Stålkontroll på fremtida

I over 40 år har det vært takstolproduksjon hos Kvatro på Røtet i Surnadal. I år skrives et nytt kapittel i bedriftens historie – og med det også et stykke surnadalshistorie.

Det var Anders og Per, også kjent som Brødrene Moen, som i 1974 startet med takstol- og seksjonsproduksjon i det som nå er Kvatro Takstol og Elements kontorlokaler i Industriveien. De påfølgende fire tiårene har det vært variert aktivitet, med både byggevarebutikk, trelastsalg og elementproduksjon, men takstolproduksjonen har vært konstant, forteller Bjørn Anders Moen. Han har selv over 30 års fartstid i familiebedriften, som takstolprodusent, selger, og nå som daglig leder.

I 2001 startet elementproduksjonen, det vil si produksjon av veggelementer til alle typer bygg, og i årene siden har produksjonen økt suksessivt. Moen forteller at Kvatro i 2015 hadde en omsetning på 35 millioner kroner, mens det tilbake i 1997 lå på rundt 20 millioner. Firmaet eies 100% av Coop Orkla Møre, og tidligere lå også Kvatros hovedkontor i Orkanger. Nå kan man trygt si at Kvatro er et rent surnadalsfirma med all produksjon og 14 ansatte, riktignok sammensatt av opptil flere rindalinger, samt egen ledelse og styre samlet i bygda.

I dag leverer Kvatro hovedsakelig til entreprenører i Midt-Norge, og blant hovedentreprenørene finner vi Nordbohus Averøy, Vibo, Rindals-Tre og Consto. Men oppdragsgiverne kan komme fra resten av landet også, forteller Moen, og med hele Norge som nedslagsfelt ser han positivt på utviklinga av industrikaia like ved. Det vil bety lavere fraktkostnader for utskiping av leveranser, og da spesielt nordover.

Tegning Roar Bævre_690x390.jpg

Roar Bævre prosjekterer og tegner, her med tegninger til et pågående oppdrag for Surnadal Utleieboliger AS. Dette er et tidlig stadium i prosessen, før dataene mates inn i saga. Den vil så kappe samtlige komponenter før de til slutt settes sammen til ferdige vegg- og takstolelementer.

 

Mer lokal verdiskapning

For å kunne fortsette med utvikling av produksjonskapasiteten investerte Kvatro nylig fem millioner i installasjon av ny sag. Den kommer i mars/april og vil være en kopi av den eksisterende saga som har vært det Moen kaller hjertet i produksjonen siden 2008. Men kopien er naturligvis av nyeste modell, smiler han.

Men Kvatro har ikke bare fruktene av investeringer å se frem til i vår, i løpet av året vil de nemlig også utvide driften med en ny avdeling. Tidligere er det kun blitt produsert takstoler i tre, og nå tas steget inn i stålindustrien. Med produksjon av stålsperrer med spenn opp til 14 meter vil Kvatro kunne levere takelementer til industribygg og kommunale bygg. Moen opplyser at det pr. i dag kun er én annen aktør i landet på området.  

- Vi blir da den andre bedriften på norsk jord som vil jobbe spesifikt med produksjon av takelementer i stål, fastslår han.

Dette byr på nye utfordringer, deriblant et behov for ny kompetanse og ny teknologi. Moen forteller at noe vil hentes eksternt, men det lyses i tillegg ut en egen stilling som leder for den nye avdelingen. Vedkommende vil få en sentral rolle i å utvikle og forme fremtidig stålproduksjon i Kvatro, og kanskje finnes kompetansen allerede i umiddelbar nærhet. 

- Det er flere lokale navn blant søknadene, bekrefter han.

I løpet av året vil Kvatro mest sannsynlig skape enda flere arbeidsplasser i bygda. Moen håper å kunne sette i gang prøveproduksjon av takelementer i stål i tredje kvartal.

Er du den rette til jobben? Søknadsfristen går ut 15. januar.

Tilbygg saghus_690x390.jpg

Rindals-Tre jobber med påbygg til nytt saghus.

Elementhall_690x385.jpg

Jan Terje Holten (foran) og Kristian Ellevset holder til i den totalrestaurerte elementhallen. Her jobber de med en fasadevegg i plast og tre som skal leveres til en butikk i Ålesund – ikke en typisk leveranse for oss, sier Moen.

Veggelement foto Kvatro_690x460.jpg

Denne type veggelement er mer typisk for Kvatro. Foto: Kvatro.

Kvatro ingress_690x419.jpg

F.v. Kjellfrid Buseth Holte, Bjørn Anders Moen, Oddmund Helgetun, Robert Nergård og Nils Langli.

 

Kvatro Takstol og Element AS er Trollheimsportens nyeste medlem. Du finner Kvatro på lista over våre medlemmer, og der kan du klikke deg videre til deres egne hjemmesider.