Knut Haugen illustrasjon

Skolesammenslåinger gir ca. 10 millioner

Under onsdagens budsjettkonferanse i Surnadal la rådmann Knut Haugen frem konkrete tall på den årlig økonomiske effekten av å slå sammen skolene i kommunen. I løpet av et treårsperspektiv vil kommunen spare tett opptil 10 millioner på sammenslåingene.

I første omgang er det snakk om sammenslåing av Todalen og Stangvik, siden flytting av både Mo oppvekstsenter og Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter til Øye i 2016, samt en senere flytting av Todalen og Stangvik til Øye i 2019. Sammenslåing av bygningsmassene til Øye skole og Surnadal ungdomsskole i 2017 sparer rundt regnet 1,5 millioner. Samlet vil innsparingene komme opp i ca. 9,8 millioner.

 

Budsjettkonferansens andre og siste dag fortsetter med drøftinger og det som utvilsomt vil bli vanskelige avgjørelser når det er snakk om å spare totalt 25 millioner kroner. Nedlegging av Stangvik aldershjem, privatisering av kommunale veier og fortsatt effektiv oppfølging av sykefravær er blant temaene som blir diskutert.

- Jeg tror vi får en tøff dag fremover, sa ordfører Lilly Gunn Nyheim da hun ønsket velkommen onsdag morgen.

Det hviler med andre ord en spesiell stemning over møterommet på Vårsøg Hotell. Flere av politikerne uttrykker frustrasjon og bekymring for konsekvenser rundt flere av forslagene. Samtidig etterlyses det handlingskraft.

- Alle må nå forstå alvoret, og politikerne må ta grep. Dette sier jeg både som tillitsvalgt og som innbygger i Surnadal. Ostehøvelprinsippet går ikke lenger. Det er så store summer at strukturelle endringer må til. Det må gjøres store ting, og gjør man ikke det, må man heller komme med noe annet, sier hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Lisbet Gausen.

 

Arkivfoto av rådmann Knut Haugen.