028_1024x683

Storslagen «Nøtteknekker»

Samarbeidet mellom Operaen i Kristiansund og Kulturskolen på Indre Nordmøre resulterte i en imponerende oppsetning av «Nøtteknekkeren» i Storstua på Kulturhuset lørdag kveld. Ikke bare greide arrangørene det mange på forhånd ville tro var umulig: å samle fullsatt sal til ei ballettforestilling i Surnadal. De leverte også et fyrverkeri av farger, fart og danseglede som bare kan beskrives med kulturhuslederens egne ord etter endt forestilling: storslagent!

Fargesprakende "Nøtteknekker" i Storstua på Kulturhuset. Alle foto: Norunn Holten

Omtrent 50 barn fra Kulturskolen for Indre Nordmøre deltok på oppsetningen av Nøtteknekkeren i Surnadal Kulturhus. I tillegg kom ca like mange mer rutinerte ballettdansere fra Operaen i Kristiansund. Partene har hatt øvingen hver for seg, og hadde sine første felles øvinger så sent som på fredag. Lørdag var det generalprøve, og alt samme kveld altså full sal i Storstua. Det er nesten utrolig at man på så kort tid med en så imponerende mengde utøvere kan få det til å skli så bra! Her var det folk ut og inn på scenen hele tida, og også barna fra vårt distrikt beveget seg rundt på scenen med den største selvfølgelighet selv om tempoet var høyt og det alltid var mange andre å forholde seg til ute på scenen. Her var det aldri tale om kristiansunderne på den ene siden og kulturskoleelevene på den andre. Alle utøverne inngikk som naturlige deler av en helhet.

Et annet element som imponerte i forestillingen, var kostymene. De var preget av et vidt spekter både med hensyn til utforming og farger. Ikke minst for de yngste utøverne må det være en ekstra motivasjon for å trene hardt, det at resultatet er å få danse i disse flotte kostymene for et publikum. Og barna ga 100 % på scenen sammen med de andre danserne. Vi regner med at mange blant publikum satt med svulmende, stolte foreldrehjerter for sine unge på scenen. Det har de da også god grunn til. Barna gjorde en strålende innsats. Her er det ingen grunn til å bekymre seg for framtida til kulturlivet i bygda! Ballett er ikke daglig kost i landbruksbygdene på indre Nordmøre. Kanskje måtte det et samarbeid med de unge til for å få folk til å oppdage denne vakre kunstformen? Slik er lørdagens forestilling også en åpning mot et nytt publikum for Operaen i Kristiansund. Skal vi tolke uttalelsene etter endt forestilling, er det også muligheter for flere samarbeidsprosjekt- eller som det vart sagt: Dette er bare begynnelsen! Til det sier vi: Ja takk!

11- 0g 12-åringer fra Surnadal og Rindal som gjorde en strålende innsats på scenen.

Damer i blått: 9- og 10-åringer fra Halsa og Valsøyfjord.

  Stil og farger på scenen!

Både operaen og kulturskolen fikk velfortjent takk for innsatsen etter forestillinga.