Harald Solvik og Ola Heggem ingr

Sove ute sammen med ordføreren?

Leder i turstigruppa i Rindal IL, Harald Solvik, har utfordret ordfører Ola T Heggem til å bli med å overnatte utendørs natt til onsdag 14. januar. Nå inviterer de alle til "Åpen gapahuk" ved Storvatnet i Furuhaugmarka tirsdag 13. januar fra kl 20.00.


Friluftslivets år

På nettsiden friluftslivetsaar.no kan vi lese at initiativet med å få med flest mulig ordførere til å sove ute en vinternatt er en av mange aktiviteter i forbindelse med Friluftslivets år 2015. Friluftslivets år åpnes offisielt 13. januar i hele Norge. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft ble utfordret av Norsk Friluftsliv til å sove ute i naturen vinternatten 13 - 14. januar – selve åpningsdøgnet for året. Sundtoft tok straks utfordringen, og det samme gjorde kulturminister Thorhild Widvey. Sundtoft sendte i tillegg utfordringen om å tilbringe natt til 14. januar utendørs videre, i et brev, til ordførerne i alle Norges kommuner.

Mange har fulgt med på lista over hvilke ordførere som skal sove ute. Ikke alle ordførere var like kjappe til å melde seg på, men det kommer stadig flere navn på lista. Siste versjon finner vi her på nettsida til Friluftslivets år: 179 norske ordførere skal sove ute i januar!  Ola T Heggem har blant annet fått utfording fra Hemne-ordfører Ståle Waag, som var tidlig ute med å melde seg på. - Ola Rognskog i Halsa var også tidlig ute, forteller Ola T Heggem.

Gapahuken.jpg
Gapahuken ved Storvatnet. Foto: Harald Solvik

"Åpen gapahuk"

Leder i turstigruppa i Rindal IL, Harald Solvik, har tatt initiativ til overnatting ved gapahuken ved Storvatnet i Furuhaugmarka, og utfordret ordføreren til å bli med. Nå håper de to at flest mulig vil komme til sosialt samvær ved Storvatnet tirsdag kveld. - Da kan vi sitte rundt bålet og løse både lokalpolitiske og verdensproblemer, sier de to. - Og arrangementet er ikke slutt før ordføreren har sovnet, spøker Ola T Heggem.

- Adkomst til Storvatnet med bil blir fra Furuhaug-sida, sier Harald Solvik. Der vil det være brøytet vei fram til parkeringsplassen ved Storvatnet, og derfra er det et par hundre meter å gå. Der blir det oppkjørt med tråkkemaskin, så det bli mulig å gå på føttene eller på ski bort til gapahuken. Det er også fullt mulig å gå fra Grønlifeltet.

Tirsdag kveld blir det "åpen gapahuk" fra kl 20.00. Der blir det servert kaffe og noe attåt, og Harald Solvik håper at flest mulig kommer og blir med. Om deltakerne vil overnatte ved Storvatnet, eller om de vil dra hjem igjen til sin egen seng, det er selvsagt opp til hver enkelt. Ola T Heggem synes det er fint å bruke denne anledningen som en påminnelse om å å være mer ute, og bruke naturen. - Det er viktig at folk fortsetter å være mye ute, både i år og neste, år, og rindalingene er stort sett flinke til det, sier han.

Stor parkeringsplass og godt merket.jpg
Her er det stor parkeringsplass, og veien er godt merket. Foto: Harald Solvik

Gapahuken ved Storvatnet med Løfaldfjella bak.jpg
Gapahuken ved Storvatnet med Løfaldfjella bak. Foto: Harald Solvik

Mye friluftsaktivitet i Rindal

Det er mye friluftsaktivitet i Rindal. Ikke minst pga all tilretteleggingen som er gjort av turstigruppa i Rindal IL. Ordføreren trekker fram turløypene og toppturene, som er en god oppfordring om å gå i fjellet, også utenom sitt eget nærområde. Harald Solvik nevner trimboksen ved Feiarskaret som et godt eksempel på hva tilrettelegging betyr. For ca tre år siden ble turstiene fra Igljønna oppgradert, med kart og skilting. - Turen til Feiarskaret er ca 5 km fra Rindal sentrum, sier Solvik. - Etter at skilta kom opp har antallet besøk i denne trimboksen økt fra ca 300 i året til 2130 det siste året! - Jeg er glad for den tilrettelegginga turstigruppa har gjort, for at folk skal komme seg ut på tur, både her i sentrum og mange andre plasser i bygda, sier Ola T Heggem.

Statistikken har vist at rindalingene er friske folk, sier Ola T Heggem. Tidligere kommunelege Ola Lilleholt forsket på dette, og hadde statistikker på at rindalingene var friske, sammenlignet med resten av Norges befolkning. - Ola Lilleholt brukte å si at det var fordi rindalingene var mye ute på tur, og røykte mindre, sier Ola T Heggem. Folkehelsekoordinator Grete Ranes Heggem kan bekrefte at dette også gjelder i dag. - Rindalingene har god helse og bruker sykehusene lite, sier hun, og viser til de offentlige folkehelseprofilene som kan lastes ned på nett. Mange grønne prikker her viser at helserisikoene er små.

Folkehelsebarometeret Rindal 2014.jpg
Folkehelsebarometeret for 2014 viser at rindalingene har god helse


Bli med på åpningen av friluftslivets år

Nå oppfordres altså hele Rindals befolkning til å delta på åpningen av friluftslivets år ved Storvatnet tirsdag 13. januar  fra kl 20.00. - Ta med hodelykt! Det er alltid lurt på denne årstida, sier Harald Solvik. Ordføreren er spent på om det blir god temperatur, eller mange kuldegrader, men stiller uansett opp med godt humør!

Harald Solvik og Ola Heggem_690x477.jpg
Harald Solvik (t.v) og Ola T Heggem (t.h.) er optimister med tanke på været og temperaturen, når de skal sove ute natt til onsdag i neste uke.