ORKide kommunereformsamling foto fylkeskommunen

Oppdatert:

Sluttrapporten er klar

Torsdag skriver Fylkesmannen i Møre og Romsdal om Telemarksforsknings sluttrapport i kommuneutredningen for Nordmøre. Surnadal/Rindal/Halsa er en av anbefalingene, noe surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim sporenstreks tok ansvar for å følge opp.

Den uavhengige anbefalingen ble lagt frem på felles kommunestyremøte i Kristiansund, for over 150 politikere og andre deltakere fra til sammen 13 kommuner.

Ut fra en samlet vurdering av Nordmørskartet opp mot målene i kommunereformen tilrår forskerne at regionen i fremtiden kan se slik ut:

- Kristiansund-Averøy-Tingvoll- (Gjemnes)
- Halsa-Surnadal-Rindal (evt. uten Halsa)
- Aure-Hemne-Snillfjord (evt. med Halsa)
- Sunndal-Nesset
- Smøla som egen kommune

Vurderingene er gjort ut fra de fire nasjonale målene i kommunereformen:

- Gode og likeverdige tjenester
- Samordnet og helhetlig samfunnsutvikling
- Bærekraftige og økonomisk robuste kommuner
- Styrket lokaldemokrati og gi større kommuner flere oppgaver

 

Tok ansvar

Surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim er slett ikke fremmed for tanken på sammenslåing med Rindal og Halsa, og overleverte frierbrev til ordførerne Ola Heggem og Ola Rognskog på møtet. Nyheim forteller at ordfører i Halsa Ola Rognskog tidligere har uttalt at hvis Surnadal mener alvor, må de være "storebror" og ta ansvar.

- Så da gjorde jeg det! Det var et artig stunt, men tanken bak er seriøst ment, sier hun til Trollheimsporten.

Nyheim peker på sluttrapporten fra Telemarksforskning og på det faktum at alternativet scorer høyt på innbyggerundersøkelsen.

- Da gjør vi ikke jobben vår om vi ikke lytter til resultatene. Derfor må vi sette oss rundt bordet og utrede alternativet sammen, mener hun.

Ola Rognskog grep mikrofonen og flørtet tilbake, skriver NRK.

– Kanskje vi bør jakte litt på kjærligheten, ha på litt godlukt og dra opp skjørtekanten. For det er ikke mye begeistring rundt kommunereformen. Vi har valgt å være lojal mot Jan Tore Sanner, men vi er ikke spesielt begeistret, sa Rognskog.

Ordfører i Rindal Ola Heggem ser også det humoristiske i selve frieriet, og sier til Trollheimsporten at han tar med seg Telemarksforsknings rapport hjem til det nye kommunestyret i Rindal. Han forteller at Rindal/Surnadal/Halsa var et ikke-prioritert alternativ i det gamle kommunestyret, men ut av respekt for det nye kommunestyret skal også "frieriet" nå tas med i vurderingene sammen med alternativene som det allerede er jobbet lenge med: Rindal/Surnadal, Orkdalsregionen og nullalternativet - å bestå som egen kommune. Heggem er klar på at han og resten av politikerne i Rindal kommer til å fortsette å jobbe for sistnevnte:

- Alle fire parti gikk til valg på å bestå som egen kommune.

 

Reformbehov

- Med utgangspunkt i rammene og målene for kommunereformen mener vi at det er et reformbehov knyttet til dagens kommuneinndeling på Nordmøre. Vi foreslår en ny kommunestruktur som i størst mulig grad samsvarer med de naturlige bo- og arbeidsmarkedsregionene, sier forsker Anja Hjelseth.

Nå begynner det viktige arbeidet som skal gjøres av kommunene selv. Regionrådet har invitert Nordmørskommunene til å slutte seg til felles prosessplan fram mot neste sommer. Den innebærer at kommunene begynner å snevre inn antall kommunealternativer nå før jul. De kommunene som er klare til det, kan utover vinteren gå inn i forhandlinger om mulige nye kommuner.

- Sluttrapporten fra Telemarkforskning vil gi oss et viktig grunnlag for prosessen frem mot sommeren 2016. Men det er kommunene selv som til slutt må komme frem til den endelige fasiten, gjennom gode politiske diskusjoner og ut fra kunnskap om lokale behov. Et av de viktigste spørsmålene blir: Hva er vår motivasjon for en fremtidig kommune – på kort og på lang sikt, sier Ingunn Golmen, leder for Nordmøre Regionråd – ORKidé.

 

Flere usikre momenter
I anbefalingen er det spesielt to kommuner – Aure og Halsa – som forskerne har vært usikre på, fordi de kan gå flere veier ut fra samarbeid, tilhørighet og pendlemønster. Forskerne har også drøftet fylkestilhørighet for de forslagene som kan komme til å ligge på tvers av dagens grense mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, men har ikke konkludert på dette i rapporten.

 

Foto: ORKidé.