Inga Dalsegg 2016

Stiller ut i Brasil, Finland og USA

Det er travle tider for Inga Dalsegg. Sommeren er høysesong i hennes bransje, med mange festivaler og utstillinger rundt omkring. Laksefestivalen, Kibnebfestivalen og Kulturvøkku står for tur. Litt lenger fram i tid venter utstillinger i Vassouras i Brasil, Helsinki og New York.


- Jeg har veldig mange bestillinger nå, sier Inga Dalsegg. - Jeg tror aldri jeg har hatt så mange bestillinger. Så hvis jeg får inn flere nå, så kan jeg ikke si med sikkerhet når det blir ferdig.

Hun synes det er bra å ha mye å gjøre, men samtidig skulle hun gjerne klart å levere bestillingene på kortere tid, hvis det hadde vært mulig.


Laksefestivalen er først ut

Inga har flere arbeidshelger på rad foran seg. Første arrangement er Laksefestivalen i Surnadal, der hun skal ha utstilling i Finstuå. Dit tar hun også med noen av kunstproduktene sine, som er kunstlys, brett og brikker, kalendere, kort og kunstslips. 

kunstslips.jpg
Ingas kunstslips er produsert i Italia, og blir brukt flere steder i verden. På plakaten over slipsene har Inga tatt med bilder av flere brukere. Mannen lengst til venstre er engelsk advokat, og mannen lengst til høyre er professor i geografi ved universitetet i Texas. De to i midten er lokale helter :)
 

Inga forteller at det har vært veldig bra salg av brett og brikker spesielt, nå som været har blitt varmere.

- Folk trenger brett for å bære med seg servise og mat ut i finværet, vet du. Så nå er jeg nesten utsolgt for de små brettene og fire av brikkene mine, de fire jeg har hatt lengst på markedet. Så nå må jeg ta en avgjørelse på om jeg skal selge disse ut og lage noe med nye motiv, eller få laget flere av de samme. 

Brettene og brikkene er av bjørk, og er håndlaget i Sverige. Det er viktig for Inga at kunstproduktene hennes er av god kvalitet.

Kunstlysene er produsert av Løiten lys, så de er også av særlig god kvalitet. Inga forteller at har fått mange tilbakemeldinger på at lysene brenner veldig lenge. Da hun først fikk trykket opp kunstlys i fire forskjellige motiver hadde hun ingen anelse om hvor populært det ville bli. Nå har hun kunstlys i mange ulike motiver, og pga plassproblemer har hun også noen utgående motiver på salg for halv pris.

kunstlys.jpg
Kunstlys i mange ulike motiver. For eksempel er lyset i midterste trinn til høyre, med en baby som motiv, mye brukt som gave til dåp og sengamat.


Kibnebfestivalen og Kulturvøkku

Torsdag 30. juni åpner Kibnebfestivalen i Lensvik, der Inga er festivalkunstner i år. Tre dager etter, 2. juli, åpner hun egen kunstutstilling på Dalalåven sammen med Elin Rindahl Steiro. Da må Inga ha nok bilder til begge disse utstillingene samtidig. I den siste tida har Inga vært så opptatt med å male etter bestilling at hun ikke har fått produsert så mye for utstilling. Derfor er hun glad for at hun har med seg en annen kunstner på utstillinga i Kulturvøkku. Det kunne blitt litt snaut på veggene i atelieret ellers.

Inga føler at hun kanskje burde ha begrenset eller utsatt noen av bestillingen hun får, for å få bedre til til å male mot utstillinger. Men hun fikk en ny bestilling på et maleri i dag også.

I atelieret henger et maleri av ei havfrue som er malt på bestilling til ei hytte med havutsikt. Bakgrunnen er malt etter bilder av solnedgangen ved den aktuelle hytta, og med ei havfrue etter ønske fra kunden. Dette maleriet er klart for innramming før det leveres til kunden. Inga har flere slike bestillingsverk som er hos rammemakeren nå. Hun maler også litt på papyrus, og hun forteller at hun bare har tre usolgte papyrusbilder igjen i atelieret nå. Hun skulle gjerne hatt tid til å male flere.

havfruen.jpg
Havfruen er klart for innramming. Hun er bestilt til en hytte med havutsikt og vakre solnedganger, som på bildet.


Ny utstilling i Brasil

I fjor hadde Inga noen bilder på utstilling i Brasil. Tidligere denne uka fikk hun vite at de bildene som fremdeles er igjen i Brasil nå er hos kulturministeren i staten Rio de Janeiro. Disse bildene blir med på en utstilling under den store årlige kaffefestivalen "Festival Vale do café" i Vassouras i juli i år. Vassouras ligger i staten Rio de Janeiro og var sentrum for kaffeplantasjedriften i Brasil på 1800-tallet, forteller Inga. Og dette blir altså hennes tredje utstilling i Brasil.


Separat utstilling i Helsinki i 2017

- I tillegg fikk jeg også i dag tilbud om separat utstilling i Helsinki i oktober 2017, forteller Inga. - Fra før er jeg allerede booket for en utstilling i New York i juli 2018. Så nå er det mye å jobbe mot, rett og slett. Det er artig at det skjer mye, i hvert fall. Jeg ser frem til å få rapport fra utstillinga under kaffefestivalen i Brasil og min første utstilling i Finland!
 

Utdrikningslag og andre arrangementer på Dalalåven

Inga har atelieret åpent når hun er der og jobber. Hver dag er det noen innom, og enkelte dager er det ganske mye besøk. Hun forteller at senest i dag var det noen damer fra Trondheim innom. De kunne ha handlet i nettbutikken, men de valgte å ta en tur til Rindal og se litt på bildene også. Inga forteller at hun sendte dem videre til 3 Venner da de hadde handlet ferdig. Når det er utenbygds kunder viser hun dem også ofte veien til skimuseet.

Mange høttrindalinger er innom, og de kjøper gjerne kunstprodukter til hytta. Ofte tar de en tur innom for å vise fram lokal kunst når de har besøk også.

restesalg.jpg
Restesalg på Dalalåven. Kalendere, kunstlyst og kort med ulike motiver.
 

I fjor sommer tok Inga imot hele tre utdrikningslag på Dalalåven. I slike sammenhenger kan hun sette gjestene i gang med tegning eller andre aktiviteter med humor.

Det samme gjelder når hun tar imot lag, foreninger eller firma. Da bestiller hun gjerne catering fra 3 Venner. Nylig hadde hun besøk av Rotary fra Sunndal, forteller hun.

Det kan også være andre arrangementer som blåturer, skolejubileum osv. Inga ordner med aktiviteter, foredrag, mat, eller kanskje gjestene bare vil kikke litt rundt og handle.
 

Kobler av med fjellturer

Inga regner ikke med å få tid til særlig mye ferie i sommer. Det blir mange arbeidshelger framover. Men hun forteller at hun i det minste skal unne seg en frilørdag denne helga, og bli med på kunsttur til Inderøy med Rindal kunstlag.

Ellers kobler hun av med turer i fjellet. Vi har fått med oss at Inga er en av de får som allerede nå har fullført fjelltrimmen i Rindal, med åtte bestegne topper denne sesongen! Og om det blir for mye mas i løpet av sommeren kan det hende at hun tar en tur på hytta og slår av telefonen en stund.

Inga og Dalalåven.jpg
Inga Dalsegg ønsker alle velkommen til Dalalåven. Hun holder åpent når hun er på jobb.