Snota Friluftsliv

... i Norges fineste tur

Snota blant favorittene

Norges fineste tur skal kåres av bladet Friluftsliv, og Snota er i fionalen sammen med ti andre kandidater. Men de har mye terreng å ta igjen når ett døgn gjenstår. Du kan være med å avgjøre hvilken kandidat som går av med seieren. Vinneren får utstyr fra Helsport fritt for 15.000,-. Og NB! Avstemninga går fram til i dag 7. desember klokka 16.00. Sjå alle turene her og gå inn og stem på Snota!

- Klarer vi 50 ekstra stemmer så rykker Snota opp fra sjuende til femteplass. Klarer vi over hundre så kan Snota gå foran Dronninga i Sunndal, opplyser Råg Aarnes til Trollheimsporten.

Gå inn her:  http://friluftsliv.creaturapp.com/ og bruk stemmen på Snota. Bruk hovedsiden i fire timer. Dette skriver Friluftsliv om turen:

Snota - i hjertet av Trollheimen!

Blant alle godbitene som til sammen utgjør Trollheimen, er Snota virkelig en av toppene du ikke vil gå glipp av! Toppens karakteristiske "haifinne" rager den frem i landskapet, og er godt synlig fra store avstander. Med riktig utstyr er dette et fjell som er fantastisk, sommer som vinter!

Snota kan bestiges etter flere ruter. Turen i denne beskrivelsen begynner ved Gråsjøen. Ta av fra Rv65 og kjør mot Folldalen. Betal bompenger og fortsett til du kommer til Gråsjøen. Parkeringsplass er ved veiens ende, og sti mot Snota begynner like ved denne (det går også an å holde høyden hvis man heller ønsker en brattere rute med mer myrlendt terreng...).

Følg merkingen eller sett grovkursen mot sørsørvest opp lia. I klarvær vil du se toppen relativt tidlig, og flott utsikt vil du også ha hele turen (deriblant mot Trollhetta allerede fra start)! Etter 400 høydemeter vil du komme til et stikryss like ved Svartvatnet. Ta til venstre og peil deg inn mot utoset av vatnet. Kryss bekken på et sikkert sted og fortsett opp bekkedalen (det vil være en tydelig sti opp hvis du har gått riktig).

Nå begynner den bratteste, men også mest lekne delen av turen! Etter den første stigningen kommer du til noen små vann. Stien går videre opp det tydeligste skardet til venstre for vannet lengst til venstre (følg stien, men finner du den ikke, er dette likevel retningen ruta følger mot toppen). Variasjon av steinete kliving, skard og rygg videre opp mot breen er det som gjelder.

Herfra skal du se toppen, og du følger ryggen for å komme opp. Er det virkelig dårlig vær, er det nok ikke så lurt å fortsette, ettersom resten vil være bratt og ha et enormt stup på den ene siden.

Har du fulgt alle punktene i oppskriften over? GRATULERER! Da skal du være i besittelse av en helt fabelaktig utsikt! Horisonten (og alt mellom deg og den) er spekket med ville topper og trolske daler som du forhåpentligvis vil få lyst til å besøke senere! :)

Turen ned igjen følger samme vei. Det er også lurt å merke seg at det virkelig er så bratt ned på siden av topplatået som du tror - ergo trenger det ikke å være så lurt å gå for nær kanten...

Før det gjenstår å si god tur og god fornøyelse, bør det nevnes at man med fordel kan beregne god tid til turen. Forvent 10-12 timer tur/retur Gråsjøen, og ta heller noen rastepauser på taktiske steder for å nyte opplevelsen!

God tur, og god fornøyelse!