studentene nær

Studenter bygger stjernetårn

Det er et internasjonalt miljø blant studentene som bygger stjernetårn i Rindal denne uka. Av 17 studenter er 5 norske, og ellers er mange ulike nasjonaliteter representert. Felles for alle er at de for tiden studerer arkitektur på linja for trekonstruksjon ved NTNU.

byggeplassen.jpg

Studentene vi møter på byggeplassen forteller at trekonstruksjon er et studium som inneholder mye praktisk arbeid.

- Vi spesialiserer oss på trematerialer, forteller en av studentene. - Det handler om hvordan tre fungerer. Det er jo ikke et dødt materiale.

Det er i høyeste grad et internasjonalt miljø på denne linja. Bare fem av studentene er norske, og bare tre av disse har studert ved NTNU hele veien. To av de norske har tatt en del av sitt studium i utlandet. De andre studentene kommer fra flere verdenshjørner. I mange andre land er konstruksjoner i tre ganske uvanlig, og nettopp derfor kan det være interessant å spesialisere seg på det feltet. De utenlandske studentene som er innom denne linja er i Norge i et halvt år eller et år. På byggeplassen går det altså mest i engelsk.

Studentene.jpg
Studentene og lærerne fra NTNU foran det som snart skal bli et stjernetårn.


Studentene forteller at de har en egen blogg om prosjektet med stjernetårnet. Bloggen også på engelsk, naturlig nok. Det er bare å google "Rindal Star Cube", eller klikk her for å komme til bloggen. Her er prossessen dokumentert fra 1. mai. Du finner også Rindal Star Cube på facebook.

- Og i neste uke skal vi lage bok om prosjektet, forteller en av studentene.

I forrige uke var studentene i full sving med prefabrikasjon i Trondheim. Nå er alle byggematerialene flyttet til Rindal, og stjernetårnet "Star Cube", også kalt "Star box", reiser seg denne uka. På bloggen kan du blant annet lese om "Wood burning workshop", der de har brent tre som byggverket skal kles med utvendig. Metallbehandling, som sveising, har de også utført selv. To lærere fra NTNU deltar i prosjektet.

Stjernetårnet er plassert nedenfor Veste boligfelt i Rindal sentrum. Studentene og lærerne bor på Saga Trollheimen Hotel mens de er i Rindal. Men de jobber om kvelden også, for å bli ferdig så fort som mulig.

Bjørnar Nordlund og Olav Løfald.jpg
Bjørnar Nordlund og Olav Løfald fra Rindal kommune var innom byggeplassen tirsdag formiddag.


Olav Løfald fra Rindal kommune var med for å hjelpe til med traktor når veggene skulle løftes på plass.

- Det er ikke mange rette vinkler her, påpeker han - Det meste er skråkappet.

Studentene har altså ikke gjort det enkelt for seg selv under planleggingen av prosjektet.

Bjørnar Nordlund er Rindal kommunes ansvarlige under byggingen. Han forteller at stjernetårnet er en del av Kultursti-prosjektet i Rindal. Det legges opp på samme måte som med badstuene og fugletittertårnet ved Igltjønna. Der var også studenter fra samme studium ved NTNU involvert.

I utgangspunket laget studentene mange forskjellige forslag til stjernetårn. Åtte av disse forslagene ble valgt ut og presentert for Rindal kommune. Sammen med lærerne valgte kommunen ut det beste forslaget, og valget falt altså på "Star box" (eller "Star Cube").

Kulturstien skal etter hvert fortsette ned mot elva. Den planlagte brua over Sunna kommer litt nedenfor stjernetårnet. Bjørnar Nordlund forteller at det også er planlagt en lekeplass i nærheten av stjernetårnet. Nøyaktig hvor lekeplassen skal ligge er ikke helt avgjort enda. Her må velforeningene og skolen ha et ord med i laget. Men studentene fra NTNU har laget noen skisser til lekeapparater også.

kledning.jpg
Stjernetårnet skal kles med brent tre utvendig. Det skal vare lenge. Mye forarbeid er gjort i Trondheim.

pause.jpg
Da Trollheimsporten var innom tre timer senere var veggene reist, og studentene tok seg en velfortjent pause.