Kristen Kvello-1

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Snart 30 år sida... Ormestadklokka I

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3!

Edvin Opøien, til venstre, og Tor Jarle Bolme var to av medlemmene i NM-komiteen som fikk sin orientering i bruk av Ormestadklokka før langrenns-NM i 1979. Her er det konsentrasjon mens Kristen Kvello forklarer.

Edgar Kattem fra 11. november 2008:
Snart er det 30 år sida det var langrenns-NM i Rindal. I disse tider i 1978 gikk forberedelsene inn i en hektisk sluttfase. Det var ei interessant tid for en ivrig amatørfotograf som hadde drevet som frilanser for Tidens Krav i ett års tid. Det ble en del oppdrag i forbindelse med forberedelsene til Norges-mesterskapet. Jeg knipsa en del bilder og møtte mange trivelige personer i samband med dette - og så tjente jeg noen ekstra kroner på arbeidet. Det var heller ikke å forakte.
 
 
En gang ut på seinhøsten eller vinteren 1978 fikk jeg beskjed om at Kristen Kvello var på Rindal Skule. Det var Kristen Kvello som skulle være speaker under rennet. Formålet med besøket i Rindal var mellom anna å skolere en del av NM-komiteen i bruk av den såkalte "Ormestadklokka".  Dette var en "klokke" som gjorde at en straks kunne lese av passeringstid eller sluttid til løpere som passerte eller gikk i mål. Med andre ord en svært praktisk oppfinnelse for dem som skulle kommentere et langrenn.
 
Etter at jeg hadde tatt bilder fra det som foregikk inne på Rindal Skule, sto jeg ute og venta til Kristen Kvello kom ut for å få litt tekst til bildene. Dette var den første "kjendisen" jeg intervjuet, og må innrømme at jeg nok hadde forberedt meg litt dårlig foran oppgaven. Men Kristen Kvello skjønte nok at jeg var ganske fersk i faget, og forklarte både greitt og tålmodig om hva det dreide seg om. En trivelig kar å snakke med var det i alle fall.
 
Denne "Ormestadklokka" er jeg litt usikker på. Har sånn delvis fått greie på at Kristen Kvello var med på å utvikle denne. I dag er det visst nok bare Jon Hervig Carlsen som kan bruken av dette hjelpemidlet for sportskommentatorer - den digitale verden har gjort Ormestadklokka overflødig. Men det er sikkert lesere av Trollheimsporten som har greie på dette. Kan noen gi en liten orientering om Ormestadklokka?
 
Nå går det visst bedre! Både Edvin Opøien, Kristen Kvello og Tor Jarle Bolme har fått opp smilet i alle fall.

En tilføyelse fra Edgar lørdag formiddag:
Johan Landsem ringte inn denne kommentaren om bildet av "Ormestadklokka": "Rindals-Troll har liggende ei slik Ormestadklokke. Den er helt i orden, pakket i koffert sammen med brukerveiledning. Det eneste som mangler er å sette inn batterier i klokka, så skulle den fungere perfekt. Kofferten er forsynt med klistremerket fra ski-NM i 1979. Men i dag er nok dette mest en museumsgjenstand".

Om andre har mer å fortelle om historie og bruk av denne klokka, er det bare å sende inn historier og kommentarer.