Søk byggfag!

Byggenæringen har for tiden - og fremtiden - et skrikende behov for arbeidskraft med kompetanse innen yrkesfag. Oppfordringen både fra skolen og de lokale næringslivsaktørene til de som har et viktig utdanningsvalg å ta innen kort tid er dermed klar: søk byggfag!

Rektor, lærere og elever_690x456.jpg

F.v. Rektor Mons Otnes, førsteårslærling Hans Hoem Bævre, lærer Johan Almås, andreårslærling Adrian Naustbakk, praksiselev Steffen Aune og avdelingsleder Kristin Holten ute i "felten" på Sommerro.

 

Bygg- og anleggsteknikk sikret

Rektor Mons Otnes ved Surnadal Vidaregåande Skole kan med glede informere om at byggfag nå ligger i skolebruksplanen for fire år fremover. Dette er svært gode nyheter, da yrkesfagene tilbyr noe elevene melder om at de verdsetter i stor grad: mye bedriftspraksis og solid læretid hvor de blir godt ivaretatt av bedriftene. På VG1 er det mulig å velge mellom hele 26 fagbrev, deriblant som maler, tømrer, glassfagarbeider og rørlegger. Johan Almås fra byggfag fremhever at det også er mulig å søke seg inn på høyskole med svennebrev – en ordning som er relativt ny. Slik kan man om ønskelig skaffe seg en ingeniørutdanning med svennebrev, kompetanse som er svært ettertraktet i yrkeslivet.

 

Samarbeid med lokalt næringsliv

Almås skryter av det lokale næringslivet. Han har en lang liste med bedrifter skolen samarbeider med og har dermed sjelden problemer med å finne utplassering til elevene. 95% av elevene får den bedriften de ønsker seg. Daglig leder i Consto Anders Grimsmo og prosjektleder i Pre-Bo Ole Ivar Andersen bekrefter at det er en gjensidig avhengighet mellom skolen og næringslivet. Deres bedrifter mottar flere lærlinger og praksiselever hvert år, og Grimsmo legger til at utplassering og lærlingeplass i de fleste tilfeller vil føre til ansettelse. Han legger vekt på den sterke markedsverdien og statusen yrkene innen byggfag har i området. Andresen støtter Grimsmo klart i deres ønske om å rekruttere, ikke minst grunnet «eldrebølgen» som vil ramme byggfagene de kommende årene, og mener han så å si kan garantere at elever på byggfag kan ved endt lærlingetid ende opp med ansettelse lokalt.

 

Ute i felten

Trollheimsporten fikk være med på et byggeprosjekt på Sommerro, hvor hele tre elever bidrar. Mons Otnes synes det er raust av Pre-Bo å ta imot alle tre, som er med på hele byggeprosessen fra fundament og isolering til et ferdig bygg i MøreRoyal® Grå. De fem rekkehusene skal stå ferdig til slutten av september.

Elevene synes det er «gøttj» å jobbe med hendene, og lar seg ikke hefte av at yrket ofte er utsatt for vær og vind. På spørsmål om hva de tenker om det høljer ned en arbeidsdag, svarer førsteårslærling Hans Hoem Bævre tørt at «man har da regnklær!»

Mons Otnes, lærere, elever_690x431.jpg

F.v. Mons Otnes, Ole Ivar Andersen, Johan Almås, Anders Grimsmo, Adrian Naustbakk og Hans Hoem Bævre.