Stig Sæter, Arild Gjerdevik, Martha Nilson og Harald Bredesen

Stor interesse for kraftinvesteringer

Møtelokalet på Vårsøg hotell ble fylt til randen av lokalt næringsliv da Surnadal Næringsforum inviterte til lunsjmøte med Statkraft og Statnett.

For knappe to uker siden vedtok Statnetts styre å gjennomføre første trinn av Namsos-Surna.

- Formålet med prosjektet er å legge til rette for vindkraftprosjektene på Fosen, Hitra og i Snillfjord, samt øke forsyningssikkerheten og sikre økt nord-sør-kapasitet gjennom Midt-Norge, opplyser kommunikasjonssjef i Statnett, Martha Hagerup Nilson.

I planene inngår en ny totalt 250 km lang 420 kV kraftledning. Utbygging av delprosjektene Namsos - Åfjord har oppstart mai/juni 2016, med ferdigstillelse planlagt i løpet av 2019, og Snilldal (tidligere Snillfjord) – Surna (tidligere Trollheim) har samme progresjonsplan. Kostnadene for første byggetrinn er estimert til 3,4-3,7 milliarder.

Statnett selv kontraherer skogrydding, veiarbeid og baseplasser, mens hovedentreprenører kontraherer graving, grøfting, betong, transport (helikopter, kran/bil) og diverse bygningsmateriell. I løpet av vinteren har Statnett lyst ut kontrakter i entreprenørmarkedet og flere av kontraktene er på plass, skriver Statnett på sine nettsider. 

Typiske tjenesteleveranser som brukes lokalt og regionalt inkluderer omfattende bruk av helikopter, annen transport, maskinleie, utstyrsleie, leie av biler, snøscooter og ATV, bil- og maskinverksted, avfallsmottak, kontorleie, trykkeri samt innkvartering og mat. Det lokale og regionale næringslivet vil bli brukt, hevder Nilson. Hun opplyser at 15-25% av den totale verdien på leveranser og tjenester normalt vil tilfalle lokalt og regionalt næringsliv.

Én av totalt fire nye transformatorstasjoner vil bygges i nærheten av Trollheim kraftverk på Harrang, med veitilgang fra Røv. Statnett har mottatt tilbud på bygging av kraftledning og transformatorstasjoner samt skogrydding, som alle evalueres i disse dager. Arbeid med vei og baseplasser har gått til lokale og regionale entreprenører: Hitra Anleggsservice, Jernbetong AS på Melhus og SN Entreprenør på Sunndalsøra.

Daglig leder i Surnadal Transportpartner Atle Norli påpeker at stort sett alle kontrakter er tildelt. For oss som driver med transport er det hovedentreprenørene som er interessante, mener Norli og forsikrer seg om at oversikten over disse kommer godt frem for de lokale aktørene.

- Ja, vei, skogrydding og baseplasser har vi «tjuvstarta» litt med, bekrefter Nilson.

Nilson opplyser videre at det stadig foreligger forespørsler for overnatting samt hovedkontrakter på stasjon og ledningsentrepriser.

 

Stor aktivitet hos Statkraft

Kraftverkssjef i Statkraft, Arild M. Gjerdevik, opplyste at Statkraft har flere større vedlikeholdsjobber og prosjekter underveis i Surnadal i år: rehabilitering av dammer og veier i Nordmarka, skjøtsel av elva Surna, samt fiskeribiologiske undersøkelser i Bævra og Surna. I tillegg har Statkraft startet studiene for damrehabilitering i Follsjø, Gråsjø og Rinna, prosjekter som antas gjennomført i løpet av 2018-2022. Forespørslene kommer i løpet av første kvartal av neste år, forteller Gjerdevik og presiserer at det er fullt mulig for lokalt næringsliv å komme inn som underleverandør:

- Statkraft ikke setter noe tak på antall underleverandører som kan komme med i et prosjekt.

Gjerdevik forklarer videre at i større prosjekter utgjør lokale kjøp normalt 10-30% av investeringene, mens i mindre prosjekt, med kostnader under 10 millioner, vil lokale kjøp utgjøre 100%.

- Jeg vil videreformidle hva dere kan tilby til de store entreprenørene, så det er bare å ta kontakt, oppfordrer Gjerdevik.

Næringsforeningas Stig Sæter oppfordret de tilstedeværende til å ha spisse albuer i tiden som kommer:

- Nå må vi være frempå og stå på. De som vil være med toget fremover må kjenne sin besøkelsestid.

 

På bildet ser vi f.v. leder i Surnadal Næringsforening Stig Sæter, kraftverkssjef i Statkraft Arild M. Gjerdevik, kommunikasjonssjef i Statnett Martha Nilson og næringskonsulent i Surnadal kommune Harald Bredesen.