Ola T 2_800x499

Sommerprat med ordføreren

Det er ferietid for de fleste, og nå kan rindalsordføreren også unne seg en velfortjent ferie.  En pust i bakken har vi alle godt av, sier Ola T Heggem. Men Kulturvøkku i Rindal fortsetter til søndag, med Torgdag og full aktivitet sentrum i morgen. Denne helga fylles Romundstadbygda med over 500 skyttere, og i neste uke fylles Rindal sentrum på nytt av ivrige fotballspillere i Småtrolluka. At dette er selvfølgelig mulig bare med stor innsats av frivillige.


Vi møter ordføreren i Rindal Sentrum. Det  er Kulturvøkku i Rindal. I morgen er det Torgdag, og torget i Rindal Sentrum er i ferd med å fylles opp av salgsboder. I tillegg er det midtnorsk mesterskap i skyting i Romundstadbygda i helga, med veldig stor deltakelse veldig mange frivillige. Jeg er imponert over alt som skjer rundt oss i disse dager, sier Ola T Heggem. Vi fylte opp Rindalshuset på Bøgdakvelden, vi fylte Skimuseet ved åpningen, vi fylte Rindalshuset igjen på Optimistkonferansen, og i morgen skal vi fylle torget i Rindal Sentrum med mye folk og stor aktivitet. Og vi skal ikke glemme alle andre små og store arrangementer i Kulturvøkku, som har samlet og skal samle mye folk både fra Rindal og fra andre steder.  Og i neste uke fylles sentrum opp på nytt, i Småtrolluka. Det er jo det arrangementet som setter frivilligheten i fokus, mer enn noe, sier ordføreren.

Jeg har fått mange godord den siste uka. Ikke bare fra rindalinger, men også fra mange av de som har vært på besøk her i Kulturvøkku. Vi har jo hatt flere store personligheter på besøk, ikke minst på åpninga av Skimuseet og på Optimistkonferansen. Mange er imponert over hva vi har fått til her i vårt lille samfunn. Jeg har fått mange gode og trivelige tilbakemeldinger, og det setter jeg stor pris på, sier Ola T Heggem. Vi ser jo at folk jobber knallhardt, både på arbeid og i fritida si, for å få til alle disse flotte arrangementene.
 

Det er jo også mye mer som skjer rundt oss. Vi har boligbygginga på Øvre Dalen, der vi har arrangert boligdag. Og så har vi bygginga av Rindalshallen, der jeg sitter som kommunens representant i styret.  Alle ser jo at det er bevegelse på tomta. Arbeidet starter for fullt etter ferien, og vi har en intensjon om åpning på nyåret.
 

Jeg vil oppfordre folk til å komme innom kommunen sin stand på Torgdagen i morgen, sier Ola T Heggem. Der presenterer vi første utkast til løsninger for uteområdet rundt Øvre Dalen, ElCo og autoverkstedet. Det innebærer at vi utvider torgområdet. Men det er viktig å presisere at dette så langt bare er et forslag.
 

Planarbeidet i Selbrekka er oppstarta. Det blir et nytt sentrumsnært boligfelt, og der kan det bli mulig å starte boligbygging allerede i 2015, sier ordføreren.
 

Kul-tur-stien må vi nevne. Der er grunneieravtalene på plass i forhold til første byggetrinn. Finansieringen er på plass. Vi ser for oss å starte byggingen av stien kanskje allerede i år. Vi står nå foran en anbudsrunde på brua, og oppstart på brubygginga blir sannsynligvis i 2015.
 

Ola T 3_690x465.jpg

Jeg snakket med en journalist fra en av lokalavisene her om dagen, og han spurte hva jeg hadde lyst til å presentere i Rindal. Da vil jeg først si sentrum – torget. Jeg synes det fremstår flott og godt vedlikeholdt. Torget har blitt mer enn bare en parkeringsplass, og det fungerer også godt til daglig.
 

Journalisten fikk bli med til Tjønna, der Rindal Vel har gjort en fantastisk jobb i mange år. Løypenettet til Rindal IL med turstiene som går rundt og til og fra Tjønna, og tavlene som de har satt opp, er absolutt verdt å nevne. Skimuseet har vi rett ved. Og så har vi Grønlivatnet, og badeplassen der. Til slutt sendte jeg journalisten til Rørvatnet, for å se det flotte anlegget som Rørvatnet Vel har opparbeidet. Det ble også med i artikkelen. Alle disse perlene har vi her i Rindal, og stort sett er det frivilligheten som har trødd til.
 

Vi har jo fantastisk natur rundt oss, ikke minst Trollheimen. Jeg vil si at det er to måter å oppleve Trollheimen på. Den første er selvsagt å bevege seg inn i Trollheimen, og oppleve og bruke naturen der. En annen måte er å bruke terrenget på Nordmarka, med den helt fantastisk utsikten til Trollheimen som man har der.
 

Av andre saker som opptar folk for tida er jo kommunereformen verdt å nevne. Jeg gjentar som jeg har sagt i kommunestyret. Vi blir tutet ørene fulle av at «Nå går toget!». Men kanskje er det et annet uttrykk som gjelder minst like mye: «Det går alltid et tog». Det kan vi ha i bakhodet. Hvis rindalingene mener at vi står best som egen kommune, så skal vi jobbe for det, og gjerne også slåss for det. Det mener jeg. Men vi som politikere skal lytte til folket, og også være åpne for andre løsninger. Vi må finne måter å engasjere lokalbefolkningen i dette spørsmålet.
 

Vi har allerede sendt ut en del invitasjoner til Neergaardsseminar i Rindal 16. oktober. Vi har invitert statsråd Sanner. Vi spiller på John Neergaard og Formannskapsloven i invitasjonen, og håper at statsråden vil finne dette interessant nok til å ta turen. Vi har lovet han et godt kvalifisert panel, og vi har sendt invitasjoner til Stortingsgruppene.
 

Tema er «Hva er lokaldemokrati for oss?» Kommunereformen kalles jo lokaldemokratireformen. Og sett fra Oslo er det kanskje det. Men det er ikke sikkert at reformen vil føre til at vi virke slik for oss i Rindal, hvis vi får bestemme mindre over vår egen hverdag. Jeg har tenkt å utfordre Sanner på dette, sier Ola T Heggem. Jeg føler meg nok ikke trygg på at statsråden kommer. Men jeg håper på det, sier han.
 

Ellers skal vi etter beste evne forsøke å bevare en sunn kommuneøkonomi. Og jeg håper at regjeringa ikke vil straffe oss for å være små. Men det vi har sett så langt er heldigvis ikke avskrekkende.
 

Det er en utfordring å drive industri og næringsvirksomhet i et høykostland. Det har vi nylig sett et eksempel på her i Rindal, og tankene går til de som nettopp har mista arbeidsplassen sin. Samtidig skal vi glede oss med de som lykkes, og spesielt gratulere Harald Rognskog og Rognskog bil med Rindal Sparebanks motivasjonspris. Den familien har vært trofaste slitere i Rindal i mange år, og ikke vært de som har vært mest synlig i avisene. Det er kjempetrivelig at de fikk motivasjonprisen.
 

Vi står foran en ny epoke i Rindal. Vi skal ta imot flyktninger. Det sitter mange folk rundt om i mottak, som har fått lovlig opphold i Norge. Der har vi nå tatt vårt samfunnsansvar i likhet med mange andre kommuner.  Nå skal vi gi disse menneskene en reell mulighet til å bli samfunnsnyttige nordmenn, slik de faktisk ønsker. Jeg er glad for at vi har fattet et vedtak om at vi nå tar vår del av samfunnsansvaret, sier ordføreren.  IMDi  har forsikra oss om at det ikke blir sendt noen hit før vi sier at vi er klare til å ta imot dem. Men vi håper å få hit noen flykninger allerede i år.
 

Jeg vil si at det er lov å være spent, og det er lov å være skeptisk til om vi klarer å skaffe arbeid og boliger som gjør at våre nye innbyggere vil trives, sier Ola T Heggem - Men det er ikke lov å forhåndsdømme enkeltpersoner!
 

Jeg forventer at vi som lokalsamfunn, og hver enkelt av oss, hver på vår plass, gjør det vi kan for at flyktningene blir tatt vel imot og kan trives her i Rindal, sier han.
 

Til slutt vil jeg ønske alle rindalinger, høttrindalinger og andre som besøker oss en riktig fin sommer! Enten om de velger å bruke ferien sin i Rindal, eller en helt annen plass, sier Ola T Heggem.