Storkommune på tvers av fylkesgrenser?

Kommunerestruktur er et svært aktuelt tema no. Det holdes møter, og det lanseres stadig nye konstellasjoner av kommuner. Våre kommuner deltok i et møte i Orkdal i dag etter initiativ fra ordfører Ola T. Heggem i Rindal.


Foran: Ordførerne Ola T Heggem og Gunnar Lysholm. I midten: Ordfører Lilly Gunn Nyheim. Bak fra venstre: Rådmann Knut Haugen, ordfører Are Hilstad, ass. rådmann Steinar Gaustad, rådmann Petter Lindseth, formannskapsmedlem Katja Røen og rådmann Birgit Reisch. Foto: Sivert Dombu.

No på nyåret starter vi opp med møte sammen med våre nærmeste naboer Surnadal, Meldal og Orkdal, forteller ordfører Ola T. Heggem.

Han tok initiativ til dette møtet med tre av kommunene som Rindal grenser til; Orkdal, Meldal og Surnadal.

Møtet holdes nå fordi kommunene i Sør-Trøndelag har kort frist fra fylkesmannen for å angi hvordan de vil arbeide videre med ny kommunestruktur.

Regjeringas mål for kommunereformen

  1. Bærekraftige og økonomisk robuste kommuner
  2. Gode og likeverdige tjenester til innbyggerne
  3. Helhetlig og samordnet samfunnsutvikling
  4. Styrke lokaldemokratiet og gi større kommuner flere oppgaver

Oppfylles dette i våre alternativer? spør Heggem og refererer til enstemmig vedtak i Rindal kommunestyre før jul:

I Rindal har kommunestyret i 2014 sagt at en ønsker seg over til Trøndelag, og da gjerne sammen med Surnadal. Videre har kommunestyret bedt rådmannen om å forberede en søknad om overføring til Trøndelag.

Folk i Rindal retter seg på de fleste samfunnsområder mer mot Trøndelag enn mot Møre, og denne tilknytninga til Trøndelag går gjennom Meldal og Orkdal.

Surnadal har også mye samkvem med Trøndelag og henter mange av sine tjenester på andre sida av fylkesgrensa, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim, og det var derfor naturlig å delta på dette møtet.

Dersom det kommer ei stor endring av kommunestrukturen, er det naturlig for Rindal å vende seg nordover mot Orkdal som regionsenter, meiner ordfører Ola T. Heggem. Dette gjelder uavhengig av hva Surnadal kommune for sin del kommer fram til.