan har du det nå når du nylig har avsluttet et enormt kapittel i karrièren og står foran et nytt?

Det føles veldig godt å være ferdig. Det er på en måte en siste eksamen. Nå kjenner jeg på en behagelig frihetsfølelse, og ser frem til neste kapittel. Om et par uker drar jeg til Canada, nærmere bestemt Quebec, og det gleder jeg meg veldig til. Det er både spennende, og litt skremmende, å tenke på at jeg skal dra til et helt nytt land uten å kjenne noen, og der de til og med prater fransk. Nå angrer jeg litt på at jeg ikke tok fransk på videregående. Men, jeg er veldig eventyrlysten av meg, så først og fremst gleder jeg meg.
 

 

- Fortell litt om hva som venter deg i Canada, både profesjonelt og privat.

Sjefen min i Canada, Alexandre Blais, er en av de absolutt fremste på fagfeltet sitt. Han har vært sentral i utviklingen av en ny type teknologi, som akkurat nå virker veldig lovende i forbindelse med å bygge en såkalt kvante-datamaskin. Nå skal jeg ikke begynne å snakke for mye fag, men det er en type datamaskin som baserer seg på en helt annen type logikk enn den binære logikken til en vanlig datamaskin, og den kan potensielt løse oppgaver som idag er helt umulige. Jeg tror det skal bli veldig spennende å få et lite innblikk i hodet til en fyr som Alexandre.

På den litt mer private siden blir det som sagt et helt nytt språk og en ny kultur, og det kan kanskje bli utfordrende. Men inntrykket mitt av Québécois er at de er veldig trivelige og imøtekommende folk. I tillegg så har jeg jo en kjæreste som bor på New Zealand, av alle steder, så jeg må se om jeg får henne over til Canada etter hvert. Planen er at hun skal komme på besøk etter jul, men så må hun gjøre ferdig utdanninga si i New Zealand.