solform_ill_1200x676

Astronomisk superdag!

Solformørkelse lørdag formiddag

Lørdag kan vi oppleve en av de mest spektakulære astronomiske dagene i nyere tid: oppskytningen av historiens første solsonde, årets flotteste meteorsverm og i tillegg en solformørkelse som blir synlig i hele landet! Nesten alle bevegelige fenomener i verdensrommet som kan oppleves med det blotte øye, kan ses i denne 2-ukersperioden vi nå er inne i! Solsonden vil gi svært viktig kunnskap som kan bedre varslingen av romværet.
 

Bildet øverst:
Månen beveger seg foran solskiven og lager en formørkelse, sett fra Jorden.
Illustrasjon: NASA/Sannes & Ødegaard

tromso_sort_110818_690x388.jpg
Solformørkelsen 11. august slik den vil fortone seg fra Tromsø. Illustrasjon: Sannes & Ødegaard

Solformørkelse lørdag formiddag
Allerede midt på formiddagen lørdag kan HELE landet få oppleve en flott og fascinerende solformørkelse!

Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden våren 2015, og fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig rundt kl. 10.30–12, avhengig av hvor i Norge man bor. Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse. I Nord-Norge blir nemlig 20–30 % av Solen dekket av Månen.

Mer om formørkelsen og tider for hele landet: http://www.astroevents.no/sol110818.html


Historiens første solsonde
Oppskytningen av solsonden Parker skulle funnet sted 4. august, men grunnet mindre tekniske problemer er den utsatt til 11. august kl. 09.48 norsk tid.
sppobservingsun_690x727.jpg
Illustrasjon av Parkers solsonde som nærmer seg Solen. Illustrasjon: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden.

Mer om solsonden: http://www.astroevents.no/solsonde.html

Meteorsverm
Men det er ingen grunn til å ta blikket bort fra himmelen når formørkelsen er over! På kvelden samme dag begynner nemlig høydepunktet for Perseidene, som trolig blir årets aller flotteste meteorsverm. Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 60–100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten.

Mer om meteorsvermen: http://www.astroevents.no/perseidene2018.html

412284main_NAIRAS-magfield_690x539.jpg
Utbrudd på Solen påvirker Jorden og andre planeter i Solsystemet. Illustrasjon: NASA

Virmalised_18.03.15_3000_690x839.jpg
Solstormer kan forårsake kraftige nordlys på Jorden. Foto: Wikipedia

Leonid_Meteor_690x705.jpg
Ildkule fra en annen meteorsverm (Leonidene) i 2009.
Foto: Navicore/Wikipedia

Vennlig hilsen
Anne Mette Sannes, Science fiction-forfatter og vitenformidler og Knut Jørgen Røed Ødegaard, Astrofysiker