Elevrådet Jon Brønstad og Maja Lo ingress

Også elevene tar arbeidet mot mobbing på alvor

Slår et slag for et trygt og godt oppvekstmiljø

I høst har bruken av ASK.fm blomstret opp igjen på Rindal skole. Det er ment å skulle være morsomt og humoristisk, men noen ganger tar det litt av, og det kan bli ubehagelig for enkelte. Elevrådet ved Rindal skole har oppfattet at dette har vært et problem i høst, og sammen med rektor Jon Brønstad og politibetjent Maja Lo vil de oppfordre alle til å tenke seg om og ta vare på hverandre.


En mobbeside

ASK.fm er en nettside, eller en app til mobilen. Man registrerer seg som bruker, og får da også mulighet til å se hva andre skriver. Her stiller man spørsmål til hverandre, og det er mulighet til å stille spørsmål anonymt. Særlig når man spør anonymt er terskelen lav for å stille ubehagelige spørsmål. I tillegg er det viktig å huske at et spørsmål som er ment humoristisk eller ironisk kan bli oppfattet som vondt eller sårende for den som skal svare. Kanskje treffer man et ømt punkt uten å være klar over det. Falske profiler på ASK.fm er også vanlig. - Dette er en mobbeside! I perioder florerer det med stygge ord og omtaler, forteller Jon Brønstad. Heldigvis har både han og elevrådsrepresentantene inntrykk av at det har bedret seg litt de siste par ukene, etter at de har tatt det opp på skolen.

- På skolen snakker vi om det som skrives på ASK.fm, sier elevene. Og det har blitt litt krangling av det til tider. Ingen synes egentlig at det er greit å være der, men de fleste føler nok at det må være der for å følge med. - Noen vil kanskje spørre om hvorfor de bruker dette, sier Jon Brønstad. – Det kan kanskje sammenliknes med de voksnes interesse for Farmen, sier han. – Når konfliktene og hetsen øker på Farmen, da er det stadig flere som må se på det.


Netthets er straffbart

– Det er lett å forstå at det ikke er moro å være den eneste som ikke har appen, og ikke kan følge med på det som skjer der, skyter Maja Lo inn. – Ikke noe av det som skjer på nettet er hemmelig, sier hun. Åpenbar netthets er straffbart, og politiet har mulighet til å oppspore de som har mobbet og hetset andre på nett. I media har vi sett eksempler på at mobbing og netthets har fått alvorlig utfall.


Robuste ungdommer

De som har størst behov for hjelp til å takle slike saker er kanskje også de som ikke snakker med sine foresatte om det. Det er ikke sikkert at man har venner å takle det sammen med heller.

- Det ser ut til at opplæring og støtte til å takle slike utfordringer er best på lang sikt. Det beste er jo om ungdommene er så sterke og robuste at det ikke biter på, mener Jon Brønstad. For selv om den ene appen går av moten, så vil det stadig dukke opp noe nytt.


Politiets oppfordring

- Det er veldig viktig at foreldrene får opp øynene for dette, sier Maja Lo. – Mobbing og trakassering foregår ikke på samme måte som før, sier hun. Det som foregår på nett er ikke synlig, så vi må være mer oppmerksomme for å oppfatte det.

Politiets oppfordring er at foreldrene må engasjere seg og prøve å følge med på det som skjer. Det er ikke lett å følge med på alt det nye som stadig kommer, men det hjelper å engasjere seg og snakke om det.


Ikke mobbefri

- Elevundersøkelsen i år viser at vi ikke er mobbefri, vi heller, sier Jon Brønstad. - Vi ligger ca på samme nivå som gjennomsnittet av skolene i landet, og har stadig en jobb å gjøre, sier han. Ved Ungdata-undersøkelsen våren 2014 meldte ungdommene om betydelig mobbeaktivitet også på fritida. – Så det holder ikke bare å jobbe på skolen. Foreldrene må engasjere seg og bry seg, og ungdommene må lære å snakke med både foresatte og hverandre om slike saker.

For å få robuste ungdommer som takler en utfordrende hverdag, og for å unngå at mobbing og netthets fører ulykker med seg ber de om at:

         - at foreldre bryr seg om nettbruk og hva som foregår
         - at ungdommene snakker med hverandre eller andre om slike saker
         - at vi alle støtter og tar vare på hverandre i hverdagen
 

Elevrådet Jon Brønstad og Maja Lo[1]_690x546.jpg
Bak: Jonas, Steinar, Mathias, Mathilde, Ingrid og Jannicke fra elevrådet.
Foran: Politibetjent Maja, elevrådsleder Maren og rektor Jon